Scillasgarden suunnittelee tiloja
Porvoolaisen Scillasgardenin puutarhuri Malin Gustafsson ammentaa vuosista,
jolloin hän työskenteli Stadiumissa myymäläkonseptien parissa.
Teksti ja kuva: Anu Pirhonen
Malin Gustafsson valmistui Axxell Överbystä puutarhuriksi 2017.
– Perustin yritykseni Scillasgarden Oy kuukausi tämän jälkeen, sillä asiakkaita oli jo odottamassa.
Gustafsson opiskeli työn ohessa, ja ensimmäiset viisi vuotta hän työskenteli yrittäjänä osa-aikaisesti.
– Tämä oli hyvä tapa. Näin ehdin nähdä, että riittääkö asiakkaita ja uskallan jättää työni.
Kiinnostus puutarha-alaan oli syntynyt isoäidin kautta, mutta kimmoke opiskeluun tuli halusta oppia uutta.
Urheiluliike Stadiumissa Gustafssonilla vierähti 21 vuotta, koska työ oli niin kiinnostavaa.
– Olin mukana, kun Stadium tuli Suomeen. Työskentelin myymäläkonseptien kanssa ja kaikki liittyi myymäläkokemukseen ja visuaalisuuteen: että tuotteet on helppo löytää ja ostaa, ja kaikki tämä on vielä kannattavaa. Tykkään ongelmanratkaisusta, kun tuotteet pitää saada mahtumaan tiettyyn tilaan, Gustafsson kuvaa intohimojaan.
– Stadiumista oli helppo siirtyä uusiin töihin. Aikaisemmin suunnittelin tiloja sisällä, nyt teen sitä ulkotiloissa pihoilla ja puutarhoissa, puutarhuri sanoo.
Scillasgarden tarjoaa piha- ja puutarhasuunnittelua, puutarhapalveluita ja kukkasidonnan tilaustöitä Porvoossa ja Itä-Uudellamaalla yksityisille, yrityksille ja taloyhtiöille. Suurin osa asiakkaista on Porvoosta.
– Ulkosesonki alkaa maaliskuussa, huhti–toukokuussa ovat kevätkunnostukset. Touko–lokakuussa on puutarhojen hoitoa. Tähän mahtuu myös muutamia viherrakennuskohteita sekä pihasuunnitelmia. Marraskuussa ovat kauden viimeiset puutarhakohteet.
Kasvien myynti näyttelee varsin suurta osaa Scillasgardenin 100 000 euron liikevaihdosta. Gustafsson hankkii tekemiinsä suunnitelmiin kasvit taimistoilta, ja kuljettaa ne itse asiakkaille tai tilaa kuljetuksen kohteeseen.
Helppohoitoisuus on eniten pinnalla oleva asia Gustafssonin asiakaskunnassa.
– Ihmiset haluavat siistin ja helppohoitoisen pihan, aikaa ei haluta käyttää pihanhoitoon. Kasveja halutaan, mutta rajatulle alueelle, sillä pihalta halutaan muitakin ominaisuuksia.
Vastuullisuus ei ole kaikille asiakkaille ykkösasia, mutta yhä useampi on kiinnostunut aiheesta ja haluaa kantaa vastuunsa.
– Pystyn myös ohjaamaan asiakasta valinnoissa. Työni on hektistä huhti–joulukuun, joten pitäisi löytää myös itselleen aikaa selvittää vastuullisuuteen liittyvistä asioista lisää.
Markkinointiin Scillasgarden ei laita rahaa.
– Porvoo on pieni paikka, sana leviää. Verkosto syntyy myös, kun teen yhteistyötä kaivinkone- ja maanrakennusyrittäjien kanssa.
Taloyhtiöitä olisi mahdollista saada vielä nykyistä enemmänkin asiakkaiksi, sillä siellä on kysyntää kasviosaamiseen.
Gustafsson kokeekin aloittaneensa yritystoiminnan hyvään aikaan, sillä asiakkaita on riittänyt. Tänä vuonna Gustafsson ei ole esimerkiksi harmikseen ehtinyt järjestää kukkasidontakursseja.
– Ihan kaikkia töitä en ole voinut ottaa vastaan. En ole vielä päättänyt mille linjalle lähden: yritänkö tehdä itse vai palkkaanko lisää henkilöitä, puutarhuri pohtii.
Joulukauppa täyttää nyt yrittäjän arjen. Menossa on kolmas vuosi, kun Scillasgarden osallistuu Porvoon joulutapahtumaan. Joulupolku myyntikojuineen avautui joulukuun alussa ja maanantain ja tiistain kiinnioloa lukuun ottamatta kestää 22. joulukuuta asti.
– Nyt teen vain kransseja, ne ovat päätuotteeni joulumyyntiin. Lisäksi myynnissä on sammaltuotteita ja ruukutettuja havuja. Yksinkertainen ja vihreä joulu, Gustafsson kuvaa tyyliään ja valikoimaansa.
Myyntikojustaan hän rakentaa jälleen sellaisen, ettei sen ohi voi kävellä pysähtymättä.