Ainoa Wineryn viinit yltäneet kansainväliseen kuuluisuuteen

David Cohenin ja Paola Guerrero de Cohenin valmistamat viinit ovat saaneet lukuisia kansainvälisesti arvostettuja palkintoja. Valmistajat ovat ylpeitä tuotteistaan ja kiittävät niiden aromeista suomalaisia ainutlaatuisia raaka-aineita.

Ainoa Winery Cohen

Paola Guerrero de Cohen ja David Cohen kertovat, että Suven Taika on ensimmäinen kultamitalin Le Mondial du Rosé-kilpailussa saanut viini, jota ei ole valmistettu viinirypäleistä.

 

Teksti ja kuva: AnnaMarja Vilander

Moottoritietä Lahteen ajettaessa harvoin huomaa keltaisia rakennuksia, jotka siintävät peltojen takana. Ainoa Wineryn opasteita ei moottoritieltä ole, mutta onneksi navigaattori ja hiekkatien opasteet vievät perille.

Viivasuora ei ole ollut palkittujen viininvalmistajien David Cohenin ja Paola Guerrero de Cohenin matka Hollolaan. ­Ecuadorista ja Yhdysvalloista kotoisin oleva pariskunta on asunut niin Bostonissa kuin Espoossakin, jonne he muuttivat David Cohenin työn vuoksi vuonna 2008.

Hollolaan kolmilapsinen perhe asettui vuoden 2018 lopussa ostettuaan sieltä tilan.

Olimme harrastaneet viinien valmistusta vuosia. Suomessa havaitsimme, miten hyviä raaka-aineita saa luonnosta. Ongelmana oli, miten valmistaa viiniä, koska marjat ovat niin erilaisia kuin rypäleet, pariskunta kertoo.

David Cohen otti käyttöön insinöörin taitonsa ja perehtyi lisäksi biologiaan, kemiaan ja fysiikkaan. Molemmat suorittivat myös viinintuotannon ammattitutkinnon.

– Ideointi on helppoa, mutta toteutus vaikeaa, summaa Cohen.

– Viinejä maisteltiin ja kokeiltiin, hylättiin ja jatkettiin, ­vuosien ajan, naurahtaa Paola Guerrero de Cohen.

Ensiluokkaiset raaka-aineet ovat tärkeitä hyvien ­viinien valmistamisessa. Pariskunta hehkuttaa suomalaisten marjojen ainutlaatuisuutta. Viineissä käytetään monia luonnonmarjoja. Viljellyistä marjoista mansikka hankitaan Koivistoisen Mansikkapaikasta ja vadelma lähiseudun viljelmiltä.

– Haluaisimme viljellä itse esimerkiksi vadelmia, kertoo Paola Guerrero de Cohen.

– Monien kokeilujen jälkeen löysimme sopivan hunajan, jonka kanssa viini onnistuu. Viinit valmistetaan modifoiden perinteistä tapaa tehdä punaviiniä. Siinä on niiden salaisuus, David Cohen sanoo hymyillen.

Pitkäjänteinen työ on tuottanut tuloksia, ja Ainoa Wineryn viinejä on palkittu useina vuosina kansainvälisesti. Viimeisin on kesäkuulta, jolloin neljä viiniä voitti kultaa kahdessa Ranskassa pidetyssä viinikilpailussa.

Suven Taika -mansikkajälkiruokaviini palkittiin ensimmäisellä kultamitalilla, joka Le Mondial du Roséssa on koskaan myönnetty ilman viinirypäleitä valmistetusta viinistä.

– Arvostamme voittoa siksikin, että se vakuuttaa marjaviinien olevan todella laadukkaita viinejä. Haasteemme on kertoa suomalaisille, että marjoista voi tehdä hienoa viiniä ihan niin kuin rypäleistäkin, he sanovat.

Viinejä palkittu:  
Vinalies Internationales Trophy 2017
Grand Gold at Meininger’s International Spirit Competition 2019
Vinalies Internationales in Paris 2020 ja 2021
Le Mondial du Rosé 2021

Ainoa Winery

• Sijaitsee Hollolassa
• Perustajat David Cohen ja Paola Guerrero de Cohen vuonna 2018
• Marjaviinejä 11 ja siidereitä 1
• Mansikka, vadelma, luonnonmarjat ja -kasvit ja hunaja
• Saatavilla tilamyymälästä, Alkoista, ravintoloista ja joistain vähittäiskaupoista
• Suomen Viiniyrittäjät ry:n jäsen
• Embla Nordic Food Artisan 2019

Tilaa uutiskirje

Uuutiskirjeessä saat lehden ilmestymispäivänä maistiaisia uusimmasta lehdestä.
P&k uutiskirje ilmestyy 21 kertaa vuodessa.

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietosuojaselosteemme.

Mikäli haluat tilata lehden, voit tilata sen tästä.

Puutarha&kauppa

Puutarha&kauppa kertoo ajankohtaiset uutiset ja kuulumiset koko alalta. Ammattitaitoisen, puutarha-alaan perusteellisesti perehtyneen toimituksen verkostot ulottuvat laajalle ja tuottavat jatkuvasti uutta tietoa lukijoille meiltä ja maailmalta.