Puutarha Sundström pidentää lähituotannolla sesonkeja

Vuodesta 2014 Virpi Vuoristo on kehittänyt Karkkilassa toimivaa Puutarha Sundströmiä. Lähituotanto on tärkeä myyntivaltti.

virpijatulppaanit

Virpi Vuoristo tietää, että asiakkaat arvostavat lähellä tuotettuja kukkia, joilla on tarina. Puutarha Sundstömin valikoimissa tulppaani on toista talvea.
Lajikkeita on 17. Asiakas saa mukaansa hoito-ohjeet kuiviltaan säilytettyjen tulppaanien hoitoon.

Teksti ja kuvat: Anu Pirhonen

Karkkilassa sijaitsevan Puutarha Sundströmin muovihuoneiden edusta on siististi aurattu. Pakkaspäivänä auringossa kimaltavien kinosten reunustamasta sisäänkäynnistä pääsee pujahtamaan ryhmäkasvipuutarhalle.

– Puutarha avautuu maaliskuun puolivälissä, mutta on nyt avoinna päivittäin kello 13–15. Muulloinkin voi tulla ostoksille, kunhan soittaa ensin. Puutarha voisi olla auki pidempäänkin, mutta ruukutuskoneen äärestä ei kuule asiakkaita, yrittäjä Virpi Vuoristo kertoo.

Tähän aikaan vuotta myynnissä on leikkokukkia, viherkasveja ja ruukkuja. Puutarhan yhtey­dessä toimii myös 1950-luvun vaatteita ja tuotteita myyvä Vee Vee Retro ja pieni kahvila.

– Myös puutarhan lahjakortteja on haettu hyvin koko talven ajan, Vuoristo iloitsee.

ruukut

Kierrätysruukkuihin kylvetään orvokkeja. Ruukkuja ei pestä, eikä orvokin tai pelargonin kanssa ole ollut näin mitään tautiongelmia. kierratys

Asiakkaiden palauttamille ruukuille ja amppeleille on merkitty 240 litran kannellinen jäteastia myymälän sisäänkäynnissä.

Asiakkaiden ruukut käyttöön

Ryhmäkasvien ruukkujen täyttö alkoi toissaviikolla. Viileän sisäänkäynnin pöydillä on ensimmäiseksi täytetyt, iloisen kirjavat kierrätysruukut. Niihin kylvetään orvokin siemenet.

– Noin puolelle 10 000 orvokista riittää kierrätysruukkuja. Asiakkaat saavat palauttaa meille ruukut ja amppelit, ja ovat tästä kyllä mielissään.

Sisäänkäynnissä on ruukkujen palautukseen tarkoitettu ja merkitty jäteastia. Ruukkuja ei pestä, sillä niiden käytössä orvokeilla ja pelargoneilla ei ole ollut mitään tautiongelmia. Aroille Impatiens-suvun kasveille Vuoristo ei käyttäisi ruukkuja pesemättä.

eukalyptukset

Neljä vuotta sitten siemenestä kylvetyt eukalyptukset pitävät puutarhan omavaraisena kestosuositun leikkovihreän suhteen.markku

Kukitettu Korona-Markku toimi keväällä puutarhan ulkopuolella noutopisteenä, josta asiakas sai napata etukäteen maksamansa ostokset.

Talvetusta ja lisäystä

Virpi Vuoristo aloitti kasvien talvettamisen 2014 siirryttyään yrittäjäksi isänsä ja äitinsä 1970-luvulla perustamalle puutarhalle.

Tyhjissä huoneissa on nyt muutama pöydällinen sekalaisia lajeja viherkasveista viime vuoden kausikasveihin.

Lehden ilmestyttyä siistimistyö on tehty, sillä tilaa tarvittiin amppeleille.

– Moni näyttää talven jälkeen raaskulta, mutta ne lähtevät leikkaamisen jälkeen kasvuun. Pienellä puutarhalla on aikaa ottaa pistokkaita ja talvettaa kasveja. Näin myymälässä on heti sen avauduttua maaliskuun puolivälissä näyttävää vihreyttä.

