Viherkasvien viemät

Pistokkaasta se usein lähtee – niin viherkasvin kasvu kuin kasveihin hurahtaminenkin.

Mitä pienempi kasvi, sitä paremmin sille löytyy paikka.

Teksti ja kuva: Anu Pirhonen

Pienelle on paikkansa

Espoosta käsin toimiva pistokkaiden ja huonekasvien verkkokauppa Viherpistokas syntyi korona-aikana. Kasvien kasvatukseen on valjastettu kauppiaan koti.

Verkkokauppaa äitinsä kanssa pyörittävä Ingrid Viertola kertoo, että ihmiset ovat edelleen kiinnostuneita viherkasveista.

– Vihersisustaminen, puhdas huoneilma, erikoisuudet ja toisaalta vanhat perinnekasvit kiinnostavat. Yhä enemmän asiakkaina on miehiä – myös nuoria, hän kertoo.

Tällä hetkellä houkuttavat helppohoitoiset kasvit sekä kasvit, jotka viihtyvät varjossa tai ovat pienikokoisia.

–  Jos parhaat ikkunapaikat ovat jo täynnä, saadaan näin hankittua lisää vehreyttä.

Yksittäisistä kasvisuvuista Viherpistokkaan valikoimasta suosituimpia ovat nyt olleet kultaköynnökset, posliinikukat sekä vehkat.

Myrkyttömiä ja ilmaa puhdistavia kasveja kysytään myös paljon. Jo useamman vuoden näyttävät lehdet ovat olleet kuluttajien mieleen, mutta nyt Viertola on huomannut kiinnostusta myös kukkiviin lajeihin. Vanhat huonekasvit kiinnostavat yhä enemmän nuoriakin.

Kasvien nimeäminen aiheuttaa kuluttajalle päänvaivaa.

– Isoissa puutarhamyymälöissä ja marketeissa kasvien nimeäminen on usein virheellistä. Nykykuluttaja haluaa tietää, mikä kasvi ja mieluiten myös mikä lajike on kyseessä. Kotieläimiä ja pikkulapsia varten on myös tärkeää tietää kasvien suku sekä myrkyllisyys. Kasvien eettisyyskin kiinnostaa yhä enemmän, Ingrid Viertola kertoo.

Viertolan omia suosikkeja ovat vanhan ajan huonekasvit ja vanhat kannat, joita hän vaalii ja kasvattaa. Lisäksi posliinikukat, lehtikaktukset ja kultaköynnökset ovat yrittäjän mieleen.

 

Alokasiasta on moneen makuun. Kuva -hollantilaisesta Waterdrinker-yrityksestä.

Tietoa viestitellen

Koulutuskuntayhtymä OSAO:ssa puutarhuriksi opiskeleva ja sen jälkeen floristiksi tähtäävä Noora Myllylä oli harrastanut viherkasveja noin vuoden verran ennen nykyisiä opintojaan.

Myllylä perusti Whatsapp-ryhmän Huonekasvit, jossa on koulun nykyisiä ja entisiä oppilaita sekä opettaja Pasi Kivilompolo. Ryhmässä voi kysyä kaikkea kasveihin liittyvää ja jakaa sekä kuvia että kasvifiilistelyä.

– Kasvikysymyksiä on laitettu aiemmin suoraan koulun ryhmiin. Kynnys kysymiseen on melko suuri, sillä ne ovat pääasiassa tiedotukseen ja niissä on jopa yli 70 jäsentä. Huonekasvit-ryhmässä on tällä hetkellä 20 jäsentä, ja siellä voi kysyä matalalla kynnyksellä apua. Mielestäni on myös mukavaa verkostoitua oman kiinnostuksen kohteen parissa, Myllylä kertoo.

Hän ostaa kasveja kukkakaupasta, marketista, Bauhausista ja joskus myös kirpparilta.

– Paljon olen saanut kasveja koulun tai kaverieni kautta, myös pistokkaina.

Myllylän mielestä on hyvä, että harrastajat myyvät ja antavat omien kasvien pistokkaita.

– Uudet kasvit lennätetään Suomeen kuitenkin aika kaukaa, hän miettii.

Myllylän lempikasveja ovat esimerkiksi erilaiset alokasiat, saniaiset ja muratit.

– Trooppiset kasvit kiehtovat eniten, Myllylä kertoo.

Myllylän mielestä olisi hyvä, että viherkasvien terveysvaikutuksista kerrottaisiin.

– Viherkasvit puhdistavat huoneilmaa ja tuottavat happea sekä vaikuttavat viihtyisyyteen.

Myös hoito-ohjeet olisi hyvä antaa, ettei kasvin elinkaari loppuisi lyhyeen.

 

Erikoiset ja ”rumat” kasvit kiinnostavat

”Minulla on noin 250 kasvia kaksiossa. Kasviharrastus lähti kunnolla käyntiin 2018, kun opin, miten otetaan pistokkaita ja onnistuin kasvattamaan niistä kasveja. Keräilin jo lapsena kaktuksia, ja molemmat mummuni ovat olleet viherpeukaloita.

Ostan kasvit yleensä verkkokaupoista, koska siellä on laaja valikoima ja usein erikoisia kasveja. Yritän kuitenkin tukea myös kivijalkamyymälöitä. Bauhausista lähtee usein mukaan jotakin.

Toivoisin, että kaupoissa kerrottaisiin edes vaikka kasvin suku. Näin voin myöhemmin googlettaa esimerkiksi hoito-ohjeita. Marketeissa nimet ovat joskus mitä sattuu, tai siellä on vain maininta ”viherkasvi mix”. Tähän on kuitenkin tullut jo vähän parannusta.

Olen käyttänyt jonkin verran Google Lens -kuvantunnistusohjelmaa, jos en ole kasvin nimestä varma. Maininta myrkyllisyydestä olisi myös todella hyvä.

Eniten mieleeni ovat tyräkit. Myös variegata-versiot ja mustat kasvit kasvisuvusta riippumatta kiinnostavat. Rakastan myös ”rumia” kasveja. Tästä esimerkki on Euphorbia platyclada”.

Joskus tutkin etukäteen, mitä jokin oudompi kasvi vaatii menestyäkseen. Jos se vaikuttaa liian työläältä, jätän sen ostamatta. Tällaisia kasveja itselleni ovat tiettyä ilmankosteutta vaativat kasvit tai jos kasvualusta tarvitsee kosteampia oloja (poikkeuksena on lihansyöjäkasvit joita multa löytyy muutama).

Kasviharrastaja Emilia Laitinen
Instagram @oddplantlady

 

Tilaa uutiskirje

Uuutiskirjeessä saat lehden ilmestymispäivänä maistiaisia uusimmasta lehdestä.
P&k uutiskirje ilmestyy 21 kertaa vuodessa.

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietosuojaselosteemme.

Mikäli haluat tilata lehden, voit tilata sen tästä.

Puutarha&kauppa

Puutarha&kauppa kertoo ajankohtaiset uutiset ja kuulumiset koko alalta. Ammattitaitoisen, puutarha-alaan perusteellisesti perehtyneen toimituksen verkostot ulottuvat laajalle ja tuottavat jatkuvasti uutta tietoa lukijoille meiltä ja maailmalta.