Vaihtoehtoja marjoilla
Sähköinen e-Lepaa tarjosi kaikenlaista uutta marjanviljelijöille lajikkeista koneisiin ja neuvotaan.
Uutta Dali-varhaislajiketta suositellaan varhaistuotantoon.
Mansikkalajikkeissa on valinnanvaraa sekä avomaalle että kausitunneleihin. Uutuuksia on tarjolla myös vadelmalle ja pensasmustikallekin.
Marja-Suomen Taimituotanto Oy:n markkinoimista mansikkalajikkeista Sonsation soveltuu pääsatokaudelle.
– Sonsation on hyvä vaihtoehto Sonata-lajikkeelle. Se on vahvakasvuinen, ja kiinteät ja kiiltävän punaiset marjat ovat hyvin esillä ja helposti poimittavissa, Jarmo Röppänen kertoo.
Hän painottaa, että lajike vaatii hyvän magnesiumlannoituksen sekä ennakkotorjunnan tyvimätää vastaan.
Mehukas ’Sonsation’ soveltuu sekä suoramyyntiin että kauppaketjuun.
Pääsatokaudelle tarkoitettu uusi Alexia-lajike on vahvakasvuinen ja runsassatoinen.
– Kirkkaanpunaiset marjat ovat makeita ja mehukkaita. Ne säilyvät isokokoisina läpi satokauden. Niitä on helppo poimia, koska ne ovat hyvin esillä, Röppänen toteaa.
Marjojen laadun säilyttämiseksi on tärkeä huolehtia riittävästä ravinnetasosta ja etenkin kaliumin saannista.
Maria Rautsi Jarvenkyla Oy:ltä kertoo, että kehuja viljelijöiltä ovat saaneet mansikkalajikkeet Faith, Allegro ja Sonsation.
– Ne sopivat hyvin aloittelevallekin viljelijälle avomaalle, Allegro-lajike myös pohjoiseen Suomeen, Rautsi sanoo.
Katja Honkanen Puutarhaliike Helle Oy:ltä toteaa, että avomaalla ’Polka’ pitää edelleen pintansa.
– Vaihtoehtoja on tarjolla ja viljelijät kokeilevatkin niitä, mutta kuluttajan makutottumukset ovat tiukassa. Italialainen, kirkkaanpunainen, isomarjainen Asia-lajike saattaisi olla uusi vaihtoehto Polkalle, Honkanen kertoo.
Sonsation-lajikkeen Honkanen sanoo syrjäyttävän Sonataa.
– Numerolajike FE1711 saanut nimen Verdi, joka soveltuu niin sanotuille vanhoille maaperille. Rajoitetulle kasvualustalle sitä ei suositella. Tunneliviljelyssä suosittuja ovat edelleen Malling Centenary ja Magnus, Honkanen toteaa.
Alexia on pääsatokauden uutuuslajike.
Uusi aikainen lajike tarjolla
Aikaisista mansikkalajikkeista Jarmo Röppänen ottaa esille uuden Dahli-lajikkeen. Se on osoittautunut erittäin lupaavaksi aikaisuutensa, vahvan kasvunsa ja hyvän makunsa ansiosta. Dahli kypsyy pari kolme päivää Honeoye-lajiketta aikaisemmin.
– Dahli on myös hyvä vaihtoehto Rumba-lajikkeelle hyvälaatuisen marjansa vuoksi, Röppänen mainitsee.
Dahli-lajike soveltuu erittäin hyvin jälleenmyyntiin paitsi hyvänmakuisten ja suurten marjojensa myös kauppakestävyytensä ansiosta.
Jatkuvasatoisia tunneleihin
Rautsin mukaan jatkuvasatoiset mansikkalajikkeet tekevät tuloaan ja valtaavat alaa Euroopassa kasvutunneleissa, mutta viljelykokemukset Suomessa jopa tunneleissa ovat ristiriitaisia.
