La Ferme de Sainte Marthe – Luomusiementuotantoa Ranskassa
Vihannesten siemenkantojen ehtyminen viime vuosikymmeninä on huolestuttava kehitys. Myös ilmastonmuutos vaikuttaa jo nyt kasvisten menestymiseen.
Teksti ja kuvat: Timo Taulavuori
La Ferme de Sainte Marthe -siemenyritys perustettiin tasan 50 vuotta sitten. Sen tehtävänä on ollut kasvattaa, pakata ja myydä erityisesti vihannesten siemeniä harrastajille ja luomutuotantoon.
Tuotanto on koko ajan laajentunut, ja nyt valikoimissa on myös koristekasvien ja yrttien siemeniä yhteensä yli 1 500 lajiketta. Kaksi kolmasosaa kasvatetaan itse. Osa esimerkiksi herneiden ja papujen siemenistä ostetaan yhteistyöyrityksiltä Italiasta ja Saksasta.
Perusteellista viljelyä
Kasvit viljellään pääosin omissa kasvihuoneissa ja pelloilla Angersin kaupungin lähettyvillä luoteis-Ranskan Anjoun maakunnassa. Yrityksellä on 15 noin 400 neliön muovikasvihuonetta. Avomaalla siemenkasvatuksessa on kuusi hehtaaria. Yhteensä pinta-alaa on noin 11 hehtaaria.
Kasvatus poikkeaa monin tavoin normiviljelystä. Hyvälaatuisen siemenen saamiseksi sato kerätään normaalia kypsempänä, mutta kuitenkin niin, että sato ei ehdi ylikypsyä ja altistua esimerkiksi sienitaudeille.
Tarkkaa työtä
– Siemenkasvatus on vaativaa ja tarkkaa työtä, sillä koko prosessin ajan pidämme esimerkiksi 200 tomaattilajiketta erillään toisistaan. Sekaannuksia ei saa tulla, kertoo yrittäjä Dominique Velé, joka vetää yritystä yhdessä Arnaud Darsonvalin kanssa.
Siementen itävyys ja säilyvyys vaihtelevat. Esimerkiksi kaikkia tomaattilajikkeita ei tarvitse viljellä vuosittain, sillä siemen säilyttää itävyytensä 5–10 vuotta. Toisaalta porkkanan siemeniä voidaan säilyttää vain 2–3 vuotta.
– Joudumme ylläpitämään kantoja viljelemällä niitä ja säilyttämällä siemeniä oikeissa olosuhteissa. Meillä on monta työvaihetta ennen kuin saamme siemenet kauppakuntoisiksi, kuvailee Velé tuotantoprosessia.
Ensin emokasvit kasvatetaan ja niiden siemenet korjataan oikeassa kasvuvaiheessa. Tämän jälkeen ne käsitellään, kuivataan, lajitellaan, koeidätetään ja pakataan.
– Koko ajan valvomme laatua. Osa työtämme on brändin ylläpitäminen, markkinointi ja jakelu. Osa tuotannosta on maatalousministeriön sertifikaatilla luomukontrolloitua ja lajikkeet ovat aitoustodistettuja. Lisäksi meiltä edellytetään ulkopuolisella taholla teetettävät idätyskokeet, joiden tulokset painetaan siemenpusseihin, Velé täsmentää.
Lajittelua ja puhdistusta
Yksi työläimmistä vaiheista on siementen puhdistus ja lajittelu, jota tehdään monen erilaisen koneen avustuksella.
– Ihmisen osuus tässä työssä on kuitenkin ratkaisevinta. Vaikka koneissa on optisia tunnistimia, puhaltimia, painovoimaan ja täristykseen perustuvia erottimia, tarvitaan silmäpareja huolehtimaan säädöistä ja tarkkailemaan, että lopputulos onnistuu.
Korona vauhditti kauppaa
Koronavuodet olivat taloudellisessa mielessä erinomaisia. Yrityksen liikevaihto nousi kuuteen miljoonaan euroon. Viime vuoden liikevaihto oli 4,5 miljoonaa, mistä uuden myymälän osuus oli 0,8 miljoonaa euroa. Viime vuonna avattiin oma luomu- ja herkkukauppa tilan yhteyteen. Siellä on esillä koko siemenvalikoima muiden viljelytarvikkeiden kera.
– Huippuvuoden jälkeisestä laskusta huolimatta kasvua on, ja uskon alaamme. Sekä harrastajien että ammattilaisten arvostukset ovat muuttuneet. Moni ajattelee, että oman tuotannon avulla voimme turvata kasvisten omavaraisuutta ja huolehtia myös monimuotoisuudesta, Velé kertoo.
On tärkeää, että valikoimissa on tunnettuja peruslajikkeita. Näiden lisäksi ylläpidetään yli 150 harvinaisempaa lajiketta, kuten Saint Vincent -salaattia, Old Veille de France -melonia, Unkarin sinistä kurpitsaa tai satoisaa tomaattikuningatarta Reine de Sainte Martha.
– Arviolta noin 90 prosenttia siemenistä päätyy harrastajille netin ja jälleenmyyjien kautta Ranskaan ja muualle Eurooppaan. Loput myydään enimmäkseen pienille luomutiloille, jotka haluavat erikoistua muita laajemman lajikevalikoiman avulla, kiteyttää Dominique Velé.