Laatukukkia ja myös paljon muuta

Tällaisia puutarhoja ei ole enää monta, ehkä vain tämä yksi. Puutarha Rauno Nieminen Honkajoella on paitsi Vuoden 2020 kukkien laatutuottaja, myös merkittävä avomaavihannes- ja marjanviljelijä ja lisäksi kukkakauppias.

yrittajaperhe

Rauno Nieminen, hänen vaimonsa Tuula Nieminen ja heidän tyttärensä Marjo Nieminen vastaavat yhdessä monipuolisen puutarhan pyörittämisestä.

Teksti ja kuvat: Elina Vuori

Honkajoella on paljon yleisempää myydä koneita kuin kukkia. Mutta niin vain on Puutarha Rauno Nieminen toiminut jo 40 vuotta monipuolisena puutarha-alan toimijana.

– Harmi, että juhlavuosi meni nyt mönkään koronan takia. Tarkoitus oli toukokuussa juhlistaa myymälässä vähän isommin, yrittäjäperhe suree yhteen ääneen.

Monenlaista on viljelty

Rauno ja Tuula Nieminen ovat tutustuneet puutarhurikoulussa Lepaalla 1970-luvun puolivälissä. Muutama vuosi vieraalla töissä innosti oman yrityksen perustamiseen. Paikka on Tuulan kotitila, jossa oli maanviljelyä.

– Marjo oli kolmen kuukauden ikäinen, kun tänne tultiin. Ensimmäinen kasvihuone oli 300 neliötä ja lisäksi oli avomaavihannesviljelyä, Tuula Nieminen muistelee.

Vuosien mittaan huoneita on noussut useita niin, että yhteispinta-ala on nyt noin 6 500 neliötä. Viljelykasveja niissä on ollut monenlaista. Kukkia, vihanneksia, mansikkaa… Leikkoruususta kun luovuttiin 2013, huoneeseen tulivat ruukkusalaatti ja -yrtit. Nyt niitäkään ei enää viljellä, ja viime kevät oli ensimmäinen, kun katteen alla viljeltiin vain kukkia.

– Hyvinhän se kevät lopulta meni, niin kuin kaikilla muillakin, Rauno Nieminen sanoo.

Kasvihuonetuotannon lisäksi yritys tuottaa avomaalla parsa-, kukka- ja kiinankaalia, kesäkurpitsaa sekä mansikkaa ja vadelmaa yhteensä noin 40 hehtaarin alalla.

ammattilaiset

Näin laatu syntyy ammattitaitoisissa käsissä. Puutarhateknikko Tuula Kaappa (vas.) ja agrologi Sanna Hietaoja käyvät joulutähdet yksilöllisesti läpi niitä harventaessaan.

Työtä ja työllistämistä

Kauppapuutarhurin vuosi alkaa heti tammikuun toisella viikolla orvokin kylvöllä. Kohta jo tulevat ensimmäiset ruusubego­nian pistokkaatkin.

– Sitten taimia tuleekin tai kylvetään itse viikoittain koko kevään ajan. Teemme itse myös pellolle istutettavat, reilu miljoona vihannesten tainta, hortonomi Marjo Nieminen kertoo.

Kevät onkin todella työläs, kun samaan aikaan pitää hoitaa sekä kesäkukat maailmalle että avomaanistutukset. Kun kukat on saatu myytyä, alkaa marjojen kausi ja vihannesten sadonkorjuu. Loppukesällä tulevat joulutähden taimet. Talveksi riittää myös kaalin kauppakunnostusta.

– Olemme rakentaneet tuotevalikoimaamme niin, että voimme pitää työväkeä läpi vuoden töissä. Tällä seudulla hyvää, sitoutunutta väkeä ei ole helppo löytää, Rauno Nieminen huomauttaa.

Kausityöläisiä on parhaimmillaan nelisenkymmentä, pääasiassa ukrainalaisia. Viime kesänä oli myös koululaisia kolmen viikon sopimuksilla.

– Ensimmäiseksi he olivat vaatimassa työsopimusta, mutta eivät kuitenkaan ymmärtäneet, että se sitoo molempia osapuolia. Harva viitsi olla koko kolmea viikkoa, enkä minä nyt väkisinkään voi heitä täällä pitää, Tuula Nieminen ihmettelee.

Omat tontit kaikilla

Puutarhan yhteydessä on vuoden ympäri joka päivä auki oleva kukkamyymälä. Seuraavaksi lähin kukkakauppa on yli 30 kilometrin päässä Kankaanpäässä.

– Myynnissä on tavalliset kauden kasvit, multaa ja tarvikkeita sekä leikkokukkia. Teemme tässä myös paljon sidontatöitä, Tuula Nieminen selvittää.

Työt on jaettu perheen kesken niin, että Marjo hoitaa kukat, Rauno avomaan ja Tuula henkilökunnan, paperityöt sekä myynnin. Toki kaikki tekevät vähän kaikenlaista.

– Olisi tässä töitä ihan täysiaikaiselle myyjällekin, tietokoneen ääressä tarjousten ja tilausvahvistusten kanssa saa kyllä ny­kyään aikaa kulumaan, Rauno Nieminen pohtii.

kaupasta julkisivu

Puutarhan yhteydessä on joka päivä auki oleva kukkamyymälä. Se on ainoa kukkakauppa muutaman kymmenen kilometrin säteellä.