– Murano ja Cantus olleet maultaan erinomaisia lajikkeita, mutta viljelyssä on omat haasteensa muun muassa lämpötilojen ja lannoituksen suhteen. Uusia lajikkeita on tulossa kokeiluun Järventilalle Sauvoon, Rautsi kertoo.
Myös Katja Honkanen mainitsee, että jatkuvasatoisten lajikkeiden kysyntä on noussut.
– Muutamat lajikkeet ovat nousseet ykkössuosikeiksi, varsinkin Favori, jonka maku on erinomainen, Honkanen sanoo.
Maria Rautsi tietää, että Euroopassa joidenkin mansikkalajikkeiden isot taimikoot ovat jo lopussa ensi keväältä.
– Tämä pitää huomioda, jos haluaa ensi kevääksi satotaimia, Rautsi mainitsee.
Luomutaimia kysellään hänen mukaansa paljon, mutta eri lajeja ja lajikkeita on tarjolla vaihtelevasti.
’Blue Gold’ sopii Suomenkin oloihin.
Pensasmustikka kiinnostaa
Katja Honkanen sanoo, että pensasmustikan kysyntä on noussut parin viime vuoden aikana.
– Suomessa kokeilluista lajikkeista hyviksi on havaittu Huro, Spartan, Duke ja North. Uusi ’Blue Gold’ soveltuu myös Suomen oloihin, Honkanen kertoo.
Maria Rautsin mukaan North Blue-lajike säilyttää suosionsa, mutta Dukeakin kokeillaan.
Vadelmaa tunneleista
Katja Honkanen toteaa, että vadelmista Glen Ample -lajike on edelleen ykkönen makunsa vuoksi.
Jarmo Röppänen esittelee kausitunneliviljelyyn sopivaa voimakaskasvuista Vajolet-lajiketta, jonka satokausi alkaa aikaisin esikasvatetuilla taimilla.
– Kauppakestävät, hyvin esillä olevat kartionmuotoiset marjat ovat makeita, mikä lisää niiden kysyntää ja suosiota etenkin torikaupassa, Röppänen kertoo.
Marja-Suomen Taimituotanto maahantuo AgrowSer-tunneleita kaudelle 2021.
Uutta tunneleihin
Marja-Suomen Taimituotanto tarjoaa asiakkailleen Elite-tunneleiden ohella uutuutena hollantilaisen AgrowSer-yrityksen valmistamia tunneleita. Niiden rakenteessa hyödynnetään sekä tunneleiden että kasvihuoneiden parhaita puolia.
– Tilauksesta valmistettavat kasvihuonetunnelit räätälöidään aina asiakkaan tarpeiden mukaisesti, kertoo Jarmo Röppänen.
Tuplamuovilla varustettujen moniharjaisten tunneleiden valmistamisessa voidaan huomioon ottaa entistä paremmin esimerkiksi viljelmällä vallitsevat tuuli- ja lumiolosuhteet.
Röppäsen mukaan AgrowSer-kasvihuonetunneleita on saatavilla vuoden 2021 varhaisviljelyyn.
Sirkku Holttinen Peltosirkun tilalta sanoo, että tunneliviljely lisääntyy nyt etenkin mansikalla ja jonkin verran pensasmustikalla.
– Meillä mansikkaa tuotetaan Pohjois-Eurooppaa enemmän pöytäviljelynä, hän tietää.
Englantilaisen Haygroven tunneleiden edustajana Holttinen kertoo, että valikoimissa olevat blokkitunnelit ovat kustannustehokkaita vaihtoehtoja korkeille, isoille tunneleille.
– Tunnelirakenteisiin liittyen kukkavanatukien rakennetta on päivitetty. Varastossa on nyt myös entistä enemmän jalka- ja pöytätarvikkeita.
– Tämä auttaa esimerkiksi sitä, että kun syksyllä saadaan päätös investointituesta, tunnelin perusta voidaan nopeastikin pystyttää ennen talventuloa, Holttinen huomauttaa.