Silloin myymälää somistavat suuret verililjapuut ja huonekuuset, ja äitienpäiväksi myynnissä on kookkaita pelargoneja. Ulkona talvehtineita muratteja istutetaan kolme isoon amppeliin ja laitetaan niille tukikepit kehikoksi ylöspäin.

Vapaa-ajallaankin kasviharrastajaksi tunnustautuvaa Virpi Vuoristoa kiinnostaa asiakkaan näkökulma: miten asiakas saa hoidettua ja lisättyä tuotteita.

– Olisipa meillä enemmän tilaa, sillä asiakkaat myös tykkäävät näistä kokeiluista, Vuoristo viittaa esimerkiksi niin siemenestä kasvatettuihin eukalyptuksiin, toista metriä suureen aaloeen kuin satoa tuottaneisiin kiiveihin.

Uutena lähitulppaania 

Viime jouluksi viljeltiin ensimmäistä kertaa ritarinkukkia.

– Tilasin ensin 200 sipulia, mutta kasvatin määrän 320 sipuliin. Ne loppuivat heti kesken. Tokmannilta olisi voinut ostaa ritarinkukan kuudella eurolla, mutta se haluttiin hakea meiltä 16 eurolla, koska se on täällä viljelty.

Tulppaanien viljely aloitettiin toissa talvena 8 000 sipulilla. Silloin niitä myytiin autosta Karkkilan torilla, mutta tänä vuonna Vuoristo uskoo viime vuoden markkinoineen tulppaanit niin hyvin, että ne voi myydä suoraan puutarhalta. Pakkastalvi olisi estänyt torimyynnin muutenkin tänä vuonna.

Tälle vuodelle sipuleita hankittiin 9 000, ja viime vuoden tapaan ne ovat erikoislajikkeita. Jouluksi viljeltyjen jälkeen ystävänpäiväksi valmistuivat kevään ensimmäiset tulppaanit.

– Ilmoitin vain Facebookissa, että olemme auki ystävänpäivänä, mutta en uskaltanut mainostaa tulppaaneja sen enempää. ­Asiakkaita kävi juuri sopivasti ostoksilla.

Vuoristo sanoo itselleen uuden lajin viljelyn olevan opettelua niin lajikkeiden kuin sopi­vien lämpötilojenkin kanssa. Lajikemäärä on sama 17 kuin viime vuonna, mutta osa lajikkeista vaihdettiin.

– Yhden illan googlasin Taimiagentin Juuso Anttilan pitkää lajikelistaa ja etsin kuvia. Valitsin niiden perusteella mieleiset.

Jos puutarhalle tulevissa kukkavälityksissä on tulppaania, ne sidotaan myös omasta tuotannosta. Tulppaanit myydään pääosin kymppinippuina.

– Jotkut asiakkaat eivät halua ostaa tulppaaneja, koska eivät koe niiden kestävän. Ostettuaan meiltä tulppaaneja on mukavaa, kun asiakas tulee kertomaan tulppaanien kestäneen.

Tulppaanit Vuoristo otti valikoimiin laajentaakseen kesäsesongin ulkopuolista myyntiä. Itse tuotettua tulppaania saa myös myytyä enemmän kuin toisten viljelemää.

– Oman puutarhan tuotteilla on tarkoitus kasvattaa myyntiä sekä puutarhan tunnettuutta.

kasvihuoneesta

Joka vuosi kokeillaan jotakin uutta. Lajimäärää on vaikea kasvattaa, kun jotakin pitäisi aina jättää myös pois. Kuva toukokuulta 2019.

Yhteistyötä Karkkilan yrittäjien kanssa

Puutarha Sundström on mukana Karkkilan hankkeessa, jossa seitsemän paikallista eri alan yritystä suunnittelee yhteistä näkyvyyttä omalle kauppapaikalleen. Rahoitusta on saatu myös ELY-keskuksesta.

