Tekonurmikko ei ole trendi
Helsingin Sanomat uutisoi lokakuun alussa tekonurmitrendistä. Onko vallalla oikeasti tekonurmitrendi?
Teksti: Niina Kangas Kuva: Elina Vuori
Tekonurmelle on ehkä paikkansa, mutta lähes aina tavallinen nurmikko, siirtonurmi tai jokin muu kateratkaisu on parempi ihmisen ja ympäristön terveyden näkökulmasta.
Monimuotoisuus on trendikäs teko
Pihailo Oy:n Lea Rauta vastasi nopeasti sosiaalisessa mediassa Helsingin Sanomien juttuun tekonurmitrendistä.
– Jutussa puhuttiin tekonurmitrendistä, mutta itse näen, että, isompi trendi on puutarhojen muuttaminen monimuotoisemmaksi, Rauta kommentoi.
Rauta katsoo, että tekonurmi on iso askel väärään suuntaan, kun nyt pitäisi siirtyä luonnonmukaisempaan ja monimuotoisempaan suuntaan.
Mutta helppo ja vaivaton elämä on iso houkutin ja sitä tekonurmi tarjoaa verrattuna nurmikkoon tai muihin istutuksiin. Toisaalta ihmisillä ei välttämättä ole myöskään tietoa luonnollisemman puutarhan hyödyistä.
Vaihtoehtoja on
– Asiakkaat kyllä kysyvät tekonurmea tai heidän pihoiltaan sitä jo löytyykin. Sitä harkitaan, kun halutaan lapsille pallopelikenttä tai pihalle kuntoilualue. Silloin suosittelen muita vaihtoehtoja, kuten singelisoraa, kuori-, puu- tai turvakatetta tai oikeanlaatuista nurmikkoa tekonurmen sijaan, Rauta toteaa.
Pihasuunnitelmaa tehdään asiakkaan kanssa usein vahvasti toiminnallisuus edellä, silloin monimuotoisuuden kannalta ihanteellisin niitty ei ole useinkaan toimiva vaihtoehto.
Suunnittelija voi johdattaa tekonurmea halajavan asiakkaan muiden ratkaisujen ääreen havainnollistamalla miltä luonnonmateriaalit tuntuvat lapsen jalan alla tai miltä kirkkaan vihreä tekonurmi näyttää muiden istutusten lomassa tai talviaikaan harmaassa maisemassa.
Muovipeite tukahduttaa
Tekonurmi vaikuttaa hulevesien kiertoon ja sillä on vaikutuksia monimuotoisuuteen niin maaperässä kuin sen päälläkin.
Kun ympäristön monimuotoisuus vähenee, vähenee myös hyvien mikrobien monimuotoisuus ja patogeenien määrä lisääntyy. Esimerkiksi nurmikon yllä olevassa ilmassa on todettu olevan enemmän patogeeneja kuin metsän ilmassa – saati sitten tekonurmen yllä.
– Yksiselitteinen ajatus on, että kun pinnoitetaan elävää maaperää, niin tukahdutetaan elämää ja ilman elävää maaperää ei ole kasvua, professori Heikki Setälä toteaa.
Maaperäeliöstö katoaa
Tekonurmella katetusta maaperästä katoaa ajan myötä esimerkiksi lierot ja kaikki muukin pieneliöstö. Maan päällä tekonurmi vielä paikan kukkivilta kasveilta ja vaikuttaa sitä kautta puolestaan pölyttäjien ja muiden hyönteisten katoon.
– Minun mielestäni tekonurmi ei ole millään tavalla järkevä ratkaisu pihoihin ja puutarhoihin. Urheilukentillä niitä voi olla niin kauan, kun niistä ei päädy mikromuoveja ympäristöön, Setälä painottaa.
Siirtonurmella on paikkansa
Finnurmi Oy toimittaa siirtonurmia laajalle asiakaskunnalle kuluttajista viherrakentajiin. Finnurmen myyntitilastoissa tekonurmen yleistyminen ei näy.
– Nyt on muutenkin menossa laskusuhdanne, mutta kun pari vuotta sitten ihmiset innostuivat laittamaan pihojaan niin kauppa kävi, Piritta Rantula Finnurmelta kertoo.
– Meidän näkökulmastamme luonnollinen nurmi ja kasvillisuus ovat turvallisuuden ja terveyden kannalta parempi vaihtoehto, Rantula toteaa.
Trendi ei näy
Satakunnassa toimiva Siirtonurmikko Viitanen Oy:n Sari Mäkipää kertoo, että myöskään heidän toiminnassaan ei näy, että tekonurmikko olisi trendi.
– Osalla asiakkaista ei ole kokemusta nurmikon hoidosta, ja saatetaan kysyä, että pitääkö nurmikkoa leikata, kastella ja lannoittaa. Ei ole kuitenkaan kysytty vertailua keinonurmen ja oikean nurmen välillä, Mäkipää miettii.
Hänen mukaansa viime aikoina on enemmän ollut vaikuttamassa se, että kaikessa ollaan menossa luonnonmukaisempaan suuntaan. Hän muistuttaa, että siirtonurmenkin voi niin halutessaan jättää leikkaamatta ja kasvattaa heinikoksi. Toisaalta kun pitää nurmen lyhyenä, niin punkit eivät viihdy siinä.
– Ihmiset tykkäävät kaikesta mikä on helppoa, ja nurmikon hoitoa ovat helpottaneet automaattileikkurit. On paikkoja, johon ei kannata laittaa siirtonurmea, esimerkiksi trampoliinin alle keinonurmi voi sopia paremmin. Ei pihassa tarvitse olla vain yhtä asiaa, mutta toivon kyllä, että ympäristöön ei lisätä enää yhtään keinotekoisia materiaaleja, Mäkipää summaa.
Tekonurmea tositarkoituksella
Tekonurmia toimittavan Turfyards Oy:n Joonas Kettunen sanoo, että hyvin harvoin kotipihaa halutaan laittaa kokonaan muoville.
– Suurin osa meidän tekemistämme pihoista on sellaisia, että on istutuksia ja osa pihasta luonnonnurmella, Kettunen kertoo.
Kettusen mukaan tekonurmeen päädytään silloin kun tiedetään, että kasvupaikka on huono, piha on hyvin pieni tai kun se on kovalla kulutuksella. Tekonurmea käytetään eniten uudisrakentamisen yhteydessä.
Pieni markkina
Yrityksen valikoimissa on tekonurmea, joka on testattu samalla standardilla kuin lasten lelut. Tuotteet valmistetaan Hollannissa ja niiden käyttöikä on 10–20 vuotta. Kuluttaja-asiakkaat eivät kysele mikromuovipäästöistä.
– Kuluttajamarkkina on hyvin pieni. Kotipihoihin asennetaan vuositasolla puolikkaan jalkapallokentän verran tekonurmea, kun pelkästään tekonurmijalkapallokenttiä on Suomessa 500 ja siihen muut urheilukentät päälle, Kettunen huomauttaa.