Yrittäjäksi uudelle alalle

Puutarha-, viher- ja kukkakauppa-ala houkuttelevat alanvaihtajia, joista osa päättää ryhtyä yrittäjiksi. Aiemman uran aikana hankittu osaaminen koituu hyödyksi ja auttaa näkemään oman bisneksen tuoreella tavalla.

carita

Carita Lindholm viljelee luomutilaa Hartolassa.

Teksti: Marianna Soini

Jokaisen yrittäjän tarina elämästään ja urastaan on yksilöllinen. Toisesta ammatista puutarha-alalle vaihtaneella kertomuksen  juonenkäänteet  ovat  usein erityisen kiinnostavia.

Mikä sai vaihtamaan esimerkiksi toimistotyöstä tai toisen alan yrittäjyydestä kauppiaaksi tai viljelijäksi puutarha-alalle? Kysyimme kokemuksia viideltätoista alaa vaihtaneelta yrittäjältä, jotka vastasivat innokkaasti sähköpostikyselyyn. Aihe oli heille selvästikin omakohtainen ja paljon pohdittu.

Aito ja luova työ houkuttaa

Vaikka polut puutarha-alalle ovat mutkitelleet, yhteisiä vastauksia miksi-kysymykseen nousee esille. On haluttu tehdä jotain todellista ja merkityksellistä elävän materiaalin kanssa ja nähdä oman työn tulokset. Työn itsenäisyys, monipuolisuus ja luovuus ovat houkutelleet. Moni kertoo myös halunneensa kohdata ja auttaa ihmisiä, asiakkaitaan, kasvokkain ja henkilökohtaisesti.

– Tällä alalla toteutuvat kriteerit, jotka laadin uudelle ammatilleni: saan olla ihmisten kanssa, tuottaa heille iloa, olla luova ja jättää konkreettisen jäljen tekemisistäni, määrittelee viime marraskuussa Canto Verde Vihersisustuspalvelut Oy:n perustanut Arja Rantasalo.

Hän toimi neljännesvuosisadan kaupallisella alalla viennin parissa. Puutarhuriopinnot alkoivat ensin Mäntsälässä, mutta vaihtuivat pian vihersisustajan opintoihin Kiipulassa. Uusi ala imaisi Rantasalon mukaansa täysin.

– Elävät kasvit ovat todella innostavia, ja niiden hyvinvointivaikutukset ovat kiistattomat. Koen tehtäväkseni saada ne kaik­kien tietoon.

Pehmeiden arvojen rinnalla kulkee tiukka yrittäjähenki. On saatettu hankkia toimiva yritys, jonka tunnusluvut ovat kertoneet vahvasta kannattavuudesta. Toiminnan kehittämisessä on nähty mahdollisuuksia.

– Ala houkutti mahdollisuuksilla ja työn monipuolisuudella. Olen aina pitänyt riskeistä, ja paineessa olen parhaimmillani. Tämä ala jos mikä tarjoaa riskejä ja painetta kiitettävästi, kuvailee Varosen Puutarhan Kalle Varonen, restonomi ja entinen yritysvakuutusmyyjä.

Harkiten ja hallitusti

Osa alamme yrittäjistä on hankkinut yrityksensä järjestelmällisen prosessin kautta. Tarkasti suunniteltuja alan- ja yrittäjänvaihdoksia tapahtuu etenkin toimivien yritysten siirtyessä uusiin käsiin. Näin on käynyt usealla kauppapuutarhalla, esimerkiksi entisen sähköalan yrittäjän Erno Laukkarisen Nurmitarhoilla, entisen Shellin aluepäällikön Erkki Nylundin Viherkasteella ja entisen pankinjohtajan Matti Monosen Monosen Puutarhalla.

Petri Motari siirtyi 15 vuotta sitten pe­rinteikkään helsinkiläisen kukkakauppa Ch. Barckin yrittäjäksi. Hän oli toiminut monipuolisesti ravintola-alalla, mutta ”harrastanut” kukka-alaa jo pitkään kukkakaupan apulaisena.