– Meidän rooli on järjestää hotellin kokousryhmille ja tykypäiviä viettäville kukkatyöpajoja.  Joku on ihmetellyt, miksi puutarha lyöttäytyy yhteen matkailun kanssa. Pari vuotta sitten Matkamessuilla käydessäni tajusin, ettei tällaisia palveluita ole. Puutarhat eivät ole sidoksissa matkailu- ja kokouspaketteihin.

Kurssit tulevat Visit Karkkila -sivulle, josta asiakas voi valita haluamansa palvelut.

Oppia koko ajan

Jotakin puutarhan tuotteita, kuten siemeniä ja ruukkuja, Vuoristo on laittanut myyntiin parin vuoden ajan tuttuun Vee Vee Retron -verkkokauppaan.  Karkkilan hankkeeseen ja kukkasidontakursseihin liittyen Vuoristo on opetellut uutta verkkoalustaa.

– Se on yhtä opettelua. Ensin ei meinaa tajuta, sitten tekee väärin ja joutuu tekemään uudestaan, Vuoristo naurahtaa.

Aiemmin itseoppinut yrittäjä on sittemmin ihan tietoisesti ­hakeutunut tiedon äärelle.

– Olen vähän väliä niin yrittäjien kuin Kauppapuutarhaliitonkin Teams-koulutuksissa. Neljässä viime vuodessa olen opiskellut kolme tutkintoa: yrittäjän, puutarhurin ja floristin, Vuoristo jatkaa.

Opiskelut ovat antaneet työarkeen eri asioita. Viljelyn Vuoristo jo osasi, ja TTS:n anti oli enemmänkin verkostoitumista muun muassa harjoittelijoiden muodossa. 1990-luvulla kursseilla opittu sidontataito päivittyi puutarhurin kukkasidontatöistä floristiseen ajatteluun ja lisäsi kiinnostusta esimerkiksi kasvibiolo­giaan. Yrittäjän ammattitutkinto puolestaan pakotti miettimään liiketoimintasuunnitelmaa, mitä Vuoristo ei ole koskaan tehnyt.

– Kun joutuu laittamaan asioi­ta paperille, niitä tulee myös ajateltua ihan eri tavalla.

Seuraavaksi kiinnostaisivat tekniset asiat: kuinka esimerkiksi saada pleksikatto pysymään tiiviinä ja tuuletus tehokkaaksi sekä selvittää, mikä olisi fiksuin tapa päivittää vanhat lämmitysputket.

Puutarha Sundström

  • Perustettu 1970-luvulla
  • Sijaitsee Karkkilassa
  • Yrittäjät vuodesta 2014 lähtien Virpi ja Joni Vuoristo
  • Vähittäismyyntipuutarhan pinta-ala 1 890 neliötä
  • Torimyynti loppui 2014
  • Päätuotteet ryhmäkasvit, lisäksi hyötykasvien taimet, yrtit, kukkasidontaa ja ruukut. Uusimpia lajeja tulppaani ja ritarinkukka
  • Puutarha kuuluu eKukka- ja Interflora-välitysketjuihin
  • Puutarhan tiloissa toimii myös 1950-luvun tyylistä vaatetusta, asustetta, kenkiä sisustustavaraa myyvä Vee Vee Retro -myymälä ja Kahvibaari Retro
  • Työvoima: yrittäjän kaksi tytärtä,­ kausiapua sesonkina
  • Liikevaihto 295 000 euroa

Tilaa uutiskirje

Uuutiskirjeessä saat lehden ilmestymispäivänä maistiaisia uusimmasta lehdestä.
P&k uutiskirje ilmestyy 21 kertaa vuodessa.

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietosuojaselosteemme.

Mikäli haluat tilata lehden, voit tilata sen tästä.

Puutarha&kauppa

Puutarha&kauppa kertoo ajankohtaiset uutiset ja kuulumiset koko alalta. Ammattitaitoisen, puutarha-alaan perusteellisesti perehtyneen toimituksen verkostot ulottuvat laajalle ja tuottavat jatkuvasti uutta tietoa lukijoille meiltä ja maailmalta.