Uutta tehokkuutta mansikanviljelyyn Kasvukarusellissa

Myllylammen marjatilalla Ilmajoella on aloitettu uusi aikakausi mansikanviljelyssä, sillä mansikantaimet tuottavat satoa kasvukarusellin kyydissä. Tämä menetelmä nopeuttaa sadon aloitusta ja tehostaa sekä energian että työvoiman käyttöä.

Myllylammen marjatilalla mansikat kiertävät ympyrää Arto Kujanpään ­keksimässä myllymäisessä viljelylaitteessa.

Teksti ja kuvat: Timo Taulavuori

Ilmajokelainen teknisen työn opettaja Arto Kujanpää päätti pyöräyttää keksinnöllään uuden vaihtoehdon mansikanviljelyyn. Kimmokkeina keksintöön olivat ilmastonmuutoksen tuomat haasteet avomaaviljelyssä ja työn käytön tehostaminen.

Varsinkin korona-aikana työvoiman saanti oli vaikeaa, jolloin uuden, tehokkaan ja samalla ergonomisen viljelymenetelmän avulla sato voitiin saada talteen helpommin vähemmällä työvoimalla ja parempilaatuisena kuin avomaalta.

– Onhan se selvää, että tarvitsemme uusia tehokkaita viljelymenetelmiä, jotka eivät tarvitse suurta maa-alaa viljelyyn, Kujanpää sanoo.

Pitkä kokemus taustalla

Kehitystyön taustalla on teknisen osaamisen lisäksi kokemus marjanviljelystä 40 vuoden ajalta.

– Tavoitteena on ollut viljellä laadukasta mansikkaa myyntiin ennen avomaamansikan sesonkia, jolloin tuotto on hyvä esimerkiksi koulun päättäjäisten aikana.

– Avomaanviljelyssä oli myös jatkuva huoli säätilasta. Kevään hallat, kesän sateet ja pölytyksen onnistuminen huolestuttivat koko kevätkauden. Ja tietenkin työvoiman tarve ja sen oikea ajoitus olivat vaikeasti ennakoitavissa, Kujanpää taustoittaa.

Noin neljän vuoden kokemuksen perusteella Hortimill-viljelymenetelmää on testattu, paranneltu  ja myös patentoitu. Kaupallinen myyntituote on tähtäimessä.

Sadonkorjuu tapahtuu myllyn ulkopuolelta molemmilta sivuilta.

Kasvit kiertävät ympyrää

Laitteessa on tällä hetkellä 11 viljelykourua paririvinä halkaisijaltaan 3,5 metrin ympyrässä. Mansikalle paras kourutiheys on 15–17 kourua.

Viljelykouruja kierrättää 120 watin moottori 360 astetta halutulla nopeudella, jolloin kaikki noin 7 000 kasvia saavat sopivasti luonnonvaloa. Samalla hoito- ja korjuutoimet voidaan tehdä ihmisen kannalta sopivassa työkorkeudessa.

Tällä hetkellä 13-metrisiä kasvimyllyjä on käytössä kaksi. Lisäksi samalla idealla on kehitetty halkaisijaltaan 1,5-metrinen pikkumylly. Myllyt saavat kiertovoimansa aurinkopaneeleista.

Energiatalous kunnossa

Energiataloudellisesti Hortimill-viljelymenetelmä hyödyntää maaliskuusta lähtien auringon lämpöä, sillä kasvatuskourut ovat kaksikerroskasvihuoneessa.

Riittävä ilmatila muovikatteiden välissä estää kevätpakkasten tunkeutumisen sisimpään kasvatuskerrokseen. Siellä 35 tonnin rakenteet varastoivat päiväsaikaan lämpöä niin, että 17 asteen pakkasillakaan sisäpuolen lämpötila ei painu pakkaselle. Tarvittaessa sisintä tilaa voidaan myös lämmittää kaasulämmittimillä, jolloin vapautuvaa hiilidioksidia voidaan käyttää kasveille.

