Saarelman Puutarha – pelargoniharrastajan paratiisi

Saarelman Puutarhan Tommi ja Pia Långström haluavat kunnioittaa vuodesta 1953 lähtien toimineen sukupuutarhansa historiaa. Niinpä asiakas löytää idyllisen ja siistin paikan täynnä kukkia.

Tommi Pia Långström

Kaksoset Tommi ja Pia Långström ovat Saarelman Puutarhan yrittäjät

Teksti ja kuvat: Anu Pirhonen

Sympaattinen – se tulee ensimmäiseksi mieleen Saarelman Puutarhalle saavuttaessa. Lohjan Nummessa sijaitsevan puutarhan parkkipaikka on matalan punamultaisen myymälärakennuksen edessä. Sisäänkäynnissä on myynnissä kauden kasveja. Kasvihuoneet ovat heti rakennuksen läheisyydessä.

ruukut

Bergsin ruukut näkyvät sisäänkäynnin lisäksi peremmällä myymälässä.
 uusilannoite

Viljelylannoite tuotteistettiin, koska asiakkaat kyselivät ihmeainetta.

Myymälä johdattaa peremmälle 

Siistissä myymälässä vastaan ottavat Saarelman puutarhan yrittäjät, reilut nelikymppiset kaksoset Tommi ja Pia Långström. He ovat olleet mukana puutarhan toiminnassa lapsesta asti.

Hyllyissä ja vanhassa kaapissa on väljästi kauniita ruukkuja, muutama sieväkantinen puutarhakirja ja paikallista tuotantoa olevia nättejä saippuoita ja puhdistusaineita. Lattialla on räsymatto.

Nahkatuolille saa istua Pia Långströmin ”puutarhakoiran” lisäksi asiakkaatkin. Toisella puolella on näppärästi naamioitu kukkakylmiö, sillä sen sisään näkee idyllisestä ikkunaruudukosta, jonka alle on ripustettu myynnissä olevia, sisustuksellisia työkaluja. Tilasta avautuu suoraan näkymä kasvihuoneeseen, jossa puutarhan alkuaikoina 1950-luvulla istutettu viiniköynnös kiemurtelee kuvauksellisesti.

– Köynnöstä piti varjella, kun huonetta uusittiin, Tommi Långström kertoo.

Kassan taakse on ripustettu pelargonien kasvatuksesta puutarhan saamat kunniakirjat.

kaunisemma

Pelargoniharrastajille lajikkeet ovat tärkeitä.   emopelargonit

Oman tuotannon emotaimet kiinnostavat pelargonifaneja.

Pelargonista puutarha tunnetaan

Pelargoneja puutarhalla on viljelty alusta asti, joten paikka on hyvin pelargoniharrastajien tiedossa. Niinpä pelargonit ilman muuta säilytettiin valikoimissa sukupolvenvaihdoksen jälkeen, kun Guy ja Raili Långstöm 2013 siirsivät toiminnan lapsilleen. Tommi Långström kertoo, että henkilökohtainen kiinnostus pelargoneihin syttyi kuitenkin harrastajien kanssa tapahtuvasta vuorovaikutuksesta.

– Pelargoniharrastajien tapahtumissa olen tutustunut luonnonlajeihin, jotka ovat uusin kiinnostuksen kohde.

Pöydällä näkyy niin lehtikaalia muistuttava Pelargonium crithmifolium kuin viherkasvi kilpipiileaa muistuttava laji Pelargonium cotyledonis.

– Näistä ei riitä vielä kaupalliseen tuotantoon, mutta ehkä joskus, Tommi Långström kertoo.

Puutarhalla on huoneellinen, eli 350 neliötä pelargoneja. Lajikenimet ovat esillä, samoin muut meriitit, kuten valinta vuoden kauneimmaksi lajikkeeksi Suomessa tai Ruotsissa.

– Nämä täytyy olla esillä, koska ne kiinnostavat harrastajia.

Yhdellä pöydällä ovat esillä myös pelargonien emokasvit, sillä niitäkin harrastajat haluavat nähdä. Esimerkiksi Saarelman Puutarhan ’Antseppää’ on viljelty puutarhalla parikymmentä vuotta, ja lajike on valittu kaksi kertaa Suomen kauneimmaksi pelargoniksi. Muhkea emokasvi on päässyt paraatipaikalle näkyen heti pelargonihuoneeseen käveltäessä. Kotiinsa ’Antsepän’ voi ostaa kymmenellä eurolla.

Myynnissä on myös pieniä eriä keräilypelargