52 000 joulukoria käsityönä

Pirilän Kukkatalossa on tehty joulu- ja muidenkin sesonkien istutuksia koko yrityksen olemassaolon ajan. Jouluun valmistuu yli 50 mallia, mutta perinteiset pitävät pintansa.

Pirilän Kukkatalon Tuusulan toimipisteessä kausityöntekijä Carmen Reapalun ja taimistovastaava Johanna Ylikipparin työlistalla oli 112 perhosorkidea- ja adiantumikoria. Korintekopisteitä on puutarhalla useampia.

Teksti ja kuvat: Anu Pirhonen

Pirilän Kukkatalossa on tehty yrityksen alkuajoista vuodesta 1994 lähtien istutuksia myyntiin ympäri vuoden.
– Marraskuun puoliväliin mennessä istutuksia oli tehty vajaat 26 000. Istutusten teko keskittyy vahvasti kevään ja muun ajan sesonkeihin, markkinointipäällikkö Minna Kemppainen kertoo.
Istutusten myynti sesongeissa on viime vuosina hieman laskenut markettien valikoiman kasvaessa, mutta silti: jouluksi valmistetaan käsityönä 52 000 istutusta!

Suunnittelu aloitetaan heti edellisen joulun jälkeen. Materiaalit pyritään tilaamaan toimittajilta Kiinasta ja Euroopasta heti tammikuussa. Messuilla ei viime vuosina ole käyty johtuen tutuista tavarantoimittajista, joilta tarvittaessa saadaan mallit näytille.

Väljästi pakatuista rullakoista koreja myydään myymälässä, kun taas kuljetuksiin korit pakataan tiukoin hyllyvälein.

Joulun ensimmäisten korien teko aloitettiin viikon 46 lopulla Tuusulan toimipisteessä, josta istutukset lähtevät lisäksi Riihimäen, Helsingin ja Tampereen myymälöihin. Raisiossa koreja alettiin tehdä viikolla 47, ja ne myydään Raision, Salon ja Kaarinan myymälöistä.

Malleja on tänä vuonna 52. Osasta on tehty myös värivariaatioita. Suunnittelu tehdään hallinnossa myymälöiden palautetta kuunnellen. Myyntejä seurataan mallikohtaisesti.
– Mallit on suunniteltu niin, että sekä ulkomuodon että hinnan perusteella löytyisi jokaiselle asiakkaalle jotakin. Hintahaitari on 9,90–59,90 euroa. Malleissa on sekä perinteisiä malleja sankakoreissa että modernimpia malleja lasiastioissa ja suojaruukuissa, Kemppainen kertoo.
Myös tuoksuallergiat ja eläinkodit on huomioitu.
– Tarkkaan suunnitellut korit helpottavat tuotteiden tilaamista ja myös lehtimainontaa. Toisaalta jos huomaamme, että joku malli ei myy, voimme notkeasti sitä muuttaakin, aluepäällikkö Maiju Björn-Kettunen sanoo.

Suuret sankakorit sylissään Tuusulan puutarhan vastaava Elina Oxman ja aluepäällikkö Maiju Björn-Kettunen toivottavat kuluttajat ostoksille samoin kuin puutarha-alan kausityöntekijät heille töihin.

Perinteiset istutukset ovat asiak­kaiden mieleen.
– Pääkasvit ritarinkukka, joulutähti, hyasintti ja joulukaktus ovat omaa tuotantoa, tulilatvakin osin. Istutusten kasvit tulevat viereisistä kasvihuoneista, joten laatu on tiptop, Tuusulan puutarhan vastaava Elina Oxman kertoo.
– Kestosuosikki saattaisi olla joulutähti, sypressi ja mähkä pajupesässä tai sankakorissa. Valikoimissamme on myös seitsemän erilaista tarjousistutusta, näistä suosituin on ollut amaryllisistutus sankakorissa. Ennustan, että meillä tämä perinteisyys on pop tänäkin vuonna, Kemppainen sanoo.
Björn-Kettunen sanoo viime vuonna joulutähti–viirivehkakorin olleen suosittu. Tänäkin vuonna niitä on, samoin kuin muutamia muita viherkasveja sisältäviä koreja.

Hyasintin sipulit istutetaan suoraan sinkkiastioihin ja hyödetään niissä, jonka jälkeen lisätään koristeet. Koristeiden värit kertovat kukkien värin istutuksessa.

Jouluviikolle asti riittää korien täyttöä. Kaikki henkilökunnasta eivät tee koreja, osa keskittyy ainoastaan niihin. Yhteensä noin 30 henkilöä suomalaisista ukrainalaisiin työskentelee koriryhmässä.
– Varmistamme, että koriryhmillä on joka aamu tarvikkeet ja korimalli tai -mallit selvillä, jotta työ voi alkaa vaivattomasti. Jokaisesta mallista on tehty ”resepti”, jossa on mallin kuva, määrä myymälöittäin ja käytettävät tarvikkeet, Kemppainen kertoo.
Kasvualustana käytetään kalkittua, lannoitetta ja vähän hiekkaa sisältävää perusturvetta, jota käytetään muillakin kasveilla.

Jokaisessa Pirilän Kukkatalon myymälässä urakoidaan kahden päivän ajan korien pakkaamista helpottavia pusseja, jotka on tehty käärimällä paperit tulppaaniämpärin ympärille.

Pakkaamisessa auttavat kaikissa myymälöissä etukäteen urakoidut ”paperitötteröt”, joihin istutukset on helppo pujottaa. Myös lämpöpusseja käytetään.
Eikä aikaakaan, kun täydet myyntipöydät ovat tyhjentyneet ja alkaa joulun 2024 suunnittelu.

 

 

 

 

 

Tilaa uutiskirje

Uuutiskirjeessä saat lehden ilmestymispäivänä maistiaisia uusimmasta lehdestä.
P&k uutiskirje ilmestyy 21 kertaa vuodessa.

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietosuojaselosteemme.

Mikäli haluat tilata lehden, voit tilata sen tästä.

Puutarha&kauppa

Puutarha&kauppa kertoo ajankohtaiset uutiset ja kuulumiset koko alalta. Ammattitaitoisen, puutarha-alaan perusteellisesti perehtyneen toimituksen verkostot ulottuvat laajalle ja tuottavat jatkuvasti uutta tietoa lukijoille meiltä ja maailmalta.