Uutta bisnestä versoo

Versot ja miniversot ovat tulleet tänä vuonna tutuiksi aiempaa useammalle suomalaiselle, ­kun valikoimia on kasvatettu ja uusia toimijoita on tullut markkinoille.

herneenversot leikkaus 1

Herneenversot leikataan suoraan myyntipakkaukseen veitsellä. 

Teksti: Marianna Soini

Mikä on verso ja mikä on miniverso? Babyleaf ja micro­green? Kumpiakin on ollut tänä vuonna tarjolla suomalaiskuluttajille entistä laajempi valikoima entistä useammalta tuottajalta.

Aika usein viljelijät määrittelevät nykyään käsitteet niin, että verso on babyleafiä vastaava, sirkkalehtiasteelta jo pidemmälle kasvanut, mutta kuitenkin vielä keskenkasvuinen tuote. Englannin kielen sanaa micro­green taas vastaa miniverso, jossa tuote on myyntivalmis sirkkalehtien kehityttyä, ja joissakin tapauksissa jo tätäkin ennen.

Viidessä vuodessa termistömme on tainnut kehittyä, sillä 2012 ilmestynyt kirja kuvaili miniver­soiksi kasvit, jotka ovat kehittäneet vähintään kaksi kasvulehteä sirkkalehtien jälkeen.

Selvää on kuitenkin, että versot ovat eri asia kuin idut, jotka kasvatetaan yleensä pimeässä ja syödään siemenineen päivineen. Versoissa on aina lyhyen kasvuajan varrella valossa kehittynyttä lehtivihreää.

Vinhaa tuotekehitystä

Kotipellon Puutarha Mimis-tuotteineen sekä Silmusalaatteja tuottava Snafu ovat vakiinnuttaneet asemiaan markkinoilla, Mimis peräti Kaukoitää myöten. Myös herneenversoilla aloittaneella Robben Pikku Puutarhalla on tätä nykyä laaja valikoima, 17 erilaista versotuotetta.

Samalla uudet toimijat etsivät omia tapojaan ja markkinoitaan. Kesällä ensimmäiset SanGo-yrityksensä miniversot kaupannut espoolainen Mohamed Adnan kertoo, että toiminnan laajentaminen on ollut suunniteltua hitaampaa.

– K- ja S-ryhmän kaupat vaativat minulle liian kalliita sertifikaatteja, joten olen nyt keskittänyt myynnin Ruohonjuureen. Olen juuri lanseeraamassa kuutta uutta tuotetta. Näistä punarevonhäntä, hamppu ja chia, Salvia hispanica, ovat miniversoja, ja lisäksi kasvatan persiljaa, tilliä ja mangoldia täysikokoiseksi asti. Nyt tuotteita on kaikkiaan 12.

SanGon uutuutena markkinoille on tulossa myös microgarden-versotusjärjestelmä kotikäyttöön.

Aivan uutena juttuna Adnan ryhtyy tuottamaan kirkkaita jääpaloja, joiden sisälle pakastetaan niin yrttejä, versoja kuin hedelmänpalojakin.

– Tietääkseni olen ensimmäinen, joka kokeilee tätä Suomessa. Kaupoissa on tähän asti ollut tarjolla vain sameita, pelkästä vedestä tehtyjä jääpaloja, Adnan kertoo idean synnystä.

Upouusi toimija Lepaalta

Ville Gullsten opiskelee Lepaalla hortonomiksi viimeistä vuottaan. Hän perusti äskettäin Miniverson, joka keskittyy tällä hetkellä kolmeen leikattuun ja pussitettuun tuotteeseen: retiisiin, auringonkukkaan ja kyssäkaaliin.

– Tuotanto on toistaiseksi todella pienimuotoista, noin kymmenen neliön loisteputkilla valaistu kerrosviljelmä tyhjässä soluasunnossa. Ensimmäisten tuotteiden vastaanotto on kuitenkin ollut hyvä, eikä tällä ­alueella ole kilpailua, joten nälkä alkaa kasvaa syödessä, Gullsten kertoo.

Hän toivoo, että versoista tulisi hänelle ainakin sivutoimeentulo.

– Yritän pitää kaiken simppelinä. Liian laaja valikoima karkottaa asiakkaita.

”Organic” oltava luomua

Luomuversot ovat erillinen tuoteryhmä, joilla on paljolti oma asiakaskuntansa. Sipoolaisen Puutarhatoimisto Ahlbergin valikoimaan on vakiintunut seitsemän versotuotetta. Nämä ovat babyleaf-kokoiset salaatti, vesikrassi, pinaatti, kähärä sareptansinappi, mangoldi, punajuuri ja herneenverso. Varsinaisia sirkkalehtiasteella leikattavia miniversoja tehdään enää vain ti­lauksesta.

– Luomuversojen markkinat ovat melko vakiintuneet, mutta kasvunvaraakin olisi. Meille versoilla on suuri merkitys, koska neljännes liikevaihdosta tulee niistä, Kaijus Ahlberg sanoo.

Versojen markkinoinnissa käytetään myös englannin kieltä, sillä asiakaskunta on usein monikulttuurista ja sosiaalinen media aihetunnisteineen jyllää. Kaijus Ahlberg kuitenkin muistuttaa, ettei organic-­sanaa saa käyttää muusta kuin virallisesti hyväksytystä luomutuotannosta.

 

Juttu Snafun ja Robben Pikku ­Puutarhan versoista, P&k 3/2014.

Juttu SanGosta, P&k 12/2017.

Juttuja Kotipellon Puutarhasta, ­P&k 18/2017 ja 20/2016.

Lähteenä myös: Terveelliset ja ­maistuvat miniversot, Fionna Hill. Minerva Kustannus 2012.

Tilaa uutiskirje

Uuutiskirjeessä saat lehden ilmestymispäivänä maistiaisia uusimmasta lehdestä.
P&k uutiskirje ilmestyy 21 kertaa vuodessa.

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietosuojaselosteemme.

Mikäli haluat tilata lehden, voit tilata sen tästä.

Puutarha&kauppa

Puutarha&kauppa kertoo ajankohtaiset uutiset ja kuulumiset koko alalta. Ammattitaitoisen, puutarha-alaan perusteellisesti perehtyneen toimituksen verkostot ulottuvat laajalle ja tuottavat jatkuvasti uutta tietoa lukijoille meiltä ja maailmalta.