Parasta ovat työkaverit

Työpaikkakilpailuumme tuli runsaasti­ ­ilmoituksia Huiskulasta, niin pääpaikasta ­Turusta kuin muistakin toimipisteistä. Näin Turun huiskulalaiset kertovat työpaikastaan.

Huiskula noutotukku pk

Noutotukun naiset tykkäävät työstään. Vasemmalta Tiina Annunen, Laura Kuorilehto, esimies Heidi Hämäläinen,
Merja Määttänen, Birgit Tuomikanta, Noora Kuusikorpi, Mia Leppänen ja Jaana Santanen.

parastyopaikka

Teksti ja kuvat: Marianna Soini

Huiskulassa on juuri selvitty pääsiäisen kukkasesongista, ja nyt vedetään henkeä ennen äitienpäiväruuhkaa. On hetki aikaa tutustua huiskulalaisiin, jotka joukoin ilmoittivat työpaikkansa kilpailuumme Puutarha-alan parhaasta työpaikasta. Oppaaksi lähtee markkinointikoordinaattori Kati Uusitalo, joka on neljän vuoden kokemuksella itse esimerkki tyytyväisestä huiskulalaisesta.

– Päivääkään en ole katunut. Parasta täällä on työkaverit ja ilmapiiri. Tämä on aikuisten työpaikka, hän luonnehtii.

Aikuisten työpaikka tarkoittaa hänen mukaansa sitä, että työhön suhtaudutaan vastuullisesti ja toisiinsa luottaen. Työstä saa tehdä itsensä näköistä, kehittää sitä ja näin kantaa siitä vastuutaan.

– Ei ole tyhmiä kysymyksiä, ja olemme kaikki tavallaan toistemme asiakkaita. Lisäksi olemme kuin yhtä suurta perhettä, mikä pätee usein myös konkreettisesti: monella on täällä töissä äiti, isä, puoliso tai lapset.

Huiskula kimputus pk

Kimputuksen ammattilaiset Sanna Pensikkala, Sinikka Karamaa, Anni­ ­Järvinen ja Milana Napast
Huiskulan mustissa fleece-puseroissa sekä ­tiiminvetäjä Mari Savolainen lisäksi vihreässä liivissä.

Ruokalassa syödään nykyään omia eväitä, ja hallinnon, terminaalin ja kimputuksen väki kokoontuu sinne päivittäin tauoilleen. Isommalla porukalla ollaan koolla esimerkiksi joululounaalla, ystävänpäivänä ja naistenpäivänä. Tilinpäätöskahveilla ohjelmaan kuuluu toimitusjohtajien Jali Murron ja Jaakko Rantasen puhe.

– Kun Jali ja Jaska kiittävät hyvin tehdystä työstä, se tuntuu tosi tärkeältä ja lämmittää aina, Uusitalo toteaa.

Kukkakylmiöstä löytyy kimputuksen tiiminvetäjä Mari Savolainen. Hän on pukeutunut neliasteiseen kylmiöön kahteen fleeceen, toppatakkiin ja taskuliiviin – kaikki talon tarjoamaa työvaatetusta. Sitomisessa käytetään tuontikukkien mahdollisten kasvinsuojeluainejäämien vuoksi lateksihanskoja, joita kuluu ainakin kolmet päivässä.

Nyt hiljaisena aikana kimppuja sitoo kymmenisen henkeä, mutta äitienpäivän alla määrä voi nousta jopa neljäänkymmeneen.

– Täällä on ollut tosi kivaa, ja työajat joustavat tarpeen mukaan. Muuten en olisi täällä ollutkaan 11 vuotta, Savolainen perustelee.

Kukkaterminaaliin palaa nyt tyhjiä rullakoita pääsiäisen jäljiltä, ja toki uuttakin kukkaa lähtee jatkuvasti asiakkaille. Severi Kallio on työskennellyt täällä kaksi vuotta. Työkaverit Riku Pulkkinen ja Konsta Himberg ovat tuoreempia tulokkaita. Yhdessä he sanovat työpaikkaansa kivaksi.

– Täällä on hyvät työkaverit ja kaikki sanovat aamulla huomenta.

 

Huiskula lahettamo pk

Terminaalissa kukkien logistiikkaa hoitavat Severi Kallio, Konsta Himberg ja Riku Pulkkinen.
Himberg on esimerkki toisen polven huiskulalaisesta, joita yrityksessä on totuttu näkemään vuosikymmenten varrella.

Lähettämön paperitöitä tekevät Renja Raitanen ja Minna Saarenlaita sanovat samaa: työkaverit ja ilmapiiri tekevät Huiskulasta hyvän työpaikan. Tuotteiden lisäksi kukkii huumori, mutta sitä on vaikea määritellä. Jokin sattumus tai sanailu voi jalostua omaksi sisäpiirijutukseen, johon ulkopuolisilla ei ole pääsyä.

– Nauramme itsellemme ja toisillemme, mutta emme tee pilaa toisistamme. Huumorimme ei ole koskaan pahantahtoista. Ilmapiiristä kertoo sekin, että juhlissa esiintyvät uskaltavat pistää itsensä likoon ja toiset kannustavat tähän, ruokalan pyöreässä pöydässä pohditaan porukalla.