Monet myyntikanavat

Kesäkukat – noin 200 000 ruukkua, joista 10 000 suurta amppelia – myydään suoraan puutarhalta ja noin sadan kilometrin säteellä kukka- ja puutarhamyymälöille. Esimerkiksi alueen Hankkijoita ja Prismoja on asiakkaana. ­Asiakkaina on myös vuodesta vähän riippuen tusinan verran seurakuntia ja kaupunkeja.

– Eiköhän me ensi kesäksi tehdä kukkia suurin piirtein samalla sabluunalla kuin tänäkin vuonna. Viime vuonna lajeja oli noin 90, ja ainahan on jotain uutta kiva kokeilla, Marjo Nieminen on ajatellut.

Marjat myydään kaikki suoraan kotoa sekä itsepoimintana että valmiiksi poimittuina.

– Marjoissa on vielä kehittämisen varaa, se vetää hyvin. On niitä kehuttu vielä hyvänmakuisiksikin. Kasvustokiertoa pitää nopeuttaa ja uusia lajikkeita ottaa mukaan, Rauno Nieminen kertoo ajatelleensa.

Vihannesten viljelyyn on hyvä koneketju lokerikkokylvökoneesta flowpack-pakkauskoneeseen. Tuotteet myydään isoille tukuille ja esimerkiksi Lidliin ja SOK:lle. Kuljetusliike huolehtii tuotteet maailmalle.

– Viimeiset kiinankaalit korjattiin lokakuun puolivälissä. Siinä on hiukan nyppimistä talveksi, Rauno Nieminen kertoo.

vihanneslaatikko

Vihannesten taimia kasvatetaan sekä omaan viljelyyn että myyntiin. Kaalit kylvetään koneella. Viime vuosina vihannestaimien kysyntä on kasvanut. huoneesta

Kesäkukkahuone odottaa puhtaana uuden kauden alkua.

 

Tulevaisuutta punnitaan

Tasaista ja hiljaista koronasyksyä piristi kummasti Kotimaisten Kasvisten tunnustus Vuoden 2020 kukkien laatutuottajana.

– Täällä me katselimme julkistamista tietokoneelta koko työporukka. Ihan tuli kyyneleet silmiin, tuntui niin hyvältä. Syötiin täytekakkua ja juotiin kuoharit, kiittelee Marjo Nieminen.

Hän pohtii jonkin aikaa, ennen kuin vastaa kysymykseen, mistä syntyy palkittu laatu.

– Kokemus, omien olojen tunteminen, tarkkuus kaikissa viljelyvaiheissa ja hyvät muistiinpanot sekä työkavereiden kanssa pohdiskelu. Paljon on kuljettava huoneissa ja seurattava kasvua, sieltä sitä oppii, Marjo Nieminen tiivistää.

Hän opiskelee töiden ohessa tradenomiksi, ja samalla miettii, kuinka jatkaa puutarhan pitoa.

– Onhan tämä hienoa ja palkitsevaa työtä, mutta tässä on todella kiinni ja työtä on valtavasti, ja sen pitäisi myös näkyä viivan alla. Äiti ja isä ovat vielä täysillä mukana – äidin sanoin niin kauan kuin pää ja jalat toimivat – mutta minun on tarkkaan mietittävä, kuinka tässä kannattaa jatkaa, tytär miettii tulevaa.

Tmi Puutarha Rauno Nieminen

 

  • Honkajoella, Satakunnassa, aivan Etelä-Pohjanmaan rajan tuntumassa
  • Perustettu 1980 Tuula Niemisen kotipaikalle
  • Kasvihuoneita eri kokoisia vajaa kymmenen, yhteensä 6 500 m2
  • Kausikasvit, vihannesten taimet, kesäkukat, joulutähdet
  • Avomaaviljelyä 40 ha, josta 30 ha vihanneksia, lähinnä kaaleja, 10 ha mansikkaa ja 1,5 ha vadelmaa
  • Työntekijöitä ympäri vuoden kuusi oman väen lisäksi, sesonkiaikaan n. 40
  • Kukkien myynti kotoa, kukka- ja puutarhamyymälöille, seurakunnille ja kunnille sekä marjat itsepoimintana ja poimittuna kotoa, vihannekset tukuille
  • Liikevaihto noin miljoona euroa vuodessa

Tilaa uutiskirje

Uuutiskirjeessä saat lehden ilmestymispäivänä maistiaisia uusimmasta lehdestä.
P&k uutiskirje ilmestyy 21 kertaa vuodessa.

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietosuojaselosteemme.

Mikäli haluat tilata lehden, voit tilata sen tästä.

Puutarha&kauppa

Puutarha&kauppa kertoo ajankohtaiset uutiset ja kuulumiset koko alalta. Ammattitaitoisen, puutarha-alaan perusteellisesti perehtyneen toimituksen verkostot ulottuvat laajalle ja tuottavat jatkuvasti uutta tietoa lukijoille meiltä ja maailmalta.