Porkkananviljelijän huhtikuu
Vuoden vihannes 2023 on porkkana, jonka tuotantokautta seurataan lehdessämme keväästä loppuvuoteen. Viljelyn vaiheista Vanha-Rauhamäen luomutilalla Kuhmoisissa kertoo tilan yrittäjäpari Emma Kaakko ja Sampsa Peltola.
Teksti ja kuvat: Emma Kaakko
Vanha-Rauhamäen luomutilalla Kuhmoisissa porkkanapellot olivat vielä huhtikuussa lumen peitossa. Biotiittia on levitetty pellolle jo hankien aikaan, mutta vielä odotellaan peltojen sulamista, jotta päästään muokkaamaan kasvualustaa.
Etelämpänä on jo ajankohtaista käynnistellä traktoreita, ja varhaisimpien lajikkeiden viljelijät ovat jo pellolla täydessä työn touhussa.
Lajikevalinnalla makua ja satovarmuutta
Siemenet on hankittu jo hyvissä ajoin vuodenvaihteen tienoilla. Maun lisäksi lajikevalintaa ohjaa, tuotetaanko varhaista porkkanaa, joka myydään heti noston jälkeen vai varastoporkkanaa, jonka pitäisi säilyä hyvänä varastokauden loppuun asti.
Käyttötarkoitus ylipäätänsä vaikuttaa lajikevalintaan. On väliä, myydäänkö porkkana teollisuudelle vai kuluttajalle nipuissa tai pussiporkkanana.
Lisäksi viljelijä kiinnittää huomiota kasvuaikaan, naatin kestävyyteen konenostossa ja taudinkestävyyteen erityisesti varastotautien osalta. Toisaalta myös juuren muut ominaisuudet, kuten sileäpintaisuus ja pesunkesto, ovat kauppakunnostuksen näkökulmasta tärkeitä.
Suomen ilmasto-olosuhteissa myöhäisillä lajikkeilla naatin hallankesto on olennaista, sillä yöpakkaset ovat syksyllä varsin yleisiä ja naatti ei saisi ränsistyä kestääkseen konenoston.
Luomuviljely on ennakointia
Porkkanan luomuviljelyssä erityisen tärkeää on ennakointi. Biotiitin kalium vapautuu hitaasti ja paras vaikutus on vasta muutaman vuoden päästä, joten tänä vuonna biotiittia levitetään vuoden 2024 porkkanapelloille.
Typpilannoitus toteutetaan viherlannoitusnurmien avulla, mikä sekin vaatii huolellista viljelykierron suunnittelua. Seoksissa on usein apilaa ja virnaa, timoteitä sekä muita heinäkasveja, kuten westerwoldinraiheinää tai nurminataa.
Vanha-Rauhamäen tilalla peltojen fosforitasot ovat jo pitkään olleet hyvällä tasolla, sillä tilalla on aikaisemmin tuotettu broileria. Karjanlanta olisi mahdollinen fosforilähde, mikäli ravinnevajausta olisi todettu. Hygieniasyistä lannan levitysajankohdan kanssa olisi myös tehtävä ennakointia tulevien vihannesvuosien osalta. Kasvukauden aikana levitetään tarpeen mukaan booria, mangaania ja muita hivenlannoitteita lehtilannoitteen muodossa.
Edellisvuoden porkkanat tekevät tilaa uusille
Porkkananviljelijän arki kuluu talvella varastojen tyhjentämisessä ja seuraavaa vuotta suunnitellessa. Työntekijöitä etsitään ja sovitaan työhuippuihin, joita luomutilalla ovat harsojen laittaminen pellolle ja kitkentä.
Tänä talvena porkkanan menekki on ollut aavistuksen hiljaisempaa kuin aikaisempina vuosina.
– Viimeinen rekallinen porkkanaa lähti huhtikuun lopussa pakkaamolle Lietlahden tilalle, jossa porkkana pestään, pussitetaan ja josta tavara toimitetaan kauppojen hyllylle, toteaa tilan isäntä Sampsa Peltola.
Huolellisella muokkauksella laadukas sato
Kasvukauden koittaessa lohkot joko kynnetään tai kultivoidaan ja lautasäestetään tasaiseksi. Kuohkea kasvualusta on laadukkaan sadon edellytys. Seuraavaksi tehdään penkit ja kylvetään siemenet. Vanha-Rauhamäen tilalla porkkana kylvetään harjuihin, jonka päällä on kolme kylvöriviä.
Porkkana-ala on ollut vuodesta toiseen 3–5 hehtaarin välillä. Peltotöitä odotellessa on vielä hetki aikaa paneutua alkaneen maataloustukikauden asioihin.
– Tänä vuonna CAP27:n myötä on täytynyt valmistautua tukihakuun entistä aikaisemmin, sillä muutoksia on tullut niin tukiehtoihin kuin tukitasoihinkin. Opettelua ovat vaatineet esimerkiksi uuden ympäristösitoumuksen ehdot, Peltola tuumaa.
Vuoden vihannes 2023 on porkkana. Seuraamme sen viljelyä Vanha-Rauhamäen luomutilalla koko viljelykauden ajan.
Kirjoittaja on Puutarhaliiton ja Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton asiantuntija, joka viljelee Vanha-Rauhamäen luomutilaa yhdessä Sampsa Peltolan kanssa.