– Sain valmiin kakun vadilla tarjoiltuna: firman, asiakkaat, sopimukset ja rahoitukset. Tunsin talon tavat ja asiakkaat kymmenen vuoden ajalta. Edellinen omistaja vähensi hiljalleen työpanostaan ja näkymistään, ja näin omistajanvaihdoksesta saatiin täysin sujuva siirtymä, jota asiakkaat tuskin huomasivat. Kaikki tapahtui hillitysti ja hallitusti, Motari muistelee.

Puutarhatilan uusi yrittäjä palaa monessa tapauksessa muulta alalta kotitilan jatkajaksi. On niitäkin, jotka perustavat aivan uuden avomaaviljelmän. Eri aloilla, viimeksi ohjelmapalveluiden johtajana toiminut Stina Ikonen osti Sysmästä tilan, josta tuli Suvikummun luomutila. Opinto-ohjaaja ja tutkija Carita Lindholm puolestaan on toiminut sivutoimisena yrittäjänä Harjulan luomutilalla Hartolassa vuodesta 2010. Pontimena oli muun muassa vapaaehtoistyö Andeilla intiaanien viljelyjärjestössä.

– Tämä paikka oli mieluisa ja sopi budjettiini. Etuovi.comista taisin tilan bongata, ketään en seudulta sitä ennen tuntenut. Tämä oli sillä hetkellä paras vaihtoehto, Lindholm toteaa.

Hetkeen tarttuen

Kehitys yrittäjäksi ja vieläpä työnantajaksi puutarha-alalle on saattanut myös yllättää.

– Ajatus oli perustaa firma, joka työllistää itseni, mutta toisin kävi. Heti alkuaikoina sain nopeasti uusia asiakkaita ja totesin, et­ten pärjää yksikseni, kertoo viherrakennusyritys Pihanne Oy:n Eija Lehtinen, entinen muotialan myyntipäällikkö.

Pihanne työllistää nyt kesäkaudella 6–8 puutarhuria ja täyttää kesäkuussa kymmenen vuotta.

Entinen Nokia Oyj:n henkilöstö- ja johtamisasiantuntija Nina Gratschew tunnustaa rehellisesti, ettei olisi uskonut päätyvänsä puutarha- ja kukka-alalle. Niin vain hänen tiensä vei opintovapaalle ja Unkariin, josta se kaartui lopulta Parkanoon ja kahden yrityksen vetäjäksi. Ensin hän perusti maahantuontiyrityksen ja verkkokaupan nimeltä Puutarhakokki Oy ja sitten osti paikkakunnalla toimineen kukka- ja puutarhamyymälän. Nyt Ruusuportti Oy:n neljäs kevät on käynnistynyt uusissa tiloissa Parkanon keskustassa.

– Muutto keskustaan oli hyvä veto, sillä myynti on parantunut huomattavasti. Tänä vuonna avaamme kesäkahvilan, ja yhteistyö muiden puutarhayritysten kanssa laajenee, syksyllä puutarhuriksi valmistuva Gratschew kertoo.

Alanvaihtajat

Veljekset Jussi ja Kalle Varonen pyörittävät Varosen puutarhaa Sulkavalla.
Marika Vuorenmaa avasi kukkakaupan kesken opintojensa Tampereelle.
Katri-Maija Heikkinen viljelee Markkulan marjatilalla Multialla.

Tukea ja tietoa tarvittiin ja saatiin

Muilta aloilta tulleet yrittäjät eroavat merkittävästi siinä, millaista tukea he ovat alkuvaiheissaan saaneet. Taloudellisesti helpottavaa on ollut niillä, joiden entinen työnantaja on tarjonnut irtisanoutumisen yhteydessä rahaa ja koulutusta yrittäjyyteen. Jotkut ovat saaneet aikuiskoulutustukea, yrittäjälainaa, starttirahaa tai erilaisia tukia tilanpidon aloittamiseen ja sukupolvenvaihdokseen.

Aivan toisessa tilanteessa ovat ne, jotka eivät hae tai saa mitään taloudellista tukea ja kehittävät yritystä omien säästöjen ja tulorahoituksen turvin.

