Vuoden laatutuottaja viljelee myös papuja
Christer Lillandt on viljellyt tomaatteja kasvihuoneessa
koko elämänsä – ensin isänsä apuna ja sitten omassa yrityksessään. Nyt tomaattien rinnalla kasvatetaan salkopapuja.
Teksti ja kuvat: Milla Tolonen
Kasvihuonevihannesten kasvattaminen on puutarhuri Christer Lillandtilla lähes geeneissä, sillä hänen isänäitinsä aloitti kasvihuonevihannesten kasvattamisen 1950-luvulla. Vanhaa perua on myös 1966 rakennettu kasvihuone, jossa kasvaa nyt papuja.
– Tykkään kokeilla uusia asioita. Minulla on melkein aina ollut uusia tomaattilajikkeita, ja jopa uusia lajeja kokeilussa. Joku niistä on päätynyt kaupalliseenkin viljelyyn, kuten snack-kurkku. Silloinen lajike oli hankalasti viljeltävä, mutta tuote on mahdollisesti palaamassa markkinoille tulevaisuudessa.
Christer ja Heléne Lillandtin kasvihuoneessa kasvaa nyt kolmatta vuotta papua, joka on otettu hyvin vastaan markkinoilla.
– Haastavinta tähän asti on ollut sopivan pavun löytyminen. Ensimmäisenä vuonna kokeilussa oli useita eri paputyyppejä, joista sopivimmaksi valikoitui salkotaitepapu ’Matilda’. Nyt on tavoitteena pitää neliösato 5–6 kilossa, jotta viljely on kannattavaa. Tänä vuonna pidennän myös viljelykautta.
Viljelijän tukijoukot lähellä
Osuuskunta Närpiön Vihanneksen viljelijänä Lillandt saa osuuskunnan viljelypäällikkö Mikael Dahlqvistilta kaiken tuen uuden viljelykasvin kasvattamiseen.
Suurin apu käytännön pavunviljelyyn on kuitenkin tullut omalta tarhalta. Vietnamista kotoisin oleva työntekijä Hang Bui vastaa papujen viljelystä. Hän on ohjeistanut papujen tukemisessa käytävän yli, toisin kun kasvihuonevihannekset yleensä kasvatetaan.
– Hang Builla on käytännön kokemusta papujen viljelystä Vietnamissa, joten hänen avullaan pääsimme nopeasti kiinni sadon tuotantoon. Pavut 12 rivistä kerätään saksilla kolme riviä kerrallaan. Sadonkorjuupäiviä on viikossa neljä, Lillandt kertoo.
Koko kesän sato turvattu
Tarhasalkopapu ’Matilda’ kasvaa 780 neliön matalassa kasvihuoneessa. Pavut kylvettiin 11. helmikuuta ja ne alkoivat tuottaa satoa 6. huhtikuuta.
Kasvualustana on turve, ja säkissä kasvaa viisi tainta. Helmikuussa kylvetyn kasvuston satokausi päättyy juhannukseen. Sitä seuraa uusi kylvö, jonka satokausi jatkuu lokakuulle.
Tasaisen sadontuotannon vuoksi papuja kasvatetaan myös huhtikuussa raivattujen tomaatin taimien kasvatuspusseissa. Niihin pavut kylvettiin 11. huhtikuuta. Kesän satoa turvaavan papuhuoneen pinta-ala on 370 neliötä.
Tomaatti ja papu sopivat yhteen
– Vaikka monenlaista on vuosien aikana kokeiltu, niin tomaatti on ollut pääkasvina aina. Nyt kasvatan erikoistomaatteja ympärivuotisesti.
Koko tarhan kasvinsuojelu hoidetaan biologisilla torjunta-eliöillä. Pavuilla ei tuholaisia juuri ole ollut.
Lillandtien kaksi parikymppistä tytärtä eivät ole vielä luvanneet jatkaa vanhempiensa yritystä, mutta eivätpä Christer ja Heléne Lillandt ole vielä lopettamassakaan.
– Olen sanonut, että jos kiinnostus ja talous on kunnossa, niin siitä vaan, tyytyväinen kasvihuonevihannesten laatutuottaja tiivistää työnsä peruspilarit.
Lillandts Grönsaker Ab
- Sijaitsee Pjelaxissa Närpiössä, osakeyhtiö perustettu 1986
- Christer ja Heléne Lillandt. Christer viljelee, Heléne hoitaa toimistotyöt
- 1,3ha kahdeksassa kasvihuoneessa
- Turvelämpövoimalaitos Oy Pjelax Energi Ab lähistön muiden kasvihuoneviljelijöiden kanssa
- Kirsikkatomaatti ’Daltary’, helmitomaatti’Angelle’ ja keltainen helmitomaatti ’Bamano’
- Salkotaitepapu ’Matilda’
- Yrittäjäpariskunnan lisäksi 17 työntekijää
- Liikevaihto 2021 noin2 M€
Mikä laatutuottaja?
Vuoden laatutuottajien nimeäminen aloitettiin 1994. Nimityksellä annetaan tunnustusta yrityksille, jotka paitsi tuottavat hyvälaatuisia tuotteita, myös toimivat laadukkaasti ja pitkäjänteisesti. Kotimaiset Kasvikset ry nimeää vuoden laatutuottajat jäsenjärjestöjensä esityksestä.
Laatutuottajilla on Laatutarha-ohjeiston mukainen Laatutarha-auditointi tai Kotimaiset Kasvikset ry:n hyväksymä muu sertifiointijärjestelmä.
Laatutarha-ohjeisto on suomalaisen puutarhatuotannon yhteinen ohjeisto, jonka tehtävänä on varmistaa puutarhatuotteiden turvallisuus, tuotannon mahdollisimman vähäinen ympäristökuormitus ja työntekijöiden hyvät työolot.
Ohjeiston noudattaminen on pakollista yrityksille, jotka ovat tehneet sopimuksen puutarha-alan kotimaisuusmerkin käytöstä. Kasvihuonevihannesten kotimaisuusmerkki on Puhtaasti kotimainen, koristekasveilla se on Kauniisti kotimainen ja taimistotuotteilla Kestävästi kotimainen. Merkkejä hallinnoi Kotimaiset Kasvikset ry.
Laatutarha-ohjeisto on Ruokaviraston toimesta arvioitu elintarvikelain nojalla kansalliseksi hyvän käytännön ohjeeksi.