Intohimoinen kompostoija

Toiminimi Mats Träd & Gårdin takana on puutarhuri Mats Nyman. Hän kasvattaa luonnonmukaisin menetelmin kasviksia Raaseporissa reilun puolen hehtaarin tilalla.

Mats Nyman viljelee 45 eri kurpitsalajiketta ja tekee omia risteytyksiä.

Teksti ja kuvat: Milla Tolonen

Tervetuloa Vindåkeriin, toivottaa Mats Nyman iloisesti peura-aidan reunustaman puutarhansa portilla.

Vindåker tarkoittaa sananmukaisesti tuulipeltoa. Nimen tilalle keksi Matsin poika Felix Nyman alle kaksivuotiaana lähes ensi sanoinaan. Ilmeisesti paikka oli hänen mielestään tuulinen.

Lampaanvillan alla on lämmintä ja kosteaa, mikä miellyttää maan pieneliöstöä ja monia kasveja.

Syyskuun alkupäivinä on kuitenkin tyyntä ja maa ­pursuaa kasveja. Mats Nyman viljelee 12. vuotta kasviksia luonnonmukaisin menetelmin, joten osa vihreydestä tulee rikkakasveista, joihin hän suhtautuu rennosti.

– Juolavehnä on ainoa hankala laji, muut rikkakasvit kompostoin ravinteiksi, Nyman kuittaa.

Kompostointi on Nymanille ympärivuotinen työ.

– Käsittelen ravintola-asiakkaideni biojätteet bokashi-menetelmällä isoissa suljetuissa saaveissa tilallani. Ravintolassa kerätään biojätteet kannellisiin ämpäreihin, jotka haen autoon samalla, kun toimitan ravintoloille kasviksia, jotka olen kasvattanut bokashin ja kompostin voimalla. Luonnon kiertokulku ja kestävä viljelytapa on aina kiinnostanut minua. Viljelijähän ei viljele kasveja, vaan maata, Nyman muistuttaa.

Itse rakennettu kasvihuone on käytössä taimikasvatusvaiheessa.

Piharakentamisen ja -hoidon asiakkaiden puutarhat ovat toinen kompostiin päätyvän orgaanisen aineksen lähde.

– Suunnittelen, rakennan ja hoidan pihoja. Kerään asiakkailtani kasvijätteet kompostoitumaan tilalleni. Lisäksi kerään lähituottajilta kanan- ja lampaanlantaa.

Björkåsan lammasfarmilta ­Nyman saa myös villaa, joka on erinomainen viljelykate.

– Varsinkin kaalit, purjot, maissi ja kurpitsat kasvavat todella hyvin villakatteessa.

Kurpitsat valmistuvat sopivasti syksyn lähiruokatapahtumiin.

Kurpitsat ovat puutarhuri Nymanin intohimo.

– Kylvin tänä vuonna 4 000 kurpitsantainta 50 neliön kasvihuoneessani. Viljelen vuosittain 45 lajiketta ja kokeilen kymmentä uutta.

Nyman oli hiljattain Sveitsissä työmatkalla, jossa hän osallistui 45 eurooppalaisen kurpitsanviljelijän yhteiseen tapaamisen.

– Muiden viljelijöiden tapaaminen oli valtavan antoisaa, ja puhuimme paljon jalostuksesta. Jalostan myös itse uusia kurpitsalajikkeita, joista vanhin on kahdeksatta sukupolvea.

 Työnimeltään Vindåker-talvikurpitsa on härmäresistentti ja vastustuskykyinen bakteeri- ja virustaudeille. Lisäksi se kasvaa syksyllä kuusi viikkoa pitempään kuin muut lajikkeet. Ja mikä tärkeintä, se on hyvän makuinen.

– Vihanneksethan on tarkoitettu syötäväksi, joten maku on aina ensisijainen ominaisuus, jota tavoittelen sekä jalostuksessa että kasvatuksessa. Asiakkaani arvostavat makua.

Mats Nyman viljelee enimmäkseen vanhoja viljelylajikkeita, joiden siemeniä hän hankkii  kontaktiensa kautta Euroopasta. Vuosittain hän kylvää tietyt luottolajikkeet ja kokeilee kymmeniä uusia.

Tilalla kasvaa maissia, kurpitsoja, meloneja, papuja, kesäkurpitsaa, fenkolia, kaaleja, salaattia, juurikkaita, sipuleita, yrttejä, maa-artisokkaa, pinaattia ja erilaisia viherlannoituskasveja.

– Viljelen useita lajikkeita, sillä se on monimuotoisuutta luonnolle, minulle viljelijänä sekä ­asiakkailleni.

 

Viljelymenetelmät ovat luonnonmukaisia, mutta tarkastettua luomusertifikaattia Nyman ei ole hankkinut. Hän ei käytä pyretriinejä tuholaistorjuntaan, vaan kumppanuskasvit, hämäyskasvit sekä mekaaniset suojat, kuten harsot ja verkot, riittävät.

– Kasvinsuojelussa tärkeää on hyvä viljelyhygienia, terveet taimet, tarkkailu ja nopea väliintulo, jos jotain ongelmia löytyy. Olen pärjännyt näillä keinoin hyvin.

Milla Lynch on oppinut Mats Nymanilta valtavasti kasviksista, joista hän tekee ruokaa työpaikassaaan.

Nyman kutsuu asiakkaita ja muita kiinnostuneita tilalleen.

– Monet ravintola-asiakkaani ovat käyneet täällä, ja osa on jopa työskennellyt täällä ymmärtääkseen kasviksista enemmän.

Trendikkään  tammisaarelaisen YLP-ravintolan työntekijä ­Milla Lynch ihastui puutarhatyöhön niin, että hän on nyt toista kesää töissä tilalla.

– Kiinnostuin Matsin työstä, kun näin, että hän hakee työpaikaltani ravintolasta ainekset bokashiin. Nykyään on jännää, kun näen täällä maassa kasvaneen kasvin ravintolan keittiössä, Lynch pohtii.

Ravintoloiden lisäksi Nyman toimittaa viikoittain vihanneslaatikoita yksityisasiakkaille, myy kurpitsoja muiden viljelijöiden tilamyymälöihin  ja kiertää paikallisilla ruokamarkkinoilla.

 

Tilaa uutiskirje

Uuutiskirjeessä saat lehden ilmestymispäivänä maistiaisia uusimmasta lehdestä.
P&k uutiskirje ilmestyy 21 kertaa vuodessa.

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietosuojaselosteemme.

Mikäli haluat tilata lehden, voit tilata sen tästä.

Puutarha&kauppa

Puutarha&kauppa kertoo ajankohtaiset uutiset ja kuulumiset koko alalta. Ammattitaitoisen, puutarha-alaan perusteellisesti perehtyneen toimituksen verkostot ulottuvat laajalle ja tuottavat jatkuvasti uutta tietoa lukijoille meiltä ja maailmalta.