Kasvihuonealan nuori ja kokenut

Kauppapuutarhaliiton uusi toiminnanjohtaja Niina Kangas luottaa vankkoihin rutiineihin ja luotsaa työtä kasvihuoneviljelijöiden hyväksi.

Niina Kangas joulukuisen kuulaana pakkaspäivänä, kun vihreä ympäristö ei vielä ollut lumen peitossa Ala-Malmin puistossa Helsingissä.

Teksti ja kuva: Marianna Soini

Siirtolapuutarhapalsta ja ruuanlaittoharrastus olivat ne lähtökohdat, joista nokialainen Niina Kangas pohti opiskelupaikan valintaa.

– Kasvit ja ruoka kiinnostivat. Harkitsin myös kotitalous­opettajan opintoja, mutta lopulta oli luontevaa hakea Viikkiin opiskelemaan kasvintuotannon biologiaa. Ala veti heti mukaansa. Yhdeksän hengen soluasunnossa tutustuin moniin parhaimpiin ystäviini, hän muistelee hauskaa ja mielenkiintoista aikaa.

Vuodenvaihteessa Niina Kangas aloitti Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtajana sekä tämän lehden vastaavana päätoimittajana. Paljon on siis ehtinyt tapahtua 15 vuodessa.

Maatalouseläintiede  valikoitui pääaineeksi ja johdatti Kankaan perehtymään biologiseen torjuntaan. Vaihto-opiskelussa Tanskassa taas tuli tutuksi kemiallinen kasvinsuojelu.

Sattuman kautta kesä 2010 opetti mehiläistarhauksen perusteet Jokioisilla kokeneiden tarhaajien johdolla. Kankaasta kehkeytyi vuosikymmenessä aktiivinen mehiläishoitaja ja muutenkin pätevä pölyttäjätuntija. Tällä hetkellä hunajainen harrastus on tauolla.

Opiskeluaika viitoitti tietä omenatarhojen ja taimistojen kasvinsuojelun suuntaan, mutta KasteRiski-hanke käänsi askeleet kasvihuoneyritysten pariin. Agronomiksi valmistunut Kangas valittiin töihin vaarallisia kasvintuhoojia selvitelleeseen projektiin 2013.

Kaksi vuotta myöhemmin hän aloitti vakituisena työntekijänä Kauppapuutarhaliitossa.

Neuvontatyön muutos oli tuolloin ehkä voimakkaimmillaan. Enää ei annettu lannoitussuosituksia eikä erikoistuttu tiettyyn kasviryhmään.

– En oikein ymmärtänyt, mitä tarkoittaa ”istua kukkaviljelykonsulentin huoneessa”. Tehtävät ovat muovautuneet omalla painollaan asiantuntijatyöksi. Minulle se tarkoittaa tiedon hakemista, kokoamista ja tulkintaa sekä ihmisten tuntemista, Kangas pohtii.

Lisäksi hän pitää kasvinsuojelua selkeänä, omana asiantuntemusalueenaan. Työtehtävät ovat perehdyttäneet myös ruokaketjun vastuullisuusnäkökulmiin. Kangas koordinoi nyt kasvihuonealan vastuullisuusohjelmaa.

Valmistautuminen uuteen tehtävään alkoi syksyllä 2020 Kauppapuutarhaliiton johtokunnan kutsusta. Niina Kangas empi vastaustaan vain hetken.

– Mietin ajankäyttöä, vastuuta, osaamista ja uskallusta. Sitten ajattelin, että olenhan tähänkin asti oppinut ja voin oppia lisää.

Liiton toimihenkilöiden johtamiseen Kangas hankkikin heti vahvan pohjan: hän suoritti Stadin ammattiopistossa lähi- ja esimiestyön ammattitutkinnon.

– Sain siitä hyvät raamit ja rakenteet esihenkilötyölle. Onneksi saan tehdä tätä työtä taitavien ja lahjakkaiden ihmisten kanssa. Haluan mahdollistaa, että heidän työntekonsa on soljuvaa ja mutkatonta. Jos jostain olen varma, niin siitä, että työkaverini osaavat ja hallitsevat työnsä.

Ensimmäisenä vuonna Kangas tahtoo varmistaa myös sen, että sekä työyhteisön että järjestön rutiinit rullaavat. Yksi kokonainen vuodenkierto opettaa paljon ja todennäköisesti tuo eteen myös odottamattomia asioita.

Tulevaisuuden visio on jatkaa ja kehittää hyväksi koettua toimintaa, jota yli satavuotiaassa järjestössä on ehditty hioa sukupolvien ajan.

– Työskentelemme jäsenyrittäjien hyväksi ja huolehdimme heille tärkeistä asioista, kuten edunvalvonnasta, viestinnästä ja markkinoinnista. Seuraavaksi haluan hankkia lisää kasvihuonealaan liittyvää tietoa ja perehtyä muun muas­sa edunvalvontaan.

Aktiivinen elämäntapa on Niinalle ominaista. Leivonta ja ruuan­laitto uusine resepteineen ja menetelmineen liittyvät vahvasti elämänmenoon, samoin suvussa kulkeva käsityötaito.

Vapaa-aikaan kuuluu monenlaista kuntourheilua: maantiepyöräilyä puolison kanssa, crossfit-treeniä, maastohiihtoa ja painonnostoa. Tähän juttuun emme silti saa vielä tietää ”paljonko nousee”. Se selviää kyllä aikanaan.

 

 

KAUPPAPUUTARHALIITTO RY

  • Kasvihuoneyrittäjien valtakunnallinen järjestö
  • Perustettu 1919
  • Jäseniä noin 300 Hallintoneuvoston pj. Erkki Nylund, johtokunnan pj. Jali Murto
  • Alueellisia piirejä 10
  • Kukka-, vihannes-, ruukkuvihannes ja kasvuhuonejaosto
  • Toimisto Helsingin Tapanilassa
  • Liitolla 8 toimihenkilöä
  • Puutarha&kauppa-lehden kustantaja ja toinen julkaisija
  • Lepaa-näyttelyn pääjärjestäjä

Tilaa uutiskirje

Uuutiskirjeessä saat lehden ilmestymispäivänä maistiaisia uusimmasta lehdestä.
P&k uutiskirje ilmestyy 21 kertaa vuodessa.

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietosuojaselosteemme.

Mikäli haluat tilata lehden, voit tilata sen tästä.

Puutarha&kauppa

Puutarha&kauppa kertoo ajankohtaiset uutiset ja kuulumiset koko alalta. Ammattitaitoisen, puutarha-alaan perusteellisesti perehtyneen toimituksen verkostot ulottuvat laajalle ja tuottavat jatkuvasti uutta tietoa lukijoille meiltä ja maailmalta.