Pelkällä rahalla ei kuitenkaan pitkälle pötkitä, vaan tarvitaan paljon asiantuntija-apua ja henkistä tukea. Kasvihuoneyrittäjät kertovat saaneensa tietoa ja neuvoja Kauppapuutarhaliitosta, ja avomaaviljelijät mainitsevat hyötyneensä ProAgrian palveluista. Moni kehuu myös paikallisia yrittäjäpalveluita. Yleinen näkemys on, että tietoa on kyllä runsaasti tarjolla, se pitää vain etsiä ja ottaa haltuun.

Kiitosta tuesta saavat myös kannustavat puolisot ja vanhemmat, avuliaat naapurit, edelliset yrittäjät, kokeneet työntekijät – ja uudet kollegat, joiden suhtautumisella tulokkaaseen on suuri merkitys.

– Puutarha-alalla toimivat yrittäjät neuvoivat auliisti, kunhan vain osasi kysyä. Tämä oli mielestäni ensiarvoisen tärkeää ja hieno piirre alalla, Matti Mononen sanoo.

– Yhteistyö ja tiedon jakaminen on tär­keää. Kateus ei tuo iloa kenellekään, rehti ja reipas kilpailu taas tuo, Kalle Varonen tiivistää.

Monelta yrittäjältä jäi alkuvaiheessa tukea ja tietoa myös puuttumaan, ja opit on saatu kantapään kautta. Tuoreet viljelijät ovat kompastelleet esimerkiksi konehankintojen kanssa, ja kauppiaat ovat takellelleet ostojensa arvioimisessa. Paperityöt ovat usein tuottaneet tuskaa. Myös uudenlaisen päivärytmin ja perhe-elämän, kuten lastenhoidon, järjestäminen voi olla vaikeaa.

Vaikka kollegoiden apua usein kiitellään, sitä olisi kaivattu lisääkin. Vertaistukiverkostoille ja mentorointiohjelmille olisi kovasti kysyntää.

Opinnoista potkua alalle

Alaa vaihtaneiden joukossa on itseoppineita yrittäjiä ja viljelijöitä, mutta aika moni on kuitenkin hankkinut puutarha-alan koulutuksen – joko ennen yrityksen perustamista tai sen jälkeen.

Entinen muotoiluasiantuntija teknologia-alalta, nykyinen Kukkakauppa Mehitähden kauppias Marika Vuorenmaa perusti liikkeen Tampereelle 2013 kesken floristiopintojensa, osittain saadakseen päivittäistä harjoitusta kukkasidonnasta. Takana oli myös start-up-yrittäjäkoulutus.

– Floristikoulutuksen aikana ei mitenkään käsitelty yrityksen kannattavuutta. On kuitenkin hyödyllistä ymmärtää, miten monta kukkavartta on myytävä, jotta saa vuokran ja vakuutukset maksettua!

Katri-Maija Heikkinen, entinen toimittaja, ryhtyi vanhempiensa perustaman Markkulan Marjatilan yrittäjäksi viime vuonna.

– Savon ammatti- ja aikuisopiston järjestämä vuoden mittainen marjatilayrittäjäkoulutus antoi hyvät pohjat alalle. Kurssikavereilta sain vertaistukea, ja marjanviljelijänaisten Facebook-ryhmässä kehtaa esittää tyhmimmätkin kysymykset, Heikkinen kertoo.

Aikaisempi koulutus ja kokemus kantavat uudella alalla. Ei ole puutarha-alallakaan yhtään pahitteeksi osata ammattimaisesti vaikkapa viestintää, markkinointia, talouslaskentaa, tekniikkaa, projektinhallintaa tai asiakaspalvelua. Alanvaihtajista ja heidän yrityksistään aiempi osaaminen usein loistaakin kirkkaasti esille.

Ikäviä ja iloisia yllätyksiä

Oli uusi työ myymälässä tai puutarhalla, kaksi asiaa siinä yllättää: työn valtava määrä ja fyysinen raskaus. Vaikka nämä olisivat tiedossa etukäteen, uusi yrittäjä joutuu vieläkin kovemmalle kuin oli kuvitellut. Lisäksi työ on sitovaa ja usein yksinäistäkin, eikä sen äärestä hevillä pääse tuulettumaan. Osalle alanvaihtajista on tullut yllätyksenä, miten jähmeästi teknologiaa ja tuotteita kehitetään puutarha-alan yrityksissä ja miten heikkoa yrittäjien yhteistyö joskus on.

