Hyvinvoinnilla jaksamiseen

Useassa puutarha-alan yrityksessä on käsillä vuoden kiireisin aika. Tuotannosta ja työntekijöistä huolehtimisen ohella on tärkeää, että yrittäjä huolehtii myös omasta jaksamisestaan.

Kesästä nauttiminen kuuluu myös yrittäjän arkeen, kunhan sille merkitsee ajan kalenterista.

Teksti: AnnaMarja Vilander

Yrittäjän on tärkeää sisällyttää itsestään huolehtimisen tavoite sekä pitkän että lyhyen aikavälin suunnitelmiin. Hyvinvoiva yrittäjä jaksaa työssään. Hän luo työpaikalle ilmapiirin, jossa viihdytään ja jonne halutaan palata, sanoo työhyvinvointia ja rekrytointeja Cudia-yrityksessään konsultoiva Tarja Turunen.

– Työpaikasta saatava mielikuva vaikuttaa vahvasti siihen, hakeudutaanko sinne uudelleen vai ajatellaanko, että ei ikinä enää, hän havainnollistaa.

Työntekijöistä huolehtimisen ohella yrittäjän tulee muistaa pitää huolta myös itsestään.

Jokapäiväinen rutiini

– Itsestään huolehtimisen pitäisi olla vuosikellossa kaikkina vuodenaikoina. Jos asiaan havahdutaan huhtikuussa, se on hieman myöhäistä. Siitä pitäisi muodostua jokapäiväinen rutiini, sillä oma jaksaminen vaikuttaa moniin ympäröiviin suhteisiin, Turunen sanoo.

Hyvinvointiin ja arjessa jaksamiseen vaikuttavien tekijöiden ei tarvitse olla suuria eikä mullistavia.

– Kun työt lopetetaan, kannattaa omaa muistia ja päätä tyhjentää esimerkiksi kertomalla työntekijöille tavalla tai toisella, mitä seuraavana päivänä tehdään.

Esille voi ottaa pari kolme tärkeintä tehtävää ja käydä ne läpi. Näin ne eivät jää pyörimään ajatuksiin ja vie unia mennessään, Turunen toteaa.

Vuorovaikutusta oppimaan

Väsymys ja kiire näkyy ulospäin ja vaikuttaa työyhteisön ilmapiiriin. Vuorovaikutustavat muuttuvat, mikä myös huomataan.

– Tärkeää olisi opetella huomaamaan, millä äänensävyllä työpaikalla tai kotona puhutaan ja miten asiat ilmaistaan. Se ei vie aikaa, mutta sillä on todella suuri merkitys jokapäiväisessä kanssakäymisessä.

Positiivisuutta voi myös opetella. Asioista voi yrittää etsiä niiden hyviä puolia, samoin kuin opetalla ajattelemaan asioista positiivisesti.

– Tärkeää on myös nähdä kanssaihmisten ja työntekijöiden hyvät puolet, kiittää niistä ja tuoda omat parhaat puolensakin esiin.

– Pienillä asioilla voi luoda ympärilleen hyvää oloa ja positiivisuutta. Jokainen voi myös kiittää itseään hyvin tehdyistä päivän töistä. Tällöin hyvänolon hormonit lisääntyvät, ja positiivinen ajattelu lisää positiivisuuden kierrettä, muistuttaa Turunen.

Yhteistä aikaa läheisille

Moni puutarhayritys on paitsi yrittäjien työpaikka myös koti, ja töitä tehdään yhdessä puolison tai elämänkumppanin kanssa.

– Tällöin on todella tärkeää muistaa hoitaa parisuhdettakin, vaikka olisi kuinka hektinen kausi menossa, Tarja Turunen sanoo.

Hän vinkkaa sopimaan vaikkapa treffit jossain kivassa kahvipaikassa. Siihen ei tarvitse käyttää monta tuntia, mutta siitä saa iloa ja yhdessäolon tunnetta.

Puolison tavat ja rytmit kannattaa ottaa huomioon. Jos toinen on aamu- ja toinen iltaihminen, niin molempien ei tarvitse noudattaa samaa rytmiä.

