Kohtalokas lounastunti

Viime vuonna koeostaja kävi 18 kukkakaupassa, joista monessa sai erinomaisen hyvää palvelua, tarkoituksenmukaisen tuotteen ja osassa oli oikein elämyksellistäkin. P&k Floristin Vuoden elämys -palkinnon saa porvoolainen Henriettas blommor – Henriettan kukat.

Henrietta Nyman-Lindin mielestä parasta omassa kukkakaupassa on, että saa tehdä kaiken kukkasidonnan itse. Oma kädenjälki toki aina näkyy, mutta tärkeintä on, että asiakas päättää mitä tehdään, ja Nyman-Lind toteuttaa asiakkaan toiveen ja visiot parhaansa mukaan.

Viime vuoden 18 koeostajareissulla vuoden paras elämys koettiin Porvoon vanhassa kaupungissa sijaitsevassa Henriettas blommor – Henriettan kukat -kukkakaupassa.

– Kiitos palkinnosta, luin kyllä koeostaja-jutun, kun lehti ilmestyi. Ensin selasin lehden nopeasti, ja jotenkin se kuva ruukusta jäi mieleen. Toisella lukemisella huomasin, että sehän on mun työ! Juttu oli ihan positiivinen, joten siitä jäi hyvä mieli, kukkakauppias Henrietta Nyman-Lind kertoo.

Hollannin kukkarunsaus inspiroi

Ja todella, Henriettan kukkakaupasta koeostajalla oli paljon positiivista sanottavaa. Myytävänä oli toinen toistaan viehättävämpiä pikkujouluun sopivia kukkia. Koeostajan jutussa mainitseman romanttisuuden Nyman-Lind arvelee johtuvan kransseista, joissa on runsaasti ilmavia pastellisävyisiä kukkia.

– Käytän sidontatöissä mielelläni paljon kukkia, pienelläkin kukkamäärällä saa runsaan vaikutelman. Liikkeessä minulla on aina paljon kukkia sekä ruukkuja, maljakoita ja erilaisia sisustusjuttuja, jotka sopivat kukkamaailmaan. Eniten myyn leikkokukkia, mutta myös tavaroita ja viherkasveja.

– Kaupan visuaalinen ilme on tietysti reilun kymmenen vuoden aikana muuttunut. Olen pariin kertaan maalannut ja tapetoinut seinät uusiksi. Pöydät uusin viimeksi pari vuotta sitten. Seuraan muutamia eurooppalaisia kukkasitojia, mutta kukkiin saan eniten inspiraatiota kukkarekoista ja tukkutoreilta.

Hyvä asiakaspalvelu

Henriettan kukkakauppa on pieni, joten kauppiaan tervehdys helähtää ilmoille oven avautuessa, mutta sen jälkeen asiakas määrää tahdin.

– Annan asiakkaiden katsella rauhassa, kiirettä ei ole. Erityisesti miehet sanovat, että kaupassani on kiva olla. ­Moni aistii tämän tilan miellyttävänä, ja sanoo, että täällä on helppo hengittää. Olen itse samaa mieltä, ja luohan tämä sijainti Porvoon idyllisessä vanhassa kaupungissa erityistä tunnelmaa paikkaan.

Mutta vaikka ollaan yhdessä kauneimmista kauppapaikoista Suomessa, ovat hiljaiset ajat  vanhassa kaupungissa todella hiljaisia.

– Vakituiset asiakkaat ovat pelastukseni, he tietävät, että teen tilaussidontaa milloin vain.

Kauppa on kiinni tammikuussa ja juhannuksesta elokuun puoleen väliin.

– Kesällä minulla on niin paljon hääsidontaa, että aukiolo ei onnistu. Onhan se vähän hassua pitää hyvällä kauppapaikalla kukkakauppa kesällä kiinni.

