Kuusi kilometriä havuköynnöstä ja valtavasti joulukuusia

Havuntuoksua koko vuoden – Heikki Puputti ja Kylli Hirv viihtyvät joulupuiden, havutuotteiden ja kuusiaitojen parissa varhaisesta keväästä jouluun. Kuuset ja köynnökset kulkevat Eurasta joka puolelle Suomea tuomaan talvi- ja joulutunnelmaa.

Kuukausi jouluaattoon – ja vielä irtoaa hymykin. Kylli Hirv ja Heikki Puputti kasvattavat joulun peruselementtejä kymmeniin tuhansiin koteihin ja yrityksiin. Ruukkukuusi lisää suosiotaan vuosi vuodelta.

Teksti ja kuvat: Elina Vuori

Jouluaattoon on tasan kuukausi, kun saavun Euraan Heikki Puputin havuviljelmille. Vain tunti sitten olen

 lähtenyt lähes trooppisista oloista kasvihuoneen hyb­ridivalotuksen alta, ja nyt aukean­ pellon pikkupakkanen puree läpi vaatteiden. Kauniisti leikatut kuuset ja jouluinen tuoksu tuovat silti lämmintä tunnelmaa.

Yrityksessä ovat edessä vuoden kiireisimmät viikot, mutta pitkä kokemus auttaa tekemään työt  hyvässä järjestyksessä.

– Kyllä tässä vaiheessa näyttää, että on tulossa ihan hyvä joulu, Puputti sanoo.

Satakunta joulukuusta tiiviisti pakattuna ja lähdössä matkaan.

Koko havupaletti myynnissä

Heikki Puputti aloitti joulukuusten kasvatuksen jo kolmekymmentä vuotta sitten.

– En oikein tiedä, mistä se idea sai alkunsa. Piti ensin vain vähän kokeilla, mutta sehän vei mukanaan. Isä jo aikoinaan teki havuköynnöksiä ja opetti sen taidon minullekin, hän kertoo.

Nyt toiminta on hyvinkin ammattimaista ja mittavaa. Viljelyssä on kolmisenkymmentä hehtaaria joulukuusia ja kymmenisen hehtaaria leikkohavua. Vuodessa myydään esimerkiksi pelkkää havuköynnöstä kuusi kilometriä ja joulukuusia kymmeniä tuhansia joka puolelle Suomea. Lisäksi myydään esimerkiksi irtohavua, kransseja, palloja, asetelmia sekä valmiita havupakkauksia kuluttajille.

– Käymme myös asentamassa ja ottamassa joulun jälkeen pois havuköynnöksiä noin sadan kilometrin säteellä täältä. Esimerkiksi Vanha Rauma on iso kohde, Puputti kertoo.

Havuköynnökset tehdään perinteiseen tapaa köyteen puolalangan kanssa oksa kerrallaan. Apuna on itse kehitetty ketjuvetolaite (ei kuvassa).

Ruukkukuusi uusi suosikki

Havujen kerääminen ja kuusten kaataminen aloitetaan lokakuun lopulla, kun lämpötilat ovat laskeneet tarpeeksi ja pakkasia on alkanut olla. Havut leikataan valmiiksi joko viiden kilon nippuihin tai pätkiksi säkkiin jatkotyöstöä tai myyntiä varten. Ne varastoidaan kylmiössä.

– Ostaisin valmista, hyvälaatuista havua Suomesta enemmänkin, mutta harva viitsii sitä tehdä. Siitä saisi kyllä hyvän tuoton metsälleen, Puputti sanoo.

Koko loppuvuosi on kiireistä sesonkia. Pyhäinpäiväksi tarvitaan havuja ja seppeleitä sekä muita havukoristeita. Marraskuun lopulla ovat yleensä havuköynnösten asennukset, ja kun niistä päästään, alkaa joulukuusikauppa täysillä.

Kuusia lähtee noin sadan kappaleen lavoilla muille kuusenmyyjille, ja omiakin myyntipisteitä on kymmenkunta. Myös ruukkukuusia kahta kokoa toimitetaan moneen paikkaan.

– Ruukkukuusien suosio kasvaa vuosi vuodelta. Se on simppeli laittaa sisälle, eikä varista juuri lainkaan, kunhan kastelu on sopivaa. Joulun jälkeen sen voi viedä ulos, ja se saattaa talvehtiakin, Puputti sanoo kokemuksesta.

Ruukkukuusien nosto aloitetaan jo syyskuulla koneellisesti. Ne eivät siis kasva ruukussa. Näitä joudutaan yleensä vielä kastelemaan syksyn mittaan.

Yuliia Pshenyshna ja Sari Ylitalo sitovat havukransseja ja muita havutöitä koko pitkän syksyn.

Yhdessä jaksaa paremmin

Loppuvuosi on kova rutistus yritykselle, päivät venyvät ja monenlaista muistamista riittää.

– Muutama vuosi sitten halusin jakaa vastuuta ja tietämystäni. Perustin osakeyhtiön, ja yhtiökumppaniksi tuli pitkäaikainen työntekijäni Kylli Hirv. Ei tässä ole tarkoitus stressata it­seään ­loppuun. Nyt meillä on hyvä työnjako, kun Kylli hoitaa pitkälti esimerkiksi tilausten hallinnoinnin, Puputti kiittää.

Kun joulusta päästään, vedetään henkeä muutama viikko. Auringon kaaren noustessa aloitetaan omien kuusien ja myös asiakkaiden kuusiaitojen leikkaukset.

