Mansen Ekotarhuri – kestäviä periaatteita viheralalle

KESY-menetelmien – kestävä ympäristörakentaminen – käytön viheralueilla soisi olevan jo valtavirtaa, mutta näin se ei useinkaan ole. Kahden alanvaihtajan perustama Mansen Ekotarhuri  pyrkii noudattamaan kestäviä ratkaisuja kaikessa toiminnassaan.

Aino Nyman (vas.) ja Kaisu Tupala hoitavat pihoja ja tekevät pieniä perusparannustöitä Tampereen suunnalla ekologisia periaatteita noudattaen

Teksti ja kuvat: Elina Vuori

Kun Aino Nyman opiskeli Ahlmanilla Tampereella puutarhuriksi nelisen vuotta sitten, hän kyseenalaisti vanhat opetukset ja kaipasi kestävämpiä ratkaisuja.

– Oikein ärsyynnyin ikivanhoista tavoista. Halusin muutosta ja perustin Mansen Ekotarhurin. Tutustuimme Kaisu Tupalan kanssa Hyötykasviyhdistyksen biohiili-illassa ja ­jaoimme samat periaatteet. Hän on ollut mukana vuodesta 2022, Aino Nyman kertoo.

Molemmat ovat alanvaihtajia, ja toimineet aikaisemmin akateemisissa töissä. Nyt valtaosa vuodesta kuluu pihatöissä eri puolilla Tamperetta. Talveksi palataan vanhoihin töihin tai opiskellaan lisää.

Tehtävät ovat toki osin aivan samoja hoito- ja kunnostustöitä, kuin millä tahansa viheryrityksellä.

– Asiakkaina on esimerkiksi taloyhtiöitä, joilla on vuosisopimus sekä yksityispihoja, joilla teemme vaikka kevät- ja syystöitä. Ruohonleikkausta emme tee lainkaan. Sen sijaan ehdotamme usein, että nurmikon sijaan tehdään niittyä tai muita monilajisia istutuksia.

Periaatteisiin kuuluu myös, että mitään kemiallista kasvinsuojelua ei tehdä, ei läpäisemättömiä kiveyksiä, ei kuntan, teko- tai siirtonurmen asennusta, eikä uudiskohteiden rakentamista.

– Joka paikassa näkee vain hyvin perinteistä pihanhoitoa. Oikeastaan kukaan ei ajattele luonnon kokonaisuutta, jossa olisi otettu huomioon kaikki eliöt maaperästä lintuihin. Lisäksi monet taloyhtiöpihat ovat kaamean tylsiä, joilla pienillä teoilla saisi paljon lisää elävyyttä, Nyman ja Tupala ovat huomanneet.

Rivitalonpihan etupihan nurmikko on vaihtunut monilajiseksi, timjamit ovat päässeet kasvun alkuun.

Kestävien periaatteiden noudattaminen ei ole aina ihan yksinkertaista.

– Turpeettomia kasvualustoja on vaikea saada, ainakaan järkevään hintaan. Siksi kannustamme aina kompostointiin. Kiveyksillä puolestaan on raskas hiilikuorma, joten olisipa hienoa, jos meillä olisi kierrätyskivijärjestelmä. Ja joka päivä tunnen huonoa omatuntoa dieselautolla ajamisesta, Nyman listaa.

Yrityksen normaalia toimintaa ovat esimerkiksi kierrätyslannoitteet, risujen hakettaminen paikan päällä ja vaikkapa kukkasipulien suositteleminen, jotta olisi ruokaa aikaisille pölyttäjille.

– Lahoaitaakin usein tarjoamme, mutta siihen ihmiset eivät vielä ole lämmenneet. Usein joudummekin tekemään kompromisseja, mutta parempi sekin. Tulemme ainakin ottaneeksi asian puheeksi, Tupala korostaa.

Myös hulevesien käsittelyssä olisi pihoilla paljon tehtävää. Hulevesi on mahdollisuus, eikä ongelma. Jo pelkkä keräys ja käyttö kasteluun olisi edistysaskel saati hyödyntäminen monimuotoisuuden lisäämiseksi.

– Yksityispihojen ratkaisuilla on iso merkitys, sillä niitä on niin paljon. Ne voisivat toimia olennaisena osana viherverkostoa.

Toiveissa on päästä tekemään myös viherkattoja sekä erilaisia lintujen, lepakkojen ja siilien suojarakennelmia.

– Meillä on yksi vanhusten hoitokoti, johon nimenomaan toivottiin monia ekologisia ratkaisuja sekä hyötykasveja. Siellä on myös kesäkanoja.

Vaarinlaukka saa suojaa nisäkkäiltä.

Mansen Ekotarhuri on osa Osuuskunta Luonnostetta, Ahlmanin opiskelijoiden laajaa, eri aloilla toimivaa osuuskuntaa.

– Teimme jo opiskeluaikoina tutkinnon osia osuuskunnan kautta. Tässä tilanteessa tämä on hyvä tapa toimia, sillä onhan Mansen Ekotarhuri vielä alkuvaiheessa, naiset sanovat.

Suuria laajentumishaaveita puutarhureilla ei ole, sillä työtä halutaan tehdä muun elämän asettamissa rajoissa.

– Ja harrastuksesta käy oman pihan laiminlyönti ja lisätiedon haaliminen kestävistä viheralan ratkaisuista, Nyman ja Tupala nauravat.

 

 

 

 

 

 

 

Mansen Ekotarhuri

  • Toiminta alkanut 2021 osana Osuuskunta Luonnostetta, joka puolestaan toimii Ahlmanin aikuis- ja ammattiopiston yhteydessä Tampereella
  • Viheralan ylläpitotyöt sekä pienet alan rakennus- ja suunnittelutyöt
  • Etusijalla toiminnassa kestävyys- ja luonnon monimuotoisuusasiat
  • Kaksi vakituista, tarpeen mukaan satunnaisesti muita henkilöitä

Tilaa uutiskirje

Uuutiskirjeessä saat lehden ilmestymispäivänä maistiaisia uusimmasta lehdestä.
P&k uutiskirje ilmestyy 21 kertaa vuodessa.

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietosuojaselosteemme.

Mikäli haluat tilata lehden, voit tilata sen tästä.

Puutarha&kauppa

Puutarha&kauppa kertoo ajankohtaiset uutiset ja kuulumiset koko alalta. Ammattitaitoisen, puutarha-alaan perusteellisesti perehtyneen toimituksen verkostot ulottuvat laajalle ja tuottavat jatkuvasti uutta tietoa lukijoille meiltä ja maailmalta.