Munakoisoa ja muuta erikoista

Pienessä Töjbyn kylässä Närpiössä sijaitsee kokeileva tarha, jossa poimitaan erästä herkullista harvinaisuutta: kotimaista munakoisoa.

Tarhalla on jopa 25 erilaista tomaatin kokeilulajiketta. Kuvassa yrittäjä Emma Granö-Ring.

Teksti ja kuvat: Minna Rantala

Takatalvi tuiskusi huhtikuun alussa, kun Kauppapuutarhaliiton järjestämä retkipäivä keräsi Närpiöön vierailevia viljelijöitä.

Retkellä päästiin vierailemaan Granös Grönsaker Ab:hen, jossa vierailua emännöi hymyilevä omistaja Emma Granö-Ring. Hän omistaa yrityksen miehensä Sebastian Ringin kanssa. Granö-Ring toimii yrityksen toimitusjohtajana, kun taas miehen päivätyö on pankissa, mutta hän on osittain myös yrityksen toiminnassa mukana.

Emma Granö-Ringin vanhemmat perustivat yrityksen 1996, ja nuorempi sukupolvi otti yrityksen haltuun vuonna 2021.

Yrityksellä on viljelypinta-alaa 1,2 hehtaaria, josta puolet on vanhoissa 1970-luvun huoneissa ja puolet uudemmassa, vuonna 2007 rakennetussa huoneessa. Vanhemmissa huoneissa kasvaa kaikkea erikoista, kuten munakoisoa, San Marzano -tomaatteja sekä paprikaa.

Yrityksessä viljellään munakoisoa nyt toista vuotta. Lajike vaihtui pallomaisesta Lemmystä ­enemmän suippomaiseen Tracyyn, joka on kuvassa.

Munakoisohuoneessa kiiltävät miltei valmiit hedelmät.

– Idea lähti Närpiön Vihanneksen viljelypäälliköltä Mikael Dahlqvistilta. Hän kyseli, että lähtisinkö tekemään munakoisoa. Olen utelias ja minun on vaikea sanoa ei. Siitä se sitten lähti, Granö-Ring naurahtaa.

 Vierailun aikaan tarhalla poimittiin pelkästään munakoisoa. Taimet on istutettu viikoilla 10–11. Viime vuosi oli tarhalla ensimmäinen munakoisovuosi. Silloin viljeltiin kahta lajiketta, Lemmyä ja Tracya. ’Lemmy’ jäi kuitenkin pois, sillä sen muoto oli liian pyöreä.

Granös Grönsaker on tällä hetkellä ainut munakoisoviljelijä Närpiön Vihanneksella. Munakoison taimet tulevat Korsnäsin Kauppapuutarhalta, kuten myös paprikan taimet.

– Tämä on harjoittelua munakoison kanssa. Viime vuonna saimme kokea melkein kaikki tuholaiset. Onneksi sain myös hyviä vinkkejä. Syksyllä kävimme Belgiassa Närpiön Vihanneksen retkellä, jossa tapasimme munakoisoviljelijän. Sain häneltä tarpeellista tietoa esimerkiksi kimalaisten käytöstä, Granö-Ring kertoo.

Munakoiso kasvaa noin kolmemetriseksi, mutta toive olisi noin 2,5 metriä. Alussa lehtiä poistetaan, lopuksi ne saavat kasvaa. Sivuversot otetaan pois. Hedelmiä poimitaan kolme kertaa viikossa. Satoa saadaan lokakuun alkuun saakka.

– Hedelmän kasvu on todella nopeaa, loppuvaiheessa jopa sata grammaa muutamassa päivässä. Munakoiso tarvitsee paljon aurinkoa. Heti kun sitä ei enää ole, kasvu loppuu, Granö-Ring toteaa.

Munakoison kysyntä kasvaa, vaikkakin hitaasti.

– Suomalainen ruokapöytä ei ole vielä täysin valmis munakoisolle. Meillä on ollut sitä myynnissä myös omassa pihapuodissamme, mutta sieltä ei ole tullut paljon myyntiä. Valtakunnallisesti kiinnostus kuitenkin kasvaa pikkuhiljaa. Lisäsimmekin pinta-alaa tälle vuodelle 600 neliöstä 2 200 neliöön. Markkinat ottaisivat enemmänkin.