Työ on silti usein täyttänyt odotukset ja jopa yllättänyt myönteisesti. Asiakkaiden palveleminen ja palaute antavat energiaa ja iloa. Tuotteiden vilkas kysyntä luo luottamusta. Työn monipuolisuus innostaa, sillä usein se paketoi elämän aikana hankitun osaamisen palkitsevaksi kokonaisuudeksi.

– Työ on ollut vieläkin monipuolisempaa kuin kuvittelin, ja englannin taitonikin on parantunut, Katri-Maija Heikkinen iloitsee.

– Olen tehnyt ja opiskellut monia asioita työurani aikana ja koen, että ne ovat kaikki nyt tarpeen, Stina Ikonen sanoo.

Kaduttaako?

Ratkaisu vaihtaa alaa on tietenkin mietityttänyt paljon, vaikka olisi onnistunutkin. Yrittäjien yhteinen ajatus on, että palkkatöissä olisi totisesti päässyt helpommalla.

– En kadu, mutta ihmettelen, onko koko elämän myymisessä yrittäjyydelle mitään järkeä. Vapaapäivän on korvannut vapaatunti, eikä sairastuminen ole mahdollista. Miksiköhän halusin luopua palkallisesta lomasta ja säännöllisestä kuukausipalkasta, Marika Vuorenmaa tiivistää usean alanvaihtajan tunnot.

– Varsinkin silloin kaduttaa, kun yöllä pitää mennä puutarhalle tekemään remonttia, Erkki Nylund tunnustaa.

Moni vastaa silti epäröimättä, että vaihdos kannatti. On saatu tehdä mielekästä ja mielenkiintoista työtä, hankittu elanto, luotu hyvä työyhteisö ja kehitetty yritystä. Entinen ura ei houkuta takaisin.

– Tykkään tehdä tätä ja nähdä miten mahdottomasta saa mahdollisen, Eija Lehtinen kiteyttää.

 

Yrittäjien kootut vinkit alalle aikoville

•           Kerää tietoa tulevasta alasta ja paneudu siihen perusteellisesti.

•           Hanki osaamista ja työkokemusta uudelta alalta ennen yrittäjyyttä. Kerää kokemusta freelance-yrittäjänä ja hyödynnä sitä perustaessasi oman liikkeen.

•           Suunnittele alanvaihto ja yrittäjäksi ryhtyminen huolellisesti ja realistisesti.

•           Luo erottuva liiketoimintamalli ja unohda valmis ja kokeiltu. Ole avoin kaikelle uudelle ja sovella sitä omassa yrityksessäsi.Muista: asiakkaat ovat kaikkein tärkeimpiä – kuuntele jokaista tarkkaan.

•           Tutustu alan yritysten kannattavuuteen ja kilpailutilanteeseen. Tee paljon talouslaskelmia ja laadituta ne myös asiantuntijoilla.

•           Harkitse vakavasti toimivan yrityksen hankkimista verrattuna kokonaan uuden yrityksen perustamiseen.

•           Hanki hyvä kirjanpitäjä. Etsi luotettavat yhteistyökumppanit.

•           Mieti, haluatko ja jaksatko yrittää yksin vai yhtiökumppanin kanssa. Testaa tuleva yhtiökumppani pitkällä erämaavaelluksella. Valitse yrittäjäkumppani tarkemmin kuin puoliso.

•           Ajoita aloitus viisaasti. Älä ryhdy yrittäjäksi juuri ennen sesonkia.

•           Varaudu tiukkaan talouteen etenkin alkuvuosina, epäsäännöllisiin tuloihin ja vapaa-ajan menetykseen.

•           Kysy rohkeasti ja laajasti neuvoja asiantuntijoilta, viranomaisilta, kollegoilta, naapureilta…

•           Liity oman alan järjestöön. Verkostoidu ja tutustu alan ihmisiin.Osallistu alan tapahtumiin.

