Juureksia pakataan jouluksi
Syksyn juuressatoa toimitetaan markkinoille normaaliin tahtiin. Joulun läheisyys ei näy kysynnän kasvuna eikä viime kevään kaltaista piikkiä juuresten ostamisessa ole enää havaittavissa.
Punajuurikkaan menekki on piristynyt hieman.
Teksti ja kuvat: AnnaMarja Vilander
Arto Hyytiäinen Forssasta sanoo, että poikkeuksellisen tästä syksystä teki se, että porkkanan nosto lopetettiin myöhemmin kuin koskaan aiemmin.
– Viimeiset porkkanat korjattiin perjantaina 13. marraskuuta. Vielä muutaman päivän siitä olisi voinut nostaa. Lämpötila oli poikkeuksellinen, sillä syksyn aikana ei ollut yöpakkasia. Porkkanaa olisi voinut korjata periaatteessa näihin päiviin saakka, Hyytiäinen miettii 10. joulukuuta.
Satoa Karotia Oy sai tavoitteen mukaan.
– Levollisin mielin katsotaan ensi vuoteen. Porkkanaa riittänee pitkälle, mutta koskaan en ole porkkanalotossa arvannut oikein, eli milloin kotimainen porkkana loppuu varastoissa, hän naurahtaa.
Porkkanan kysyntä on Hyytiäisen mukaan tällä hetkellä normaali.
– Joskushan joulu näkyi selvästi menekissä, mutta nyt ei niinkään. Suurkeittiöpuoli on vetänyt suhteellisen normaalisti, tai hyvinkin, kun se keväällä loppui kuin seinään, Arto Hyytiäinen vertaa.
Hyytiäinen näkee tämän vuoden poikkeustilanteessa sen hyvän puolen, että yrityksissä on täytynyt entisestä perusteellisemmin miettiä hygienia- ja muita toimintatapoja. Se ei ole ollut pelkästään huono asia.
Tero Nousiainen Vihannes-Laitila Oy:stä sanoo, että joulun alla juurekset ja sipulit tuntuvat olevan roolissa.
– Juuresten sato riittänee hieman pidemmälle kuin viime vuonna – ei kuitenkaan uuteen satoon. Tosin määrään vaikuttaa myös säilyvyys, ja siihen vaikuttaa syksyn lämmin sadonkorjuusää, Nousiainen muistuttaa.
Anne Seppälä Kärkölästä kertoo, että Yli-Karkelan tilalla saatiin porkkanasta keskivertosato aiempaa suuremmalta pinta-alalta.
– Asiakkaita on saatu jonkin verran lisää ympäröivistä maakunnista. Se ei ole näkynyt määrissä kuitenkaan niin paljon, kuin oltiin ajateltu. Toisaalta keskusliikkeiden omien merkkien tarjouskampanjoita on ollut lähes koko syksyn, Seppälä pohtii.
Syksy on ollut kuitenkin tasaista verrattuna kevään myyntiin, jolloin tilausmäärät kasvoivat Seppälän mukaan todella paljon. Porkkanaa hän ennakoi riittävän myyntiin huhtikuulle.
Punajuuri käy Anne Seppälän mukaan hienosti kaupaksi porkkanan rinnalla.
– Punajuuren kysyntä on piristynyt tänä vuonna. Myös nauris on nostanut päätään. Tavoitteena on, että sitä pakataan tammikuun puoliväliin saakka, Seppälä toteaa.
Porkkanan kysyntä on ollut tasainen läpi syksyn.
Jussi Saari Euran Hinnerjoelta toteaa muiden tapaan, että porkkanan ja punajuuren kysyntä on rauhallista ja vakaata.
– Toisin kuin keväällä, jolloin porkkanan kysyntä oli aivan toista kuin nyt, Saarikin kertaa.
Saaren viljelmällä saatiin normaali porkkanasato, vaikka kemppi ennätti hieman kasvustoja vioittaa.
– Viivästyimme verkkojen laitoissa, ja ilman niitähän näillä seuduilla on turha porkkanaa viljellä, Saari sanoo.
Jari Venäläinen kertoo, että kuopiolaisen Koivulan Tilan juurekset myydään lähialueiden vähittäiskauppoihin lähes kokonaan irtomyyntinä.
– Nyt pakkaamme porkkanaa kilon pussiin. Saattaa olla, että tulevaisuudessa aletaan punajuurtakin pakata. Koronatilanne on selvästi lisännyt pakattujen tuotteiden kysyntää, hän kertoo.
Kelta- ja raitajuurikkaat ovat Venäläisen mukaan marginaalinen tuoteryhmä, mutta hyvä lisä valikoimiin. Molempia riittänee vuodenvaihteeseen saakka.
Punajuuren irtomyynnin Jari Venäläinen ennakoi lisääntyvän jouluviikolla.
Porkkanan menekki sekä multaisena että pestynä on tasainen ja vakaa tällä hetkellä.
– Keväällähän kysyntään tuli piikki, mutta nyt sellaista ei ole näkyvissä, hän kertoo.
Palsternakan menekissä ei myöskään ole mainittavaa muutosta joulukuussa. Sen säilyvyyttä Venäläinen pohtii.
– Aiemmin olemme nostaneet palsternakan käsin, mutta nyt koneellisesti. En tiedä, onko sillä vaikutusta, mutta kauppakunnostusta voi olla enemmän nyt, kuin muina vuosina, Venäläinen sanoo.
Kelta- ja raitajuurikkaitakin osataan jo ostaa.