Puutarhakauppiaana ensimmäistä kesää

Viherrakentaja Leena Hovi on tänä keväänä tutustunut viherrakennuskohteiden sijaan puutarhakaupan yrittäjän arkeen.

Taimimyymälä Kesäheinän Leena Hovi ei ole tänä keväänä ehtinyt istuskelemaan, kun yritystoiminta Kotkassa on laajentunut viherrakentamisesta puutarhakauppaan.

Teksti ja kuvat: Anu Pirhonen

Leena Hovista tuli puutarhakauppias helmikuussa 2023, jolloin hän osti Kotkassa vuosikymmeniä toimineen puutarhamyymälän. Tutustuminen tulevaan oli alkanut edellisenä syksynä, kun hän jo teki ennakko-ostot tälle keväälle.

Tuttu paikka entuudestaan

Hovi valmistui puutarhuriksi 2013 Lepaalta. Ensimmäinen harjoittelupaikka oli samainen puutarhamyymälä, Jukka Söderholmin silloinen Onnenpensas.

Puutarhamyymälän 5,5 vuoden ajan omistanut Tintti Siik ohjasi kiireaikaan viherrakennusasiakkaita Leena Hoville. Kun Siik alkoi harkita Puutarhalinnasta muihin töihin siirtymistä, hän kysyi Hovilta puoliksi vitsillä ja puoliksi vakavissaan, kiinnostaisiko tätä ostaa yritys. Hovi palasi mieleen pyörimään jääneeseen kysymykseen viime kesänä, josta alkoi uuden yritystoiminnan suunnittelu.

Yrittäjä halusi ensi tilassa, että asiakkaiden on helppo tunnistaa henkilökunta.

Alkuun uusia asioita

Viherrakentamisen ylläpitoa ja rakentamista pääosin yrityksille ja taloyhtiöille Hovipihat-yrityksenä tehnyt Leena Hovi avasi Taimimyymälä Kesäheinä Oy:n maaliskuun viimeisellä viikolla ja vietti varsinaisia avajaisia huhtikuun lopussa.

Hän kunnosti myymälää esimerkiksi vahaamalla myymälätilan lattian ja tapetoimalla kassan takana olevan seinän. Suurempiakin muutoksia viherrakentamisesta puutarhakaup­piaaksi siirtyminen toi.

– Minulla on ollut viherrakennusyrityksessäni puutarhuri ­Outi Dansk kausityöntekijänä, mutta puutarhamyymälään piti löytää vakituista työvoimaa, Leena Hovi aloittaa.

Viime syksynä tehdyt ennakkotilaukset ennen päivääkään kaupankäyntiä olivat mielenkiintoinen kokemus.

– En ollut koskaan ennen tehnyt tällaisia tilauksia. Oli vaikea miettiä määriä, ja ne tuntuivat myös suurilta rakennuskohteiden laatikollisiin verrattuna, apua kuitenkin edelliseltä omistajalta saanut Hovi muistelee.

Ajatukset onkin pitänyt vaihtaa ammattilaismittakaavasta harrastajiin.

– Tilaisin puiden tukemiseen viherrakennuskohteissa käytettäviä isoja tukiseipäitä. Eivät ­asiakkaat saa sellaisia vietyä kotiin, vaan kysyvät pienempiä tukikeppejä, Hovi kertoo esimerkin.

Kevätsesonki on tuonut näkyväksi myös puutarhakaupan luonteen.

– Työn määrä on yllättänyt. Myös asiakkaiden määrä on kasvanut: viherrakentamisessa minulla on yksi asiakas päivässä tai viikossa, nyt niitä on monta päivässä. Vaikka myymälätyöskentely oli minulle tuttua, nyt kaikkien asioiden kyselyt tulevat minulle, Leena Hovi kuvaa.

Kesäheinässä suositaan kausikasveissa lähiviljelijöiden tuotteita muun muassa siksi, että taimitäydennyksiä saa helposti.

Puutarhaharrastamiseen tutustuen

Leena Hovi haluaa, että Taimimyymälä Kesäheinä painottuu taimiin. Viherrinki Oy:n kauppiaana Hovi on päässytkin tutustumaan uusiin tavarantoimittajiin.

– Mielelläni keskityn monivuotisiin, sillä tällä seudulla kesäkukilla on enemmän kilpailua. Kesäkukilla on kuitenkin iso rooli ja suosin paikallisia puutarhoja, Hovi sanoo luetellen Koivulehdon Ja Narsien Puutarhat ja Halkolan Tilapuutarhan.