Vuodenkierto ja sesongit limittyvät Huiskulassa työskentelevillä hyvinkin eri tavalla. Tuotannossa kasvatetaan seuraavan sesongin kukkia mutta mietitään jo vuoden päähän. Taimitoimitukset tähtäävät useiden kuukau­sien päähän, ja markkinointi miettii seuraavia sesonkeja. Myynnissä ja lähettämössä käsitellään saman tai seuraavan viikon kukkia, ja laskutus ja kirjanpito tarkastelevat taakse jäänyttä aikaa.

Noutotukussa pääsiäisen keltaiset kukat ovat enää muisto, ja nyt lähestyy äitienpäivän vaaleanpunainen aika. Tänä vuonna tetenarsissit loppuivat kesken, mikä kertoo noutotukkulaisille hyvin tehdystä myyntityöstä.

Huiskula hallinto pk

Hallinnon väki kokoontuu tauoilla pyöreän pöydän ääreen. Myötäpäivään vasemmalta Renja Raitanen, Jukka Oivanen,
Veli-Matti Karlin, Kati Uusitalo, Minna Saarenlaita, Johanna Nordman, Päivi Jalava ja Liisa Rintamäki.

Reilun kymmenen hengen työporukan konkari on Merja Määttänen 31 vuoden kokemuksellaan, mutta joukosta löytyy myös talon tuorein tulokas, kolmatta työpäiväänsä tekevä Noora Kuusikorpi.

– Parasta on työkaverit ja vaihteleva työ. Kukkasesongit vaihtuvat ja työtä saa säätää paljon, Määttänen sanoo.

– Minut on otettu kivasti vastaan ja kaikessa saa apua, Kuusikorpi kiittää.

Kasvihuoneissa ryhmäkasvit availevat ensimmäisiä kukkiaan. Kolme erittäin kokenutta puutarhuria vastaa niiden viljelystä.

– Tämä on varma ja asiallinen työpaikka, jossa on hyvät olosuhteet, toteaa 34 vuotta Huiskulassa viihtynyt Tapio Heikkilä.

– Työtä saa tehdä itsenäisesti ja parhaaksi katsomallaan tavalla, lisäävät Tarja-Liisa Himberg ja Ilkka Seppälä.

Seppälä vastaa puutarhan työvoimasta, jota otetaan nykyään aiempaa enemmän omille palkkalistoille ja vähemmän vuokratyöfirmoista.

– Toisin kuin usein puhutaan, on myös paljon työhaluisia suomalaisia ja nuoria. Monelle nuorelle voimme olla ensimmäinen kosketus työelämään, joten palautteen pitää olla kannustavaa, mutta myös rehellistä ja suoraa. Ja kyllä sekin jotain kertoo, että niin moni kausityöntekijä haluaa tulla takaisin, Seppälä pohtii.

Huiskula puutarha pk

Tarhureilla on jo täysi kesä. Kukkatuotannosta vastaavat Tapio Heikkilä­ ­34 vuoden, Tarja-Liisa Himberg 26 vuoden
ja Ilkka Seppälä 11 vuoden kokemuksella.

Taimitukussa kevät on käytännössä ohi, sillä viimeisetkin ryhmäkasvien taimet on juuri toimitettu. Paikalla ovat Jaana Kohonen, Johanna Jaakkola, Katri Seppälä ja Mikko Pitkänen, ja he saavat tiivistää huiskulalaisten kokemuksen työpaikastaan.

– Työkaverit ovat maanläheisiä ihmisiä, joilla on samanlainen ajatusmaailma. Kaikkia on täällä helppo lähestyä. Ilmapiiri on hyvä ja arvostava. Nauramme itsellemme ja toisillemme ja tilannekomiikalle.

– Ja näillä kommenteilla saamme varmaankin palkankorotuksen, he nauravat.

Huiskula taimitukku pk

Taimitukun Mikko Pitkänen, Katri Seppälä, Jaana Kohonen ja Johanna Jaakkola ovat juuri toimittaneet kaikki ryhmäkasvit,
seuraavaksi odotetaan krysanteemeja, syklaameja ja joulutähtiä.

Huiskula Oy

• Perustettu 1934

• Perheyritys, Turun Yrittäjien Vuoden yrittäjäperhe 2016

• Päätoimipiste sijaitsee Turun Paimalassa, noutotukut palvelevat, jälleenmyyjiä Turun lisäksi 8 paikkakunnalla

• Vakituista henkilöstöä noin 150, lisäksi runsaasti kausityövoimaa

• Huiskulan Puutarha on Suomen suurin kukkaviljelmä, 5 ha kasvihuoneita

• Omaa tuotantoa vuosittain mm. 16 milj. tulppaania, 3,5 milj. ruukkukukkaa, yli miljoona kukkasipuliruukkua sekä 300 000 kukkakimppua

• Liikevaihto noin 37 milj. euroa, josta oman tuotannon osuus noin kolmannes

• Huiskulan Taimitukku toimittaa taimia ja puolivalmisteita ryhmä- ja ruukkukasviviljelijöille

Tilaa uutiskirje

Uuutiskirjeessä saat lehden ilmestymispäivänä maistiaisia uusimmasta lehdestä.
P&k uutiskirje ilmestyy 21 kertaa vuodessa.

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietosuojaselosteemme.

Mikäli haluat tilata lehden, voit tilata sen tästä.

Puutarha&kauppa

Puutarha&kauppa kertoo ajankohtaiset uutiset ja kuulumiset koko alalta. Ammattitaitoisen, puutarha-alaan perusteellisesti perehtyneen toimituksen verkostot ulottuvat laajalle ja tuottavat jatkuvasti uutta tietoa lukijoille meiltä ja maailmalta.