•           Usko ja suhtaudu tekemiseesi intohimoisesti. Erikoistu ja ole hyvä siinä mitä teet.

– ja kootut kannustukset

•           Kuuntele sydäntäsi ja omaa intuitiotasi – joskus elämä antaa vain yhden mahdollisuuden.

•           Kannattaa tarttua uusiin mahdollisuuksiin ja haasteisiin ja kehittyä uudella alalla.

•           Rohkeasti vaan alalle ja alan kouluun.

•           Jos sinulla on todella palo tähän työhön, toteuta unelmasi!

•           Puutarha-ala on hienoa yritystoimintaa!

•           Tsemppiä kaikille uusille yrittäjille!

Tietoa ja tukea uudelle yrittäjälle

 

TE-palvelut, www.te-palvelut.fi

• Aloittavan yrittäjän palvelut -tietopaketti

• starttiraha, uravalmennus, yrittäjäkoulutus

Yritys-Suomi ja Oma Yritys -Suomi

• tietoa, lomakkeita, palveluita

• www.yrityssuomi.fi > Palkansaajasta yrittäjäksi siirtyminen

• https://oma.yrityssuomi.fi, verkkotyötila yrityksen perustamiseen ja kehittämiseen

Uusyrityskeskus, www.uusyrityskeskus.fi

• tietoa ja neuvontaa sekä yrittäjätesti

Naisyrittäjyyskeskus, www.nyek.fi

• neuvontaa, oppaita, lomakkeita ja koulutusta naisyrittäjille

Suomen Yrittäjät, www.yrittajat.fi

• Minustako yrittäjä -tietopaketti

Perustayritys.fi

• ilmainen palvelu, joka laatii kaikki yrityksen perustamiseen liittyvät lomakkeet ja ilmoitukset

Finnvera, www.finnvera.fi

• tietoa ja rahoitusratkaisuja uuden yrityksen perustamiseen ja toimivan yrityksen omistajanvaihdokseen

Yritystulkki, www.yritystulkki.fi

• oman paikkakunnan yrityspalveluorganisaation myöntämä käyttöoikeus

Suomen yrityskummit, www.yrityskummit.fi

• maksutonta ja luottamuksellista mentorointia omalta yrityskummilta

Taitoliitto, www.taito.fi

• yrityspalvelut käsityöyrittäjälle

Yrittäjän eläkevakuutus YEL ja muut vakuutukset

• tietoa eläkevakuutusyhtiöistä (Alandia, Elo, Etera, Ilmarinen, Varma, Veritas)

• Maatalousyrittäjän eläkevakuutus MYEL ja muut vakuutukset, www.mela.fi

 

ELY-keskusten Yritysten kehittämispalvelut, www.yritystenkehittämispalvelut.fi

• analyysi, konsultointi ja koulutus

Verottajan ohjeet, www.vero.fi > Yritys- ja yhteisöasiakkaat > Yrityksen elinkaari

• yrityksen perustaminen ja aloittaminen yhtiömuodon mukaan

ProAgrian palvelut maaseutuyrittäjälle, www.proagria.fi

– Aloittava yrittäjä -tietopaketti Yritystulkin kautta

Oman alan yrittäjäjärjestö

• löytyvät Puutarhaliiton nettisivuilta, www.puutarhaliitto.fi

Aikuiskoulutustuki, www.koulutusrahasto.fi

• yrittäjän aikuiskoulutustuki

Paikalliset ja kunnalliset yrityspalvelut ja yhteistyöorganisaatiot

Kaupallisia toimijoita on monia, tässä muutama:

• Suomen yrityskaupat, www.yrityskaupat.net, on Suomen suurin pk-yritysten

omistajavaihdoksiin erikoistunut yritysvälittäjä

• Yrittäjä.net > Aloittavan yrittäjän muistilista

• Yrityksen-perustaminen.net

• Uranus Oy, www.uranus.fi > Haluatko yrittäjäksi

Fridhem alanvaihtajalta alanvaihtajalle

miasnellman

Mia Snellman luotsaa nyt Fridhemiä.