Harrastajille mieleisen valikoiman selvittäminen vaatii aikaa.  Lisäksi viherrakennuskohteissa taimet voivat näyttää vielä vaatimattomilta istutushetkellä, mutta vähittäiskaupassa ”joskus aikanaan” komistuvat taimet eivät ole riittävän myyviä.

Tulevaa suunnitellen

Haminalaisen Pihakulma-yrityksen kanssa on jo sovittu, että myyntiin on tulossa heidän pihakiviään. Näin Hovi voi toteuttaa pihakiveyksiä myös kuluttajille. Haaveissa on myös jossakin määrin saada ammattilaisia ja muita viherrakentajia asiakkaiksi myymälään.

Tulevaisuudessa Hovi haluaisi tontille lisää katettua tilaa sekä tehostaa tilankäyttöä.

– Täällä on noin kolmasosa hukkatilaa, jonka saisi paremmin käyttöön tavaroiden raivaamisella, Hovi suunnittelee.

Lyhyemmän aikavälin ohjelmaa tarjoavat kiivaimman sesongin hiljentyessä loppukesään ja syksylle suunnitellut teemapäivät.

– Alan kallistua itse luonnonmukaiseen puutarhanhoitoon, mikä muutenkin on pinnalla, ja kaikki ötökät kiinnostavat entistä enemmän. Biologi Leena Luoto on tulossa puhumaan aiheesta. Osa-aikaisena työskentelevä, toukokuussa aloittanut puutarhuri Mirjami Tolonen on ajatellut järjestää kukkasidontakursseja, Hovi kertoo.

Laajentuminen onnistui

Entisen Onnenpensaan Jukka ­Söderholm käy myymälässä tiuhaan – myös jutuntekohetkellä hän hurautti vaaleanpunaisella Vespalla paikalle – ja on tarjonnut Hoville korvaamatonta apua vuosikymmenten kokemuksella. Söderholm on myös Viherringin hallituksen puheenjohtaja.

Lisäksi myymälässä pitkään työskennellyt, vakituiseksi palkattu myymälänhoitaja Tarja Kurki on jakanut osaamistaan.

Viherrakennuskohteisiin Hovi ei ole muutamaa käyntiä enempää tänä keväänä ehtinyt, ja nyt niitä onkin hoitanut Taimimyymälä Kesäheinään vakituiseksi palkattu Outi Dansk. Hovi on käynyt kuitenkin tutustumassa kohteisiin etukäteen.

Pienen lainan turvin aloitettua vähittäiskauppaa on takana kaksi ja puoli kuukautta. Juhannuksena myymälä on kiinni, joten pieni vapaakin odottaa.

– Olen haaveillut yritystoiminnan laajentamista. Myymälä on ollut unelmieni täyttymys, luottavaisin mielin tulevaan katsova Leena Hovi toteaa rauhalliseen tyyliinsä.

Taimimyymälä Kesäheinä Oy

  • Omistaja Leena Hovi
  • Perustettu 2022
  • Puutarhamyymälä – entinen Onnenpensas ja Puutarhalinna – sijaitsee Kotkassa
  • Taimimyymälä Kesäheinä on avattu maaliskuussa 2023. Puutarhamyymälä sijaitsee Kotkassa.
  • Myymälä noin 50 m2, piha noin 500 m2
  • Työntekijöitä kaksi vakituista ja yksi osa-aikainen
  • Valikoimissa kaikki puutarhakaupan tuotteet ruukuista kasvualustoihin, myös leikkokukat ja viherrakentaminen
  • Avoinna maanantaista perjantaihin kello 9–18, lauantaina 6–16 ja sunnuntaina 10–16. Suljettu tammi–maaliskuussa.
  • Taimimyymälä Kesäheinä on ostanut Hovipihojen liiketoiminnan.

Tilaa uutiskirje

Uuutiskirjeessä saat lehden ilmestymispäivänä maistiaisia uusimmasta lehdestä.
P&k uutiskirje ilmestyy 21 kertaa vuodessa.

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietosuojaselosteemme.

Mikäli haluat tilata lehden, voit tilata sen tästä.

Puutarha&kauppa

Puutarha&kauppa kertoo ajankohtaiset uutiset ja kuulumiset koko alalta. Ammattitaitoisen, puutarha-alaan perusteellisesti perehtyneen toimituksen verkostot ulottuvat laajalle ja tuottavat jatkuvasti uutta tietoa lukijoille meiltä ja maailmalta.