Vanhoissa huoneissa viljellään lisäksi paprikaa ja San Marzano -tomaatteja. San Marzanoja tarhalla on kasvatettu jo kymmenen vuotta. Tämän vuoden ensimmäinen sato osuu vappuun, ja satoa saadaan lokakuun loppuun saakka.

Lajikkeena on Seviocard, mutta sitä viljellään nyt viimeistä vuotta. Uusi, toivottavasti parempi lajike tulee olemaan Fulvento.

Paprika on viljelijän mielestä haastavin.

– Paprika on vaikeampi kuin munakoiso. En osaa tarkalleen sanoa, miksi se on haastava, sitä on vain vaikea ymmärtää. On myös vaikeaa löytää oikea lajike, Granö-Ring sanoo.

Uudella puolella kasvavat kirsikka- ja helmitomaatit. Kirsikkatomaattilajike on Daltary, helmitomaattilajike Sweetelle. Taimet tulevat Siggplantilta. Huone on jaettu puoliksi kirsikka- ja puoliksi helmitomaatille.

– Saa nähdä, miten ne toimivat samassa ­huoneessa, viljelijä miettii.

Lisäksi tarhalla viljellään myös paljon erilaisia lajikkeita ja testejä pihapuotiin, kuten esimerkiksi oransseja lajikkeita ja pihvitomaattia. Testilajikkeita on noin 25 erilaista.

Pihapuodissa on itsepalvelu, ja se on kesäaikaan auki ympäri vuorokauden. Ahkeria ostajia ovat muun muassa mökkiläiset.

– Väärinkäytöksiä itsepalvelussa on todella vähän, Granö-Ring sanoo.

Tarhalla on vedenkierrätys uuden puolen huoneessa. Osa kastelusta on ajastettu auringon mukaan. Ylikastelua on vähän, noin viisi prosenttia.  Kastelussa käytetään kunnan vettä.

Tarhalla on kaksi lämpökeskusta, ja lämmitys hoituu turpeella ja hakkeella. Kasvualustana on ensimmäistä vuotta nyt Novarbon Mosswool mix, joka on toiminut viljelijän mukaan ihan hyvin.

Aikaisemmin tuotanto oli ympärivuotista, mutta nyt tarha toimii kausiviljelmänä.

– Minulla on viisivuotiaat kaksostytöt, ja haluan antaa heille paljon aikaa. Katsotaan sitten tulevaisuudessa, palataanko joskus ympärivuotisuuteen, Granö-Ring miettii.

Yritys on nyt kolmatta vuotta Närpiön Vihanneksen jäsen. Osuuskunnan kautta tarhalla on GlobalG.A.P-ryhmäsertifikaatti.

Granö-Ring on myös aktiivinen erilaisissa luottamustoimissa: hän toimii muun muassa ÖSP:n puutarhatoimikunnan puheenjohtajana. Aktiivisella ja helposti innostuvalla viljelijällä tuntuu olevan paljon suunnitelmia tulevaisuuden varalle.

– Minulla on liikaa ideoita mitä tehdä. Katsotaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan, Emma Granö-Ring naurahtaa.

Granös Grönsaker Ab

  • Vihannesviljelmä Närpiön Töjbyssa
  • Kasvihuoneissa 1,2 hehtaarilla munakoisoa, paprikaa sekä helmi- ja kirsikkatomaattia. Lisäksi omaan pihapuotiin kymmeniä eri tomaattilajikkeita.
  • Närpiön Vihanneksen jäsen
  • Työntekijöitä 10, kesällä 15

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeessä saat lehden ilmestymispäivänä maistiaisia uusimmasta lehdestä.
P&k uutiskirje ilmestyy 20 kertaa vuodessa.

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietosuojaselosteemme.

Mikäli haluat tilata lehden, voit tilata sen tästä.

Puutarha&kauppa

Puutarha&kauppa kertoo ajankohtaiset uutiset ja kuulumiset koko alalta. Ammattitaitoisen, puutarha-alaan perusteellisesti perehtyneen toimituksen verkostot ulottuvat laajalle ja tuottavat jatkuvasti uutta tietoa lukijoille meiltä ja maailmalta.