Reilua, joustavaa ja iloista puutarhatyötä

Hyvin toimivaan työyhteisöön vaikuttavat lukuisat tekijät. Osa niistä liittyy itse työn tekemiseen mutta yhtä lailla työpaikan ilmapiiri, vapaa-ajan viettomahdollisuudet ja pienet palkitsemiset ovat tärkeitä työntekijöiden työssä viihtymiseen.

Työpäivä Tyrvännön Marja ja Vihannes Oy:n Vajolet-lajikkeen ­vadelmatunnelissa on ohi. Kuvassa vasemmalta: Hennadii­ ­Radiev, Mykola Kisakov, Valerii Mudriak, Mykola Poliushkin, ­Serhii Dmitriiev, Dmytro Radiev ja Viacheslav Melnyk. Kuva: Eino Markkanen

Teksti: Marianna Soini ja AnnaMarja Vilander

Miten luodaan hyvin toimiva työyhteisö puutarhayrityksessä? Tässä jutussa ei perehdytä työnantajan lakisääteisiin velvollisuuksiin vaan kerrotaan, mitä kaikkea muuta puutarha-alan yrityksissä tehdään, jotta työt hoituvat jokaiselta hyvillä mielin.

Kaikkien työpaikan ihmisten asenne ja vuosien aikana luotu työkulttuuri vaikuttavat merkittävästi ilmapiiriin. Esimerkiksi joustavuus on arvokasta molemmin puolin: sesonkien alla työntekijät venyvät ja vastaavasti vapaita ja lomia voidaan sopia vaihtelevien elämäntilanteiden mukaan.

Tasapuolisuus tärkeää

Tyrvännön Marja ja Vihannes Oy viljelee vadelmaa ja mansikkaa kausihuoneissa. Hattulassa sijaitsevalla tilalla on 5,5 hehtaaria kausitunneleita. Niiden ohella tuotetaan avomaan mansikkaa hehtaarin alalla kasvatuslaatikoissa, viimeistä kesää tosin.

– Tällä hetkellä töissä on 16 ukrainalaista. Kesällä 55 ukrainalaisen lisäksi on kymmenen latvialaista työntekijää. Lähialueelta palkataan kymmenen kausityöntekijää, minkä ohella yrityksessä työskentelee yksi vakituinen isäni Jussipekka Markkasen ja minun ohella, kertoo ­Eino Markkanen.

Hänen mukaansa töihin on tähän mennessä saatu tarpeen mukaisesti työntekijöitä, vaikeasta kansainvälisestä tilanteesta huolimatta.

– Kausityöntekijöistä käytännössä kaikki tulevat takaisin joka vuosi. Yrittäjinä meille on ollut tärkeää tasapuolinen ja reilu kohtelu työntekijöitä kohtaan, Markkanen painottaa.

Samaa mieltä on kauppapuutarhuri Tero­ Juntti, jonka johtama yritys Puutarha Timo­ Juntti Oy tuottaa Kaarinassa kasvihuonekurkkua ja tomaattia vuoden ympäri. Töissä on noin 30 henkeä, kaikki vakituisia.

Tarkkana tasapuolisuudesta saa olla esimerkiksi nyt, kun ulkomaalaiset työntekijät lähtevät pitkän –koronatauon jälkeen käymään kotimaissaan Vietnamissa ja Bosniassa. Nämä poissaolot ovat usein 1–3 kuukauden mittaisia.

– Moni olisi halunnut lähteä heti, kun rajoituksia purettiin, mutta kaikki eivät toki voineet lähteä kerralla. Nyt on tarkka suunnitelma, että jokainen halukas pääsee varmasti reilusti vuorollaan kotipuoleen, Tero­ Juntti kertoo.

Hyvä asenne ja tahto kehittyä

Salaatteja, tilliä ja persiljaa tuottavan Matti Tamsi Oy:n henkilöstöjohtaja Maarit Tamsi sanoo, että yrityksessä halutaan pitää yllä positiivista henkeä ja jatkuvaa toiminnan kehittämistä. Tämän pohjaksi tehdään vuosittain työyhteisökysely sekä käydään kehitys- ja palkkakeskustelut.

