Kukkia koko kaudelle Skogbergiltä

Ihan kaikki eivät tiedäkään sipoolaisesta Skogbergin kukka-tarhasta, sillä yritystä ei löydä somesta, eikä sillä ole edes kotisivuja. Mutta niin vain puutarha­myy vajaat parisataatuhatta ruukkua ja amppelia kukkia maaliskuulta joulukuulle.

 

Kesäkukat ovat nauttineet maaliskuun alun aurinkoisista päivistä niin, että ensimmäisissä pelargoneissa, pikkupetunioissa ja begonioissa on jo ensimmäiset kukat auki, Jan Skogberg esittelee.

 

Teksti ja kuvat: Elina Vuori

Maaliskuun huikai­seva aurinko ja hohtavat hanget tuntuvat olevan liikaa aurinkolasipäisenkin kuskin näkökyvylle, kun lähestyy Skogbergin kukkatarhaa historiallista Kuninkaantietä. Perillä odottavat suuret lumikasat ja sulamisvesistä lainehtivat väylät kasvihuoneisiin.

Viljely on aloitettu jo viikolla viisi – tai oikeastaan jo syyskuulla, kun orvokit istutettiin kylmään huoneeseen talvea vasten. Nyt ne kukkivat jo täyttä häkää maaliskuun puolivälissä.

– Näkyy täällä kukkia jo muissakin kasveissa. Ilmeisesti runsas valon määrä on saanut ne innostumaan, pohtii puutarhuri Jan Skogberg.

Leikoista ruukkuihin

Skogbergin puutarhalla on pitkät, lähes 90-vuotiset perinteet. Jan Skogbergin isoisä on aloittanut Helsingin Suutarilassa vihannesten viljelyllä 1930-luvulla.

– Isä ja äiti jatkoivat ja siirtyivät tänne Sipooseen, kun tilat kävivät ahtaaksi Helsingissä. Mutta jo Helsingissä siskon kanssa niputimme leikkokukkia heti, kun osasimme laskea kahteenkymmeneen, Skogberg muistelee.

Leikkokukkia, esimerkiksi­ ruiskukkaa, harsoa, ikiviuhkoa ja muita kuivakukkia, Skogbergilla viljeltiin vielä aika pitkään. Nyt tuotannossa on vain ruukkukasveja, ja niistäkin vain amppeleita ja vähintään 12 sentin ruukussa olevia kasveja.

– Olen jättänyt kaikki samettikukat ja peruspetuniat pois, ja keskittynyt pistokaslisättäviin lajikkeisiin. Vain orvokki on siemenlisättyä, mutta sitäkään ei pikkupurkkiin laiteta.

Vuosien myötä tarhan kaikki kahdeksan huonetta on uusittu yksi kerrallaan. Kaikilla on oma käyttötarkoituksensa vuodenkierrossa.

– Onneksi tuli laitettua kaikki kuntoon pari vuotta sitten. Nyt ei enää taitaisi olla varaa vastaaviin uusimisiin, Skogberg kertoo.

Amppelit isossa roolissa

Kaikki huoneet eivät maaliskuussa vielä ole käytössä. Lämpimänä olevissa huoneissa on amppeleita ja ruukkuja aivan vieri vieressä.

– Juuri tänään otetaan yksi kausihuone käyttöön, orvokkiamppelit pääsevät sinne. Kaikki amppelit meillä käyvät roikkumassa, jotta niistä tulee muhkeita ja tasapainoisia.

Viikolla seitsemän istutetut taimet ovat päässeet hyvään kasvuvauhtiin, ja moni kukka näyttää jo väriä.

– En muista, että pikkupetunia olisi koskaan näin aikaisin alkanut kukkia. Toisaalta myös sen taimet olivat tänä vuonna erityisen hyviä, kuolleita ei tullut juuri yhtään.

Pääkasveina ovatkin juuri pikkupetuniat, pelargonit, begoniat,­ petuniat ja uudenguineanliisat sekä lumihiutaleet. Taimia tulee useita eriä, jotta aina on tarjota tuoretta satoa. Yhteensä amppeleita tehdään noin 27 000.