– Kun puoliso herää aamuviideltä lähteäkseen töihin oman rytminsä ja työn vaatimusten mukaan, niin toisen ei tarvitse herätä samaan aikaan – ellei hänen työnsä eikä kehonsa sitä vaadi, Turunen toteaa.

Perheellistä yrittäjää Turunen kehottaa miettimään, voisiko jonkin iltaisin tehtävän työn delegoida jollekulle muulle, jotta läheisille jäisi vaikkapa tunti enemmän aikaa kuin aikaisemmin.

– Kastelut, kasvinsuojeluruiskutukset tai muu arkinen työ, jonka on tottunut tekemään iltaisin – saisiko siitä nipistettyä itselleen ja perheelleen ajan? Lapsille pienetkin yhdessäolon hetket jäävät muistiin läpi elämän. Ne ovat tärkeitä myös itselle, hän sanoo.

Omaa aika itselle

Jos suinkin on mahdollista, yrittäjän pitäisi saada järjestetyksi edes yksi vapaapäivä viikossa itselleen.

– Tärkeää on lähteä pois työpaikasta, keskeltä kiireistä työ­sesonkia. Monelle yrittäjälle vapaa-ajan asunto – mökki – on paikka, jossa on mahdollisuus päästä irtautumaan töistä.

Omaan viikko-ohjelmaan tulisi sisällyttää itselleen tärkeäksi katsomansa asia niin, että sen voi toteuttaa. Olkoon se sitten mato-ongella käynti tai pyöräretki, niin se tuo iloa ja lisää jaksamista työssä ja perhe-elämässä.

– Pienikin tauko lisää työn tehokkuutta ja tuo siihen käytetyn ajan takaisin, kun yrittäjä itse voi hyvin, Tarja Turunen painottaa.

Jokaisella on oma keinonsa palautua ja se pitää oppia tuntemaan ja toimia sen mukaan. Palautumiseen voi käyttää tunnin tai päivän viikossa, mutta sille varattua aika tulee noudattaa.

Sekä vapaa-ajan että sovittujen vastuiden kunnioittaminen on tärkeää. Kun esimerkiksi työtehtävät on jaettu, päätöksestä tulee pitää kiinni.

– Tämä koskee usein myös sukupolvenvaihdoksia. Kun on luovuttu, niin jatkajat vastaavat töistä ja velvoitteista, ellei muusta ole sovittu.

Mitä selkeämpi roolitus, sitä helpompi on työskennellä arjessa. Tällöin ei jää harmaita alueita, joista ei tiedetä, kuka niistä vastaa vai vastaako kukaan.

Pitkän aikavälin suunnitelmien tekeminen ja päivitys pitää keskittää ajankohtaan, jolloin yrittäjä on virkeimmillään. Tällöin ollaan myös luovimmillaan uuden kehittämiseen ja ideoin­tiin.

– Uudistumista tarvitaan aina, se auttaa omalta osaltaan jaksamiseen ja hyvään johtamiskulttuuriin. Puutarha-alalla esimerkiksi teknologia ja viljelytavat muuttuvat, joten uudistumista tapahtuu toisaalta huomaamattakin, Turunen huomauttaa.

Palautteen oikeanlainen vastaanottaminen vaikuttaa hyvinvointiin ja jaksamiseen.

– Jos sadasta saadusta palautteesta yksi on huono, niin usein se saa paljon suuremmat mittasuhteet kuin 99 positiivista viestiä. Palautteet pitää nähdä tärkeinä jaksamiseenkin vaikuttavina tekijöinä toiminnan kehittymisen ohella, Tarja Turunen painottaa.

Tilaa uutiskirje

Uuutiskirjeessä saat lehden ilmestymispäivänä maistiaisia uusimmasta lehdestä.
P&k uutiskirje ilmestyy 21 kertaa vuodessa.

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietosuojaselosteemme.

Mikäli haluat tilata lehden, voit tilata sen tästä.

Puutarha&kauppa

Puutarha&kauppa kertoo ajankohtaiset uutiset ja kuulumiset koko alalta. Ammattitaitoisen, puutarha-alaan perusteellisesti perehtyneen toimituksen verkostot ulottuvat laajalle ja tuottavat jatkuvasti uutta tietoa lukijoille meiltä ja maailmalta.