Jutut

Tyrnijalosteiden suosio kasvaa

Heilukankaan Tyrnin tuotteet ovat monelle messu- ja markkinakävijälle tuttuja. Mäntyharjulaisen viljelmän tyrnisato myydään valtaosin jalosteina, joiden suosio on kasvanut vuosittain.  

Avoin amk tarjoaa koulutusta kaikille

Avoimet ammattikorkeakouluopinnot ovat kustannustehokas­ tapa kartuttaa osaamista ja hakea täsmätietoa omaan työhön. Yrityksille opiskelijaprojektit voivat antaa merkittävän lisän kehittämistyöhön.

Moninainen kotimainen leikkokukka

Lähiruoan vanavedessä myös leikkokukkien alkuperä on alkanut kiinnostaa. Kotimaisia leikkokukkia kyllä on, mutta paikallisuuden ja sesonkiluonteisuuden vuoksi näitä herkkuja ei kaikille riitä.  

Saarelman Puutarha – pelargoniharrastajan paratiisi

Saarelman Puutarhan Tommi ja Pia Långström haluavat kunnioittaa vuodesta 1953 lähtien toimineen sukupuutarhansa historiaa. Niinpä asiakas löytää idyllisen ja siistin paikan täynnä kukkia.

Puutarhaterapia rauhoittaa mieltä

Nokialla Pitkäniemen sairaalassa on hoidettu mielen sairauksista kärsiviä yli sata vuotta. 1800-luvun lopussa sopivaa sijaintipaikkaa valittaessa yksi kriteereistä oli luonnonkaunis alue, sillä luonnolla katsottiin olevan potilaisiin tervehdyttävä vaikutus. Tutkimus on todistanut näkemyksen todeksi, ja nykyään  puutarhaterapia on osa potilaiden hoitoa.

Kasvihuonevihannesten hiilijalanjälki puolittui

Suomalainen kasvihuonetuotanto etenee harppoen kohti entistäkin vähäpäästöisempiä tuotantotapoja. Muutokset hyvään suuntaan ovat viime vuosina olleet merkittäviä. Sankareina ovat luonnollisesti viljelijät itse, sillä yrityksissä kaikki kehitykseen vaikuttavat päätökset syntyvät.

Mads Pedersen hyppäsi tomaatista lääkekannabikseen

Tanskalainen kasvihuonetuotanto on saattanut löytää kultasuonen, josta riittää ammentamista. Lääkennabiksen viljely käynnistyi syksyllä 2018, ja jo vuoden kuluttua viennin arvo saattaa olla satoja miljoonia euroja. Viljely käynnistäminen Suomessa ei ole näköpiirissä. 

Mistä on menestyvä avomaaviljelmä tehty?

Mitkä tekijät ennustavat puutarhatilan taloudellista menestystä? Luken tutkijoiden selvityksessä kolmen kärkeen nousivat laskennallinen sadon arvo, tilan kehittämisaktiivisuus sekä myyntikanavien moninaisuus. 

FinE-tuotemerkki uuteen nousuun

Suomalaisten tutkittujen kasvien tuotemerkiksi reilut 20 vuotta sitten tehty FinE on pari vuotta viettänyt hiljaiseloa. Nyt se on saamassa uutta vauhtia, kun nykyinen haltija Taimistoviljelijät aloittaa merkin kehittämisen.

Kotimaisten lajikkeiden maksut alenevat

Monien kasvilajikkeiden lisääminen on luvanvaraista. Jalostaja saa periä lajikkeidensa lisäämisestä maksun. Luonnonvarakeskus on uudistanut tätä hinnoittelua.

Näkymätön puutarhatalous?

Hiljattain julkaistussa Reijo Karhisen maatalouden kannattavuusselvitysraportissa ei juuri puutarhatuotantoa mainita. Miksi puutarhatuotanto on niin näkymätön muuhun maataloussektoriin nähden? Onko kysymys siitä, että alalta puuttuvat isommat yritykset, jotka lobbaisivat alan etua? Vai muuten vain alan turha vaatimattomuus?

Kankea kausityölaki ei jousta

Reilun vuoden voimassa ollut kausityölaki ja siihen liittyvä ulkomaalaisten työntekijöiden palkkaaminen koetaan edelleen byrokraattiseksi ja viljelijää liiaksi työllistäväksi.  

Tilaa uutiskirje

Uuutiskirjeessä saat lehden ilmestymispäivänä maistiaisia uusimmasta lehdestä.
P&k uutiskirje ilmestyy 21 kertaa vuodessa.

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietosuojaselosteemme.

Mikäli haluat tilata lehden, voit tilata sen tästä.

Puutarha&kauppa

Puutarha&kauppa kertoo ajankohtaiset uutiset ja kuulumiset koko alalta. Ammattitaitoisen, puutarha-alaan perusteellisesti perehtyneen toimituksen verkostot ulottuvat laajalle ja tuottavat jatkuvasti uutta tietoa lukijoille meiltä ja maailmalta.