– Omat miksimme kolmesta erivärisestä pikkupetuniasta ovat olleet suosittuja.

Pitkä myyntikausi

Ensimmäiset orvokkiamppelit ovat jo lähteneet eteenpäin maaliskuun alkupäivinä. Viimeistään vapun tienoilla alkaa yleensä jo mennä muutakin – jos hangista päästään siihen mennessä!

– Sen olen huomannut tässä viime vuosina, että heti ilmojen hiukankin lämmetessä pitäisi olla tarjolla kaikenlaista. Ennen ihmiset olivat selvästi varovaisempia ostoissaan.

Tavaraa pidetään hiukan tarjolla pitkälle kesään, vaikka myynti käytännössä loppuu juhannukseen.

Syyskesälle ja syksyyn Jan Skogberg on yrittänyt kasvattaa kaikenlaista – heiniä, neilikoita, syklaamia ja orvokkia – mutta vain hopealangasta on tullut kannattavaa.

Jouluksi kasvatetaan vielä ritarinkukkaa noin 50 000 ruukkua, useita lajikkeita ja kookasta sipulia käyttäen.

Syksyllä istutetut orvokkiamppelit alkavat jo olla myyntikunnossa, ja ensimmäiset onkin jo toimitettu kaupoille maaliskuun alkupäivinä.

Vuosi kerrallaan eteenpäin

Kaikki tuotteet myydään tukkuun ja suoraan muutamille ­myymälöille. Kaikki myös viedään itse perille pääkaupunkiseudulla ja lähiympäristössä.

– Tukkutorille menee paljon ja pääosin vakioasiakkaille. Laadusta olen saanut kiitosta, ja toistaiseksi olemme päässeet tavarasta eroon ihan hyvin.

Tarha lämpiää polttoöljyllä, joten kylmät yöt kirpaisevat. Öljylasku saattaa olla kymppitonneja enemmän tänä vuonna kuin viime vuonna.

– Asun 19 kilometrin päässä Järvenpäässä, joten tarvitsen suhteellisen huolettoman polttoaineen. Eikä se taida hakkeen tai pelletinkään hinta halventua, Skogberg pohtii.

Kaikkien muidenkin tuotantopanosten hinnat ovat nousseet kohisten: sipulit, turpeet ja lannoitteet ovat kallistuneet, rahdeista puhumattakaan.

– Amppeleita kyselin, ja toimitusaika on puolisen vuotta. Hintaa en saanut, vaan päivän hinnalla mennään.

Jan Skogberg suuntaa kuitenkin luottavaisin mielin taas kohti kesää.

– Kevätpuoli menee hujauksessa, ja myynti on ainakin tähän asti sujunut. Vuosi kerrallaan tässä on mentävä.

Kesemmällä ehtii sitten mökille Lappeenrantaan – rentoutumaan vaikka uuteen kylpytynnyriin.

Kukkatarha Skogberg

Perustettu 1935 Helsingissä, siirtynyt 1980 Sipooseen

Ruukkukukkaviljelmä: kesäkukkia, amppeleita, syyskasveja ja ritarinkukkaa

Pinta-ala yhteensä n. 3 500 m2

Jan Skogberg yrityksen kolmannen polven viljelijä

Myynti tukkuun, markkina-alue Hanko–Porvoo-tien eteläpuoli

Yrittäjäpariskunta sekä yksi vakituinen työntekijä, muutamia pakkaajia kiireaikaan

Liikevaihto n. 400 000 euroa

Tilaa uutiskirje

Uuutiskirjeessä saat lehden ilmestymispäivänä maistiaisia uusimmasta lehdestä.
P&k uutiskirje ilmestyy 21 kertaa vuodessa.

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietosuojaselosteemme.

Mikäli haluat tilata lehden, voit tilata sen tästä.

Puutarha&kauppa

Puutarha&kauppa kertoo ajankohtaiset uutiset ja kuulumiset koko alalta. Ammattitaitoisen, puutarha-alaan perusteellisesti perehtyneen toimituksen verkostot ulottuvat laajalle ja tuottavat jatkuvasti uutta tietoa lukijoille meiltä ja maailmalta.