Taimituotannossa kaksoisrakenteen etu on huomattava. Nyt käytössä on 300 neliömetrin muovihuone. Sisimmäinen huone on kooltaan 156 neliötä. Taimia tällä mittakaavalla voidaan kasvattaa jopa 1,1 miljoona vuodessa, ilman lämmityskuluja, kun siemenet kylvetään maaliskuun aikana. Myöhemmin keväällä hyödynnetään viljelykäytössä myös sisä- ja ulkotilan välinen osa.

Kun ulkolämpötila nousee, poistetaan sisimmän kasvihuoneen muovit, ja kasvihuonetta jäähdytetään huoneen alakautta puhallettavalla viileällä kevätilmalla ja varjostamalla kasvihuonetta voimakkaimmalta paahteelta.

Varsinkin mansikka on herkkä liian kuumalle ilmalle. Kesällä voidaan siirtyä viljelemään myös muita kasveja, jotka viihtyvät lämpimässä.

Otsonivesi pitää taudit ja tuholaiset kurissa.

Laatua ja tuottoa lisäämässä

Kun kertasatoisen Sonsation- ja jatkuvasatoisen Murano-lajikkeen mansikat istutetaan maaliskuussa, ne alkavat tuottaa satoa toukokuussa. Sonsation-lajikkeen satoaika on noin puolitoista kuukautta ja päättyy avomaakauden alkaessa.

– Olemme laskeneet, että teoreettisesti 300 neliön huoneesta saa parhaimmillaan avomaan kahta hehtaaria taloudellisesti vastaavan tuoton samalla, kun riskit ovat avomaaviljelyä pienemmät. Myös ostajat ovat olleet tyytyväisiä sadon laatuun ja puhtauteen.

Viljely on mahdollista hoitaa kokonaan ilman perinteistä kemiallista kasvinsuojelua. Happicon otsonivesikäsittelyllä torjutaan mahdollista härmää, homeita ja ripsiäisiä, mikä auttaa hyvän ulkoisen ja sisäisen laadun tuottamisessa.

Kasvukarusellin lannoitus ja kastelu hoituvat niin, että kouruihin annostellaan kierron aikana sopiva määrä lannoiteliuosta tihkukasteluputkistoon, josta liuos päätyy Novarbon turve-sammal- kasvualustaan.

– Säästämme myös vettä ja ravinteita sekä luontoa, sillä kasteluvesi on kierrätettävissä tehokkaasti, kertoo Kujanpää.

Laitteistoon on mahdollista lisätä sumutusjärjestelmä ja myös LED-valotus, jolloin viljelykauden voi jatkaa ympärivuotiseksi.

Kehitystyö jatkuu

Arto Kujanpää tarjoaa nyt keksintöään avaimet käteen -tarjouksella myytäväksi.  Patentointivaiheessa nykyiselle keksinnölle on haettu järjestelmäpatentti, jossa sen 13 eri osaa on hyväksytty.

Maaliskuussa 2024 istutetaan taas uudet mansikantaimet sekä tehdään myös muita viljelykokeita. Samalla ulkopuolinen taho suorittaa mittauksia, joilla pyritään todentamaan viljelymenetelmän ominaisuudet ja edut.

– Esimerkiksi kurkun taimet valmistuivat noin kolme viikkoa etuajassa ennen kauppojen taimitarjontaa. Lähes ilman energiakuluja, toteaa Arto Kujanpää tyytyväisenä keksinnöstään.

Tilaa uutiskirje

Uuutiskirjeessä saat lehden ilmestymispäivänä maistiaisia uusimmasta lehdestä.
P&k uutiskirje ilmestyy 21 kertaa vuodessa.

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietosuojaselosteemme.

Mikäli haluat tilata lehden, voit tilata sen tästä.

Puutarha&kauppa

Puutarha&kauppa kertoo ajankohtaiset uutiset ja kuulumiset koko alalta. Ammattitaitoisen, puutarha-alaan perusteellisesti perehtyneen toimituksen verkostot ulottuvat laajalle ja tuottavat jatkuvasti uutta tietoa lukijoille meiltä ja maailmalta.