– Aikaisemmin kauppa oli auki, jolloin turistit tulivat sisään ja ottivat selfien, eivätkä ostaneet mitään, joten muutin systeemiä. Haluan pitää yrityksen pienenä, ja näin on hyvä. Periaatteessa teen kaiken itse, olen äärimmäisen nopea työskentelemään. Ajanhallinta on se juttu.

Sesonkeihin myyntiä tulee auttamaan tuttu myyjätär, ja oma mies hoitaa kukkien ajot. Viime vuonna myös perheen teini on ollut kuljettamassa hääkukkia.

Sattumalta kukkakauppiaaksi

Hangosta kotoisin oleva Henrietta Nyman-Lind työskenteli jo 13-vuotiaana kukkakaupassa apulaisena. Floristiksi hän valmistui 2000 ja työskenteli aikuisiän kotikaupungissaan Porvoossa kukkakaupassa vuosia.

Loppuvuodesta 2010 Henrietta Nyman-Lind käveli lounastunnilla vanhassa Porvoossa ja huomasi, että lastentarvikeliike oli lopettanut.

– Moikkasin kulkiessani tuttua kahvilan pitäjää Airi Kalliota, joka sanoi, että tule käymään täällä. Menin kahvilan keittiöön takaovesta ja Airi otti puhelun jonnekin. Hän sanoi puhelimeen, että Henrietta lopettaa työt neljältä, joten sopiiko kello viisi. En tiennyt mitä asia koskee, mutta selvisi, että taloyhtiön hallituksen edustaja tulee esittelemään minulle tyhjillään olevaa liikehuoneistoa.

– Soitin miehelleni ja kysyin, että tuletko mukaan, ja hän lupasi tulla. Sain avaimet 1. joulukuuta ja kauppa aukesi 4. joulukuuta. Näin kävi, vaikka kukkakauppiaaksi alkaminen ei ollutkaan haaveeni! Tiesin, miten raskas ja sesonkipainotteinen ala on. Airi Kallion on täytynyt nähdä minussa jotain, mitä en itse ollut huomannut, päättää Henrietta Nyman-Lind tarinansa ­kukkakauppiaaksi ryhtymisestä.

Onneksi ryhdyit, toteaa koeostaja, ja kiittää vuoden elämyksestä!

Lue juttu Kyläilykukka glögin kylkeen P&k Floristin numerosta 19/2023.

 

Koeostaja Vuoden elämys -palkitut

2008 Soukan Sydän, Espoo

2009 Viherpalvelu Ruusupuu, Kouvola

2010 Kukkacenter Scilla, Pohjankuru

2011 Salon Kukka, Salo

2012 Porvoon Kukkapalvelu, Porvoo

2013 Bukettmakaren – Kukkamaakari, Karjaa, Raasepori

2014 Keijun Kukkapuoti, Kempele

2015 Mehitähti, Tampere

2016 Kukkakauppa Madonna, Helsinki

2017 Kukkakauppa Varpukka, Ikaalinen

2018 Kukka ja Sisustus Neilikka, Lahti

2019 Kukkakauppa Helmi, Oulu

2020 Kukkakauppa Verso, Jumbo, Helsinki

2021 Kukkakauppa Floranna, Helsinki

2022 Kukkayksiö, Tampere

2023 Henriettas blommor – Henriettan kukat

Tilaa uutiskirje

Uuutiskirjeessä saat lehden ilmestymispäivänä maistiaisia uusimmasta lehdestä.
P&k uutiskirje ilmestyy 21 kertaa vuodessa.

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietosuojaselosteemme.

Mikäli haluat tilata lehden, voit tilata sen tästä.

Puutarha&kauppa

Puutarha&kauppa kertoo ajankohtaiset uutiset ja kuulumiset koko alalta. Ammattitaitoisen, puutarha-alaan perusteellisesti perehtyneen toimituksen verkostot ulottuvat laajalle ja tuottavat jatkuvasti uutta tietoa lukijoille meiltä ja maailmalta.