Mainonnan ja markkinoinnin parissa puurtanut AD Sanna Nieminen kyllästyi työnsä teknistymiseen luovuuden kustannuksella ja halusi vaihtaa alaa. Toinen vaihtoehto oli kondiittori, mutta siitä vei floristin työ voiton.

Viittä vailla valmiina Livian floristina Nieminen sitten kohtasi tilaisuutensa ostaa kukkakauppa, ja niin hänestä tuli turkulaisen Fridhemin omistaja ja yrittäjä.

Nieminen nosti markkinointitaidoillaan yli satavuotiaan kaupan uuteen kukoistukseen. Yritys sai perinnettä kun­nioittavan, mutta modernin ilmeen ja aloitti some-aikakautensa.

Neljän ja puolen vuoden yrittäjyyden jälkeen Nieminen myi Fridhemin huhtikuussa. Miksi?

– Omasta halustani, koska en jaksanut enää antaa yritykselle niin paljon kuin olisi tarvinnut. Huomasin olevani sittenkin ”projektipersoona” enkä sinnikäs suorittaja. En siis ollut paras mahdollinen yrittäjäluonne. Pääosin yksin tekeminen, pienen työyhteisön johtaminen ja kaikesta yksin vastuussa oleminen eivät ole minun juttuni. Lisäksi alan arvostuksen ja markkinoinnin puute sekä pienet piirit ja kollegoiden huonotuulisuus olivat epämiellyttäviä todeta, Nieminen erittelee.

Uusi ”Fru Fridhem” on alanvaihtaja hänkin, entinen matkatoimistovirkailija Mia Snellman. Hänen tiensä alalle kulki Livian puutarhurikoulutuksen kautta. Ennen yrittäjyyttä hän on toiminut puutarhurina Naantalin Kultarannassa ja yrittäjänä muun muassa Piikkiön Isokartanon pääpuutarhurina.

Vuosi sitten keväällä hän perusti Tmi Puutarhuri Snellman -yrityksensä, alkuvarustuksenaan sekatöörit ja leikkurit. Fridhem-kaupan jälkeen yrityksessä toimii jo yhteensä kuuden hengen tiimi. Alku on ollut niin vauhdikas, että starttirahat ovat jääneet hakematta.

– Tavoitteenani on kokonaisvaltainen kukka- ja puutarhapalvelu, jossa asiakas voi tarvittaessa tilata multakuorman kukkakaupastamme tai kukkakimpun viherrakennustyömaaltamme. Fridhemissä minua kiehtoi mahdollisuus laajentaa yritykseni toimintaa sekä liikkeen pitkä perinne, kertoo historiallisia puutarhoja hoitanut Snellman.

Fridhemin hankinnassa avusti olennaisesti Snellmanin kirjanpitäjä, joka selvitti kukkakaupan taustat ja kannattavuuden ennen ostajan yhteydenottoa. Snellman kiittää yrityksensä alkutaipaleen menestyksestä myös muita yhteistyökumppaneitaan.

Intoa puhkuvaa yrittäjää kuunnellessa on helppo uskoa, että matkatoimistouran jäljiltä kansainvälisyys, verkostoituminen ja asiakaspalvelu ovat hänen hyppysissään. Myös yrityksen verkkosivut ovat näkemisen arvoiset.

Lue juttu Sanna Niemisen Fridhemistä: Fridhem tässä ajassa, P&k Floristi 4B/2014

Tilaa uutiskirje

Uuutiskirjeessä saat lehden ilmestymispäivänä maistiaisia uusimmasta lehdestä.
P&k uutiskirje ilmestyy 21 kertaa vuodessa.

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietosuojaselosteemme.

Mikäli haluat tilata lehden, voit tilata sen tästä.

Puutarha&kauppa

Puutarha&kauppa kertoo ajankohtaiset uutiset ja kuulumiset koko alalta. Ammattitaitoisen, puutarha-alaan perusteellisesti perehtyneen toimituksen verkostot ulottuvat laajalle ja tuottavat jatkuvasti uutta tietoa lukijoille meiltä ja maailmalta.