Joulukaupalle hyvät odotukset
Jos ei mitään erityisen odottamatonta tapahdu, joulun kukkakaupasta odotetaan vähintään normaalia, jopa vilkasta. Pelkona ovat lähinnä koronaviruksen ennakoimattomat vaikutukset.
Joulutähtien värittyminen päättyi pääosin jo marraskuun aikana. Ennakkomyynti ja -varaukset ovat olleet ennätysvilkkaita.
Teksti ja kuva: Jyrki Jalkanen
Jos ei koronaepidemia jollakin tavalla merkittävästi yllätyksiä aiheuta, ovat odotukset joulun kukkamarkkinoille hyvät. Kukkien vähittäiskaupan odotetaan käyvän vilkkaasti.
Näin uskovat vahvasti Kauppapuutarhaliiton kyselyyn vastanneet kukkaviljelijät. Kysely tehtiin marraskuun puolivälin jälkeen ja siihen vastasi isohko osa kotimaisesta tämän ajankohdan kukkatuotannosta.
Joulukukkia viljelee noin 120 kauppapuutarhaa Suomen noin 450 kukkaviljelmästä. Joulukukkakasvattajien lukumäärä on ollut laskusuunnassa vuosikymmenet. Samalla tuotanto on selvästi jakautunut pienehköihin paikallispuutarhoihin ja koko valtakuntaan tuotannosta myyviin vähintään yhden hehtaarin kokoisiin viljelmiin.
Kevään ja kesän kukkainto jatkunee
Koronakevään 2020 kukkien ostoryntäys on jättänyt kukkien ostamisen pykälää edellisvuosia paremmalle tasolle. Kesä ja myös syksy ovat tänä vuonna olleet kysynnältään suotuisia. Tämän vahdin uskotaan yltävän myös joulumarkkinoille.
– Etenemme jouluun myönteisin odotuksin. Kiinnostus joulukukkia kohtaan näyttäisi sosiaalisen median puolella vilkkaammalta kuin ennen. Nyt ei päästä matkailemaan, ja rahaa jää enemmän itsensä ja lähimmäisten hemmotteluun. Myös verkkokauppa tukee myyntiä, listaa Puutarhatuote Hänninen Ay:n Mikko Hänninen Virroilta.
Samoilla linjoilla on Hanna Helenius Kauppapuutarha Piltti Oy:stä Pöytyältä.
– Eiköhän joulunakin kotoilla paljon ja osteta kukkia omaksi iloksi. Toki myös lahjoiksi, mutta kotiin panostetaan edelleen normaalia enemmän, Helenius arvioi.
Huiskulan Puutarha Oy:ssä Turussa koko korona-aika on ollut hyvä, ja toimitusjohtaja Jali Murto olettaa sen jatkuvan myös jouluna.
Koronatilanne ainoa uhkatekijä
Yrityksissä pelätään nyt eniten henkilökunnan ja yrittäjien sairastumisia. Sellainen voisi tuoda merkittäviä vaikeuksia.
Toinen pelkokuva liittyy pandemian laajenemiseen ja siitä mahdollisesti seuraaviin liikkumisrajoituksiin. Keväällä kukista valtaosa ostettiin liki ulkotiloista, nyt siihen ei voida mennä. Verkkokaupan rooli kasvaa nyt joka tapauksessa ennätysmäisesti.
Myös jouluviikon mahdollinen raju pakkasjakso sekoittaisi kukkien kauppaa, mutta sen todennäköisyyttä pidetään nyt vähäisenä.
Kasvimäärä entisellään
Kotimaisen tuotannon kasvimäärät eivät ole koronan vuoksi muuttuneet juuri lainkaan. Tähän on yksinkertainen syy: tilaukset olivat liki sataprosenttisesti tehty jo ennen koronailmiön alkua, eikä niitä muutoinkaan enää huhtikuussa voida muuksi muuttaa. Edes määrän pienentäminen ei ilman seuraamuksia tilaajalle onnistu.
Niinpä nyt suomalaisissa kasvihuoneissa on valmistumassa markkinoille noin puolitoista miljoonaa joulutähteä, noin kaksi ja puoli miljoonaa hyasinttia, reilu miljoona ritarinkukkaa, liki miljoona muuta kukkaa sekä muutama miljoona leikkotulppaania.
Korona-ajan hyvästä vireestä viestii sekin, että jälleenmyyjille kukkia kasvattavat puutarhat kertovat niin sanottujen vapaiden kukkien määrän olevan olematon.
– Noin 95 prosenttia oli jo ennakkoon varattuja, ja nyt vapaatkin alkavat olla menneet, kertoo Arvo Ylitalo Kauppapuutarha Ylitalo Oy:stä Oripäästä.
Saman vahvistaa myyntipäällikkö Pia Taari Ansari-Yhtymä Oy:stä Luumäeltä.
– Joulukukat kasvatetaan ennakkomyynnin perusteella, eikä vapaita ole pienehköä hävikkivaraa lukuun ottamatta, Taari kertoo.
Turkulaisen Lepolan Puutarha Oy:n Tomi Suominen olisi myynyt enemmänkin kuin tarhalla oli tuotantoa.
– Etenkin kotimaisia ritarinkukkia olisi nyt kaivattu lisää, harmitteli Suominen.
Vaikka kasvimäärään ei voitu täksi jouluksi vaikuttaa, niin jotakin uutta sentään on ilmassa. Usean hyasintin istutukset yleistyvät, samoin kotimaista jouluruusua on tarjolla aikaisempaa enemmän. Joulutähtien valkoisten lajikkeiden osuus kasvanee, samoin joulutähtien leikkokukkana.