– Leikkaamme omia kuusiamme sekä keväisin että syksyisin muiden töiden lomassa. Käytämme saksia, jotta jälki on hyvää, Puputti kertoo.

Kuusipellolla näkeekin hyvin, kuinka tarkkaan puut on leikattu: ne ovat tuuheita, tasaisia ja kartiomaisia – kuin Disney-joulukuusia!

Tekemistä kevätaikaan

Keväällä alkavat myös uusien kuusten istutukset. Täysikasvuiset kuuset pyritään korjaamaan muutaman vuoden sisällä, jotta uusintaistutukseen päästään tehokkaasti. Kannot murskataan, pinta muokataan ja uudet metsätaimet istutetaan.

– Olen huomannut, että valkoapila on sopivan matala maanpeitekasvi, joka estää rikkojen kasvua jonkin verran. Silti heinäntorjuntaa riittää, ja osittain sitä on tehtävä myös kemiallisesti.

Viime aikoina kauriista on ollut paikoittain riesaa, sillä ne syövät oksankärjet. Kirvoista ja pistiäisistä on satunnaista vaivaa. Myös joitain sienitauteja on esiintynyt, joille ei ole löytynyt nimeä.

– Heinän pyrimme pitämään niin matalana, etteivät myyrät pääse pesiytymään pellolle, Puputti kertoo.

Keväällä kuuset saavat myös lannoitusta pintalevityksenä. Viljelyksiä ei kastella. Peltoja on omia ja vuokralla lähiseudun kunnissa laajalla alueella.

Tasaisia ja tuuheita havupalloja koristeena hopeaista serbiankuusta. – Harvat eivät mene kaupaksi, Heikki Puputti tietää.

Joka vuosi petrataan

Kesä kuluu rikkoja torjuessa, ja syyskesällä on vielä puiden leikkauskierros. Syksyn lähestyessä on taas lähdettävä markkinoimaan ja varmistettava alihankkijoiden havutoimitukset.

– On oikeasti vaikea saada tasa- ja hyvälaatuista, pätkittyä havua niin, että toimitukset olisivat taattuja koko syksyn. Käytämme havua 40 000 kiloa vuodessa. Keskihinta on euron tietämillä.

– Kun teemme köynnöstä, sen pitää olla saman näköistä koko matkalta. Joka tapauksessa meidän on sekoitettava eri havueriä väri- ja laatuerojen tasoittamiseksi, Puputti kertoo.

Pitkän historian vuoksi asiakaskontakteja onneksi riittää. Noin puolet kuusista ja myös havuköynnöksistä lähtee jälleenmyyjille. Havua, havunippuja ja kransseja menee tukuille.

– Pyrimme tekemään tuotteita tilausten mukaan niin, ettei niiden tarvitse seistä varastossa odottamassa, Puputti tarkentaa.

Yritys lienee ykkönen Suomessa havunmyynnissä. Joulukuusiyrityksiä on meillä selvästi suurempiakin.

– Jonkin verran myymme suoraan täältäkin. Myös Loukosten elämysmetsä eli kuusenhakuretki kerää mukavasti varsinkin lapsiperheitä joulun alla parina viikonloppuna ennen joulua. Kuusen saa valita itse, kaataa sen, ja glögiä saa nuotiolla samaan hintaan, Puputti selittää.

Kuukausi ennen joulua Heikki Puputti vielä mietti, nostaako joulukuusien hintaa viime vuodesta. Havujen hintaan tuli noin kymmenen prosentin korotus.

– Polttoaineen ja sähkön hinnannousu vaikuttavat meilläkin.

– Tämä meidän toiminta on niin sesonkiluonteista, ettei mitään suuria kasvunäkymiä ole. Tasaisesti olemme kyllä saaneet liikevaihtoa nousemaan ja kehittäneet tuotantoa ja tuotteita koko ajan.

Havupuu Heikki Puputti Oy

  • Eurassa, viljely aloitettu 1990-luvun alussa, 2018 osakeyhtiöksi
  • Joulukuuset ja ruukkukuuset sekä erilaiset havutuotteet pääasiassa metsä- ja serbiankuusesta, myös mäntyä ja katajaa
  • Myynti sekä itse loppukäyttäjille että tukkuun
  • Myös joulukuusenhakuelämysretkiä muutamana päivänä joulukuussa
  • Tarvikemyyntiä havukasvatukseen ja jälleenmyyntiin
  • Koristehavujen asennusta, joulukuusien vuokrausta, kuusiaitojen istutusta ja rikkatorjuntaa, kuusiaidan leikkauksia
  • Työntekijöitä loppuvuoden sesongeissa kymmenkunta, lisäksi noin kymmenen oman kuusenmyyntipaikan henkilöstö
  • Liikevaihto noin 300 000 euroa

Tilaa uutiskirje

Uuutiskirjeessä saat lehden ilmestymispäivänä maistiaisia uusimmasta lehdestä.
P&k uutiskirje ilmestyy 21 kertaa vuodessa.

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietosuojaselosteemme.

Mikäli haluat tilata lehden, voit tilata sen tästä.

Puutarha&kauppa

Puutarha&kauppa kertoo ajankohtaiset uutiset ja kuulumiset koko alalta. Ammattitaitoisen, puutarha-alaan perusteellisesti perehtyneen toimituksen verkostot ulottuvat laajalle ja tuottavat jatkuvasti uutta tietoa lukijoille meiltä ja maailmalta.