Tiloille tarpeen
Pelloilla tarvitaan niin koneita kuin tietotekniikkaakin, ja molempia on tarjolla e-Lepaan valikoimissa.
Avagro Oy:n valmistamaan Rapi-mansikanviljelylaitteisiin kuuluvasta käytäväleikkurista on tehty uusi malli, jonka käyttöominaisuuksia ja toimintavarmuutta on parannettu voimansiirtoon tehdyillä muutoksilla.
Traktorin eteen asennettavalla laitteella on helppo leikata käytävät useamman kerran kasvukaudella. Yhden leikkurin työleveys on 48 senttiä. Laite on kokonaisuudessaan 162 senttiä leveä ja 170 senttiä pitkä. Korkeutta sillä on metri ja painoa 160 kiloa.
Isot hydraulimoottorit ja vapaakiertoventtiilit varmistavat koneen toimintavarmuuden ja kestävyyden. Kannatuspyörillä ja keinurungolla säädetään sopiva leikkuukorkeus.
Lisävarusteena käytäväleikkuriin on saatavana esimerkiksi yleismallinen etunostolaite.
Rapi-sarjan kolmirivisessä mansikkaharjassa kukin harja on omilla kannatinpyörillään. Sivuharjat saadaan nostetuksi kuljetusasentoon hydraulisesti.
Kotimaista kausitunneleihin
Avagron tuoteuutuuksia on myös vuosi sitten prototyyppinä valmistettu Rapi-kausitunneleiden ruiskutuspuomi. Sen suunnittelu sai alkunsa asiakkaiden tiedustelujen pohjalta.
Etukuormaajaan kiinnitettävässä ruiskutuspuomissa on kuusi riviväliltään säädettävää ruiskutuskammiota, joissa kussakin on viisi suutinta.
Seurantaa ja raportointia
Kassone Oy:n laitteet ja ohjelmistot palvelevat marja- ja vihannestiloja poimintaan liittyvässä seurannassa ja raportoinnissa. Mansikan lisäksi Kassonen järjestelmiä käytetään vadelman, herneen, mustaherukan ja vaikkapa karhunvatukan poiminnassa. Onpa sitä käytetty myös taimien istutusten seurannassa.
–Tilat ovat erilaisia, samoin poimintatavat, mutta kaikille saadaan luotua toimiva järjestelmä, Taru Ranta lupaa.
Varsinaisia uutuuksia Kassonella ei tänä vuonna ole, vaikkakin muokkauksia ja parannuksia on tehty. Esimerkiksi nyt poimija pystyy itse tarkistamaan helposti oman saldonsa tauolla tai työpäivän päätteeksi. Tämä osaltaan motivoi ahkeraa poimijaa.
– Olemme saaneet paljon hyvää palautetta viljelijöiltä, miten ohjelmistomme helpottavat työtä ja säästävät aikaa. Poimijoilta on tullut kiitosta siitä, että ne tekevät työstä selkeää ja läpinäkyvää, Ranta kertoo.
Ensi vuonna saattaa olla uutta ohjelmistossa. Suunnitteilla on kevyt ja helppokäyttöinen viljelymuistio, joka toivottavasti nähdään ensi vuonna Lepaalla.
Asiantuntijoiden verkosto
ProAgria-neuvontajärjestö tarjoaa puutarha-alan yrityksille monipuolisesti erilaisia neuvontapalveluita niin yritystoiminnan kannattavuuden kuin tuotteiden ja toiminnan laadun varmistamiseksikin. Saatavilla on myös henkilöstöjohtamisen asiantuntevuutta.
Olkoonpa kyse rekrytoinneissa, työsuhteen perusasioiden hallinnasta, palkkahallinnon asioista kuin esimiestaitojen kehittämisestäkin, yrittäjän käytettävissä on laaja asiantuntijaverkosto.
Asiantuntijoiden yhteystiedot on koottu yhteistyössä Puutarhaliiton ja ProAgrian esitteeseen.
Julkaistu Puutarha&kauppa-lehdessä 4.9.2020