Komeita kukannäköisiä kukkia

Kesäkuun FlowerTrialseissa oli tarjolla kauniita kukkivia kasveja isoihin ruukkuihin ja maisemointiin. Useiden lajien kukkakoko kasvaa edelleen ja näyttävyyttä haetaan rohkeilla väreillä.

alarivi salvia neilikka

 

Teksti ja kuvat: Hanna Mononen

Isokukkaiset marketat olivat kauniita niin Moerheimilla kuin Selectallakin. Moerheimin kukkavalikoiman uutuutena esiteltiin Suntoryn Grandaisy-hybridisarja, johon kuuluvat valkoinen, vaaleanpunainen, punainen ja keltainen lajike. Suuret kukat, hieman tummankeltaisempi keskus ja vahvat, puhtaat värit tekivät lajikkeesta kuin lajikkeesta näyttäviä. Sarja sopii myös viileään viljelyyn.

Selectan markettauutuuksia olivat kompakti ja kermanvalkoinen ’Toffee’, joka kuuluu LaRita-sarjaan, sekä voimakaskasvuisempi ’Alessia’. Lajikkeen kukat olivat kookkaat ja puhtaanvalkoiset. Keskusta oli kirkkaankeltainen.

Suntoryn jo viime vuonna esitellyt suurikukkaiset senetit olivat saaneet nyt lajikenimet. Senetti 
Fives -sarjaan kuuluu viisi lajiketta, joista tiiviskasvuisempia ovat Violet, vaaleanpunasininen Magic Salmon ja tummanviininpunainen Grape. Red ja sinivalkoinen Magic Blue ovat puolestaan hieman voimakaskasvuisempia.

ylarivi marketta

Rehevät neilikat

Ruukkuneilikoistaan tunnetun Selectan uudet Colores- ja Capitán-sarjat sopivat erityisesti isoissa ruukuissa viljeltäviksi. Colores-sarjaan kuuluu seitsemän isokukkaista lajiketta. Capitán-sarjassa oli puolestaan vähemmän kerratut ja kaksiväriset kukat. Yksi taimi täyttää 17-senttisen ruukun. Sarjan kukat sopivat myös leikkokukiksi, mikä tuonee lisäarvoa tuotteelle kuluttajienkin silmissä.

Toinen neilikkajalostaja, HilverdaKooij, esitteli sekin kokonaan uuden ruukkuneilikkasarjan. Isokukkaiseen ja tasaiseen Flow-sarjaan kuuluu kuusi väriä, muun muassa raikas valkoinen, heleä punainen ja pehmeä keltainen.

Daaliat nousussa

Useat jalostajat esittelivät uutuusdaalioitaan. Beekenkampin erikokoisiin Labella-sarjoihin oli jalostettu toistakymmentä uutta väriä. Uutuusvärejä olivat punaiset burgundista syvään pinkkiin sekä erilaiset oranssit. Suurikokoisimpien daalioiden Labella Grande -sarjan Orange Bicolour -lajikkeen terälehdet hehkuivat keltaista ja oranssia.

Myös HilverdaKooij oli lähtenyt mukaan daalioiden jalostukseen. Roteva ja pulleakukkainen Rebel-sarja koostuu seitsemästä lajikkeesta. Ruukkukooksi suositellaan 12 senttiä tai isompaa.

Syngentan isokukkaisen ja -kokoisen Grandalia-sarjan lisäyksiä olivat kaksi uutta punaista sekä ’Rose’ ja aikainen ja aurinkoinen ’Sunny Flame’. Myös hieman pienikokoisemman Midalio-sarjan punaista oli paranneltu ja uutena värinä esiteltiin raikas oranssi.

Florensiksen Dahlegriat kukkivat yksinkertaisin, mutta kookkain kukin. Kukkien halkaisija on jopa kymmenen senttimetriä. Tummanvioletteja lehtiä vasten Red-Pink Bicolour ja Red-Yellow Bicolour -lajikkeiden kukat nousivat hyvin esiin. Molemmat lajikkeet kasvavat noin puolimetrisiksi.

Hehkeitä punahattuja ja samettikukkia

HilverdaKooijin Mooodz-punahatut olivat uljaita. Etenkin oranssinaniliinin sävyissä kukkiva uusi ’Sympathy’ erottui edukseen. Solukkolisäyksen ansiosta kasvien luvataan olevan tuuheita ja valmistuvan 12–13 viikossa.

PanAmerican Seeds taas tarjosi huokeampaa vaihtoehtoa eli siemenlisättäviä punahattuja. Hybridi ’Cheynne Spirit’ on usean värin sekoitus. Väreissä hehkuivat oranssit ja aniliinit mutta myös vaaleanpunainen ja keltainen. Ensimmäisenä vuonna kukkiva perenna kestää jopa 34 asteen talvipakkaset. Viljelyaika venyy pikkutaimestakin 13–17 viikkoon, mikä hieman rajoittaa kasvin viljelyä Suomessa.

Nopeampaa kukkaloistoa sen sijaan tarjoavat samettikukat.

PanAmerican Seedsin ryhmäsamettikukka ’Strawberry Blonde’ oli jopa upea lajinsa edustaja. Samassa kasvissa oli erivärisiä kukkia, sillä kukan vanhentuessa sen väri muuttuu tummanpunaisesta heleän persikkaiseksi.

Myös Sakata oli ottanut samettikukat jalostusohjelmaansa. Proud Mari -isosamettikukkasarjaan kuuluu keltainen, oranssi ja kullankeltainen lajike. Sakata kehuu sarjan olevan markkinoiden tasaisin ja kestävän säässä kuin säässä.

keskirivi

Suuria maisemointikasveja

Kookkaat salviat sopivat erinomaisesti maisemointikasveiksi. Selectan uutuudet Salma ’Pink’ ja ’Dark Purple’ näyttivät molemmat runsailta. Mattapintaiset vihreät lehdet näyttivät terveiltä, eivätkä kärsi niin herkästi härmästä kuin siemenlisättävät salviat.

Florensiksen astetta tummemmat salviahybridit ’Black and Bloom’ sekä ’Love and Wishes’ kiinnittivät huomion koollaan ja väreillään. Black and Bloom -lajikkeen siniset huulikukat olivat mustassa varressa. Love and Wishes -lajikkeen kukat taas olivat tummananiliinit. Lehtien väritys oli sinistä lajiketta tummanpuhuvampi.

Kannan Cannova-sarjan, joka on Takii Seedin käsialaa, uusimpia komistuksia olivat ’Orange Shades’ ja ’Mango’. Oranssissa lajikkeessa on mukana aavistus keltaista. ’Mangon’ kukat taas taittavat koralliin. Molemmat lajikkeet versovat hyvin ja ovat lehdiltään tummanvihreitä.

neilikka

 

Tilaa uutiskirje

Uuutiskirjeessä saat lehden ilmestymispäivänä maistiaisia uusimmasta lehdestä.
P&k uutiskirje ilmestyy 21 kertaa vuodessa.

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietosuojaselosteemme.

Mikäli haluat tilata lehden, voit tilata sen tästä.

Puutarha&kauppa

Puutarha&kauppa kertoo ajankohtaiset uutiset ja kuulumiset koko alalta. Ammattitaitoisen, puutarha-alaan perusteellisesti perehtyneen toimituksen verkostot ulottuvat laajalle ja tuottavat jatkuvasti uutta tietoa lukijoille meiltä ja maailmalta.