Tamsilla on laajennusten myötä jo 65 vakituista työntekijää. Lisäksi on kymmenittäin lyhyempiä työsuhteita, esimerkiksi kesätyöntekijöitä, sesonkiapulaisia ja perhevapaasijaisia. Tulokkaiden perehdyttämistä onkin varmistettu entisestään maksamalla erityistä perehdyttäjän lisää vakituisille työntekijöille, jotka ottavat tämän tärkeän tehtävän hoitaakseen.

Vietnamista tullut ja vahvasti Suomeen kotoutunut pariskunta Quang Quyen Le ja Thi Cuc Le eli ”suominimiltään Mikko ja Henni” Puutarha ­Timo Juntin kurkkuhuoneessa. ”Mikko” on ollut töissä puutarhalla jo ­lähes 20 vuotta ja on nyt valmistumassa puutarhuriksi Liviasta. Kuva: Tero Juntti

Tehokasta sähköistä viestintää

Viestintään kannattaa aina paneutua, sillä toimiessaan se lisää kaikkien tyytyväisyyttä ja sujuvoittaa itse työtä.

Tamsilla viestintä on tehokasta: taukotiloissa on sähköiset infotaulut, ja eri ryhmien ja yksiköiden omat Whatsapp-ryhmät pitävät tehokkaasti kaikki ajan tasalla työtilanteesta. Kerran kuussa toimitusjohtaja ­Sakari Tamsi jakaa ryhmiin videotervehdyksen, joka sisältää muutaman ajankohtaisen asian yrityksestä, myös talousasioista.

Lisäksi Teamsissa on hallitukselle, johtoryhmälle, työsuojelutoimikunnalle, henkilöstörahaston hallitukselle sekä omistajille omat kanavat, jossa keskustellaan sekä jaetaan esimerkiksi kokousmateriaalia.

Välillä juhlistetaan

Monessa yrityksessä on pitkiäkin perinteitä yhteisiin juhlahetkiin. Vietetään syntymäpäiviä ja läksiäisiä, kauden päättäjäisiä ja harjakaisia, vappuja ja pikkujouluja. Myös säännöllisesti toistuvat yhteiset hengähdyshetket lisäävät mukavaa tunnelmaa työn lomaan.

– Perjantaipullat ovat meillä vanha perinne, ja kakkukahveilla juhlistetaan esimerkiksi nyt taukotilojen laajennusta, ”kakkukuski” Maarit Tamsi antaa esimerkkejä.

Eino Markkanen kertoo, että kausitunneleiden muovituksen valmistuessa on vuosittain nautittu työyhteisön yhteinen illallinen.

Marjoja ja vihanneksia tuottavalla Vierulan tilalla Mäntyharjussa on järjestetty vuosien ajan satokauden loputtua mansikkajuhlat.

– Viime vuonna teimme risteilyn Orilammella, josta kaikki osallistujat pitivät paljon, Tiina Kohonen muistelee.

Mielekästä vapaa-aikaa

Maaseudulla toimivat puutarhayritykset antavat usein autoja ja polkupyöriä kausityöntekijöiden käyttöön pitkien kulkuyhteyksien vuoksi. Kesäkaudella Tyrvännöstä on järjestetty Hämeenlinnan kauppoihin kuljetus linja-autolla kerran viikossa.

Vierulan tilalla työntekijöiden käytössä on koko kauden auto, jotta he voivat asioida kaupoilla. Tilalta on matkaa keskustaan 28 kilometriä ja Mikkeliin noin 50 kilometriä.

Tyrvännön Marjan ja Vihanneksen työntekijöillä on hyvät mahdollisuudet käyttää alueen harrastusmahdollisuuksia. Näitä ovat esimerkiksi koripallo, jalkapallo, kalastus, frisbeegolf, multigolf sekä luonnon ihastelu.

