Kasvit palasivat Backaksen Kartanolle

Garden Workshop haluaa Vantaalle Backaksen Kartanon alueelle yhteisöllisen kohtaamispaikan puutarha-asioista kiinnostuneille.

Hilla-Maaria Karppinen ja Julia Hellberg esittelivät toisena aukiolokertana Garden Workshop
-puutarhamyymälä, joka avautui toukokuun ensimmäisellä viikolla Vantaalle.

 

Teksti ja kuvat: Anu Pirhonen

Kylmä pohjoistuuli pitää lämpötilan hädin tuskin plussalla, kun Vantaalla aloittanut Garden Workshop -puutarhamyymälä on auki toista kertaa.

–Helmikuinen kävelylenkki Tukholmassa Rosendalin  puutarhassa sai näkemään, kuinka upean tilan kasvit perinteisen miljöön kanssa voivat luoda. Tunnen Ravintola Backaksen yrittäjä Lauri Kaivoluodon ja ehdotin hänelle, että avatkaa puistoalueelle tällainen ihmisten, kasvien ja ideoiden kohtaamispaikka. Hän heitti, että avatkaa te. Innostuin, sillä tämä täydentää Backaksen monipuolista elämystarjontaa, suunnitteluhortonomi Hilla-Maaria Karppinen kertoo.

Kierrätysteemalla toteutetun puutarhamyymälän ideointi on ollut vauhdikasta, sillä kaikki on tapahtunut parissa viikossa.

– VRJ:n tuella uskalsimme ryhtyä haasteeseen. Kukaan meistä ei ole ollut puutarhamyymälässä töissä. Seuraavaksi tehtävälistalla on esimerkiksi selvittää, mistä saadaan kahvioon jäätelöä, Karppinen kuvailee.

Koskaan ei kuitenkaan tiedä, mistä asioista on hyötyä työelämän edetessä.

– Ensimmäinen työni Stockmannilla hintakylttien tekijänä on paljastunut yllättävän tärkeäksi taidoksi puutarhamyymälän perustamisessa. Meillä tiimissä on erilaista osaamista, mutta kaikkia yhdistää innostuminen ­asioista, suunnitteluhortonomiopiskelija ­Julia Hellberg iloitsee.

Nuppu Print Companyn kanssa ollut Kevätmessujen yhteisosasto toi tuotteet myymälään.

Kasvivalikoima oli vielä kuun alussa suppea kylmien säiden vuoksi, mutta se muuttuu viikoittain. Myynnissä on pääosin VRJ:n omistaman Harviala Oy:n tuotteita – myös uutuuskasveja, jotka asiakas niin halutessaan saa istutettuinakin pihalleen. Myynnissä on myös Ahlbergin Puutarhan luomuyrttejä.

Muita kumppaneita ovat ulkovalaisimia tarjoava Garden Lights ja omissa viherkohteissa tutuksi tullut työkalusarja Gardena. Myös GreenCare-tuotteita ja Liuskemestareiden kiviä tulee myyntiin. Kukkakauppa Floranna vastaa floristiikasta.

Puutarhamyymälän yläkerran tunnelmallisissa tiloissa voi istua kahvilla tai pitää asiakaspalaveria

Työpajoja Garden Workshop pitää paikan päällä, ja pajoja ja teemapäiviä markkinoidaan somekanavissa. Toukokuussa oli esimerkiksi luento laatikkoviljelystä sekä työpaja puutarhan hoidon ABC.

– Esimerkiksi inspiroiva Joel Rosenberg on tulossa kertomaan syötävästä metsäpuutarhasta ja Joel Tefke luonnonmukaisesta puutarharakentamisesta–jolloin me ja asiakkaat voimme oppia uutta, Julia Hellberg sanoo.

Vuokrattavat viljelylaatikot kuuluvat myös palveluihin. Harrastaja saa viljelylaatikon lannoitettuine multineen ja ammattilaisen ohjeet viljelyyn.

– Kasvivalintoja ja viljelytekniikoita on mukavampi miettiä kahvikupposen äärellä. Tarkoituksenamme on luoda yhteisöllistä toimintaa, johon jokainen on tervetullut, nuoret sanovat.

Tapio Kangasniemi pyöritti Backaksen Puutarhakeskusta alueella 31 vuotta ja järjesti jokakeväisiä, parkkipaikat täyttäneitä puutarhamessuja. Garden Workshopin tarkoituksena on luoda jotain uutta ja erilaista.

– Onneksi emme tiedä ihan kaikkea histo­riasta, muuten uskallus ei olisi ehkä riittänyt. Mukavinta on tutustua paikallisiin asukkaisiin ja tehdä yhteistyötä paikallisten yritysten kanssa. Luomme kohtaamispaikan, Karppinen ja Hellberg sanovat.

Garden Workshop

  • Omistaja ympäristörakentaja VRJ Group
  •  Garden Workshop tarjoaa pihojen suunnittelua, rakentamista ja hoitoa sekä vihersisustusta kuluttajille. Tiimiin kuuluu viisi henkilöä.
  •  Puutarhamyymälä Vantaalle Ravintola Backaksen vuokraamiin tiloihin avattiin 29. huhtikuuta 2023
  • Puutarhamyymälässä on kasvimyynnin lisäksi pieni kahvio, työpajoja ja luentoja. Myynnissä on ainakin Harvialan, Enviren, Gardenan, Garden Lightsin, GreenCaren, Florannan ja Nuppu Print Companyn tuotteita.
  • Myymälä on avoinna torstaista lauantaihin lokakuun 13. päivään asti

Tilaa uutiskirje

Uuutiskirjeessä saat lehden ilmestymispäivänä maistiaisia uusimmasta lehdestä.
P&k uutiskirje ilmestyy 21 kertaa vuodessa.

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietosuojaselosteemme.

Mikäli haluat tilata lehden, voit tilata sen tästä.

Puutarha&kauppa

Puutarha&kauppa kertoo ajankohtaiset uutiset ja kuulumiset koko alalta. Ammattitaitoisen, puutarha-alaan perusteellisesti perehtyneen toimituksen verkostot ulottuvat laajalle ja tuottavat jatkuvasti uutta tietoa lukijoille meiltä ja maailmalta.