Leikkokukkia kotimaasta löytyy yhä

Kahdessa vuosikymmenessä lähes hävinnyt leikkokukkaviljely osoittaa aavistuksen verran merkkejä ­palaamisesta.

kukkakimppuja

Ruotin lähikukkakimput ovat myynnissä pääosin pääkaupinkiseudulla.

Teksti: Jyrki Jalkanen

Kiinnostus kotimaisiin leikkokukkiin on virinnyt sekä kukkakauppiaiden että päivittäistavarakaupan valikoimia miettivien keskuudessa. Kotimaiset lähikukat nähdään nyt hyvänä, kuluttajia kiinnostavana uutena tuoteryhmänä.

Germinit palaavat Suomeen

Jämsäläiseltä Urosen puutarhalta tuotanto myydään pääosin oman kukkakaupan ja hautaustoimiston kautta. Jonkin verran on tehty kausikimppuja yhdelle kauppaketjulle.

– Ruusua meillä on ollut ympärivuotisesti aina, samoin lähes ympärivuotisesti valko- ja värililjoja. Nyt germinit tulevat mukaan ympärivuotiseen ohjelmaan. Myös iiriksiä ja värikalloja on viljelyssä sekä kesä- ja syyskaudella esimerkiksi asterereita, ruiskukkaa, leijonankitaa, sininuppia ja joitakin koristeheiniä, listaa Kalle Uronen.

Hänen mukaansa leikot sopivat hyvin ohjelmaan, joskin ne ovat melko työläitä viljellä. Uronen pitää leikkokukkaviljelyn näkymiä hyvinä, ainakin heidän tapaisessa toiminnassaan.

Nurmijärvellä sijaitsevan Ruotin puutarhan hehkuvan värikkäät kimput ovat olleet hyvin esillä sosiaalisessa mediassa. Niitä on brändätty lähikukkakimppuina.

– Kimput ovat myynnissä pääosin muutamissa kaupoissa pääkaupunkiseudulla, mutta on näitä mennyt Helsingin Kukkatoimituksen kautta muuallekin. En pidä mahdottomana ajatusta jopa laajentamisesta, sillä juuri some on auttanut merkittävästi myynnissä, Hannele Ruoti kertoo.

Syyskuun puolivälissä tarjolla oli vielä noin 20 eri lajia.

– Astereita, kosmoskukkia, auringonkukkia, maloppeja, tuoksuherneitä, tsinnioita, gladioluksia, kehäkukkia, kiinanritarinkannuksia, ruiskukkia… ja tietenkin suosikkejani, daalioita. Kasvihuoneissa sato jatkuu jonkin matkaa lokakuulle, ainakin astereita riittää joitakin viikkoja, Ruoti arvelee.

Mynämäellä Arno Sundellin puutarhalla on tänä vuonna viljelty liljoja, leikkokrysanteemia sekä lukuisia määriä erilaisia muita leikkokukkia. Kukat myydään itse torilla. Leikkojen taimet tulevat tarhalle heti ryhmäkasvikauden päätyttyä.

– Liljat ja krysanteemit alkavat olla loppusuoralla, samoin avomaatuotanto. Tällä hetkellä satoa saadaan esimerkiksi ikiviuhkosta, leijonankidasta, ruiskukista ja auringonkukista, Sundell listaa.

urosen kimppu

Jämsäläisen Urosen puutarhan kotimaisista leikkokukista tehty kimppu osallistuu parhaillaan eKukan syyskimppuäänestykseen.

Liljoja myös kotimaasta

Kanervon puutarha Mäntsälän Sälinkäällä on tunnettu pitkäaikaisesta liljatuotannostaan. Ympärivuotisuudesta on luovuttu, ja nyt kotimaisten liljojen kausi on vapusta lokakuun alkupuoliskolle.

Matti Kanervon mukaan viljelyssä on vain LA-tyypin aasialaisia lajikkeita, sillä tätä nykyä liljojen pitää ostajien mielestä olla tuoksuttomia. Kyseisen lajikkeiston kukka on kookas ja värivalikoima kattaa kaikki liljojen värit.

Piltin Puutarha Oy Pöytyällä tunnetaan tätä nykyä babyleaf-tuotannostaan, mutta ohjelmassa on myös leikkokukkia.

– Leikkoliljoilla on meidän sesonkikukkatuotannossa toistaiseksi pieni rooli sekä määrässä että euroissa. Ideana oli kokeilla jotain uutta, kotimaista leikkotuotetta kesäkukkasesongin jatkoksi, kertoo Hanna ­Helenius Piltiltä.

Leikkoliljaan päädyttiin sen näyttävyyden, hyvän kauppakestävyyden sekä toki sen vuoksi, että Piltillä on sipulikukkien hyödöstä pitkä kokemus.

– Teimme hiukan kimppuja S-ryhmälle elokuun kampanjaan ja vastaanotto sekä kaupan ja kuluttajien päässä oli hyvä, Uskon, että tämä laajenee. Myös muita kotimaisia leikkokukkia on kyselty, joten kyllä tämä voi tarjota viljelijöille mahdollisuuksia, arvioi Helenius.

Tilaa uutiskirje

Uuutiskirjeessä saat lehden ilmestymispäivänä maistiaisia uusimmasta lehdestä.
P&k uutiskirje ilmestyy 21 kertaa vuodessa.

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietosuojaselosteemme.

Mikäli haluat tilata lehden, voit tilata sen tästä.

Puutarha&kauppa

Puutarha&kauppa kertoo ajankohtaiset uutiset ja kuulumiset koko alalta. Ammattitaitoisen, puutarha-alaan perusteellisesti perehtyneen toimituksen verkostot ulottuvat laajalle ja tuottavat jatkuvasti uutta tietoa lukijoille meiltä ja maailmalta.