Saunominen rentouttaa pitkän työpäivän päätteeksi. Tyrvännössä rantasauna on työntekijöiden vuokrattavissa. Myös Vierulan tilalla sauna ja vene ovat käytettävissä kesän aikana. Grillauspaikka on suosittu, ja vapaa-ajallaan työntekijät pelaavat erilaisia pihapelejä.

– Etenkin miehet ovat tykänneet kalastaa, Tiina Kohonen kertoo.

Monenlaista koulutusta tarjolla

Puutarhayrityksissä työntekijöitä myös koulutetaan jatkuvasti. Esimerkiksi Markkasten vakituinen työntekijä käy yrittäjien kanssa opintomatkoilla Keski-Euroopassa.

Tamsilla osaamista kasvatetaan monenlaisten koulutusten avulla, ja niihin budjetoidaan tietty summa. On tutkintoon tähtääviä sekä esimerkiksi korttikoulutuksia.

– Järjestimme räätälöidyn hygieniapassikoulutuksen thai-kielellä, ja äskettäin oli tarjolla työturvallisuuskorttikoulutus halukkaille, Maarit Tamsi esittelee.

Työkielenä on suomi, ja suomen kielen kursseja työntekijöille on pidetty useita. Aivan uutena avauksena Tamsilla alkoi vastikään englannin kielen kurssi, jolle myös Maarit Tamsi osallistuu.

Puutarha Timo Juntilla 15 vuotta työskennellyt Adem Gavranovic lähettää kurkkuja asiakkaille. Hän on yksi pakkaamon ja lähettämön vastuutekijöistä. Kuva: Tero Juntti

Työstä palkitaan kiitoksen lisäksi

Kiitos hyvästä työstä on aina paikallaan, mutta lisäksi puutarhoilla on otettu käyttöön monenlaisia konkreettisia palkitsemisjärjestelyitä. Näin saavutukset yrityksen hyväksi näkyvät myös selvinä euroina työntekijän tilillä. Esimerkiksi Tyrvännössä vakityöntekijällä on käytössä satobonus.

– Hän vastaa vadelman kastelusta ja lannoituksesta, ja bonus määräytyy poimittujen ja myytyjen kilojen mukaan, Eino Markkanen selvittää.

Tamsilla palkitsemisjärjestelmä on viety ehkä pisimmälle kaikista puutarhayrityksistä, sillä siellä viisi vuotta sitten perustettu henkilöstörahasto kartuttaa työntekijöiden varoja systemaattisesti.

Majoitustilat mieluisiksi

Vierulan tilan ensimmäiset ukrainalaiset saapuivat tänä vuonna päivänä, jona Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Ukrainalaisten ohella Tiina ja Mikko Kohonen työllistävät suomalaisia myyntipisteissään.

Tiina Kohonen kertoo, että majoitustiloja parannellaan joka vuosi työntekijöiden toiveiden ja tarpeiden mukaan.

– Yhdessä suunnittelemalla ja tekemällä olemme luoneet mukavat asuintilat, jonne tutut työntekijät palaavat vuosi toisensa jälkeen.

Markkasten työntekijät asuvat Hämeen ammattikorkeakoulun opiskelija-asunnoissa.

Pakolaislapset otetaan huomioon

Vierulan tilalla tämä kevät on poikennut ­aiemmista siinä, että tilalla asuu myös parikymmentä sodan keskeltä paennutta lasta. Kaikki ovat koulussa nyt, mutta kesälomalla yksi aikuinen on vuorollaan heidän kanssaan. Suunnitelmissa on, että lapset osallistuvat ainakin kylän jalkapalloharrastuksiin yhdessä Kohosten omien lasten kanssa.

– Lapsia varten ostimme lisää pihapelejä ja kunnostimme vanhan leikkimökin. Lapset ovat kyselleet, voisimmeko hankkia jotain lemmikkieläimiä. Todennäköisesti kaneja ja kanoja on tulossa kesäksi, Tiina Kohonen kertoo.

– Vappuna meillä oli vappubileet, jotta voisimme tutustua paremmin toisiimme, nyt kun meitä on iso joukko aikuisia ja lapsia. Toivoimme, että juhla veisi myös ajatuksia pois sodasta.

Perusasioista kaikki lähtee

Puutarhatyö on fyysisesti raskasta, eikä kaikkea epämukavuutta voida siitä poistaa. Paljon on kuitenkin tehty ja yhä tehtävissä.

– Esimerkiksi laatikoiden nostelusta olemme jo päässeet eroon, Tero Juntti sanoo.

Omasta kunnosta olisi jokaisen hyvä huolehtia. Tamsilla työnantaja tukee työntekijöitä tässä niin paljon kuin voi: tarjolla on liikunta- ja hyvinvointietu, taukojumpat ja liikuntakampanjat.

Kun työyhteisön hyvinvointia tuetaan jo näin mittavasti, mitä vielä voidaan tehdä lisää?

– Kasvihuonetyö on välillä yksipuolista tekemistä kuumassa ja kosteassa. Työolosuhteita pyritään parantamaan ja työnkiertoa lisäämään entisestään, Maarit Tamsi vastaa.

Harvinainen henkilöstörahasto palkitsee selkeästi

Ruukkuvihanneksia tuottavassa Matti Tamsi Oy:ssä perustettiin viisi vuotta sitten henkilöstörahasto. Se koskee koko yrityksen henkilöstöä. Rahaston jäseniä ovat kaikki yli puoli vuotta yrityksessä työskentelevät, tällä hetkellä yli 70 henkilöä. Vuosittain yrityksen tuloksesta on maksettu rahastoon hallituksen päättämä summa, joka on ollut tähän asti viisi prosenttia liiketuloksesta.

– Haluamme kannustaa koko organisaatiota tavoitteisiin ja palkita koko henkilöstöä yrityksen menestyksestä. Henkilöstörahaston varat on sijoitettu varmalla, pitkän aikavälin tasaiseen tuottoon tähtäävällä tavalla. Samalla on haluttu innostaa henkilöstöä sijoitustoimintaan, selittää henkilöstöjohtaja Maarit Tamsi.

Kukin rahaston jäsen voi seurata sovelluksella oman henkilökohtaisen summansa tuottoa reaaliaikaisesti. Vuosittain rahastosta voi halutessaan nostaa tiettynä ajankohtana 15 prosenttia. Nostosta 20 prosenttia on verovapaata tuloa, josta ei pidätetä työntekijän sivukuluja, toisin kuin käteispalkkiosta. Yritykselle kustannukset ovat samat riippumatta siitä, maksetaanko palkkio käteisenä tai henkilöstörahaston kautta.

Palkkiot jyvitetään jäsenille henkilökohtaisiin rahasto-osuuksiin. Rahaston arvo määritellään kerran vuodessa, jonka jälkeen jäsenet saavat laskelman sijoituksen arvosta ja nostettavissa olevista varoista. Työsuhteen päättyessä osuus maksetaan kokonaisuudessaan jäsenelle. Eläkkeelle siirtyvillä on oikeus lunastaa osuus haluamansa suuruisissa erissä enintään neljänä vuotena työsuhteen päättymisestä.

Jäsenet omistavat henkilöstörahaston ja valitsevat siihen kokouksessaan hallituksen, jotka ovat rahaston jäseniä ja yrityksen johtoa.

Tilaa uutiskirje

Uuutiskirjeessä saat lehden ilmestymispäivänä maistiaisia uusimmasta lehdestä.
P&k uutiskirje ilmestyy 21 kertaa vuodessa.

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietosuojaselosteemme.

Mikäli haluat tilata lehden, voit tilata sen tästä.

Puutarha&kauppa

Puutarha&kauppa kertoo ajankohtaiset uutiset ja kuulumiset koko alalta. Ammattitaitoisen, puutarha-alaan perusteellisesti perehtyneen toimituksen verkostot ulottuvat laajalle ja tuottavat jatkuvasti uutta tietoa lukijoille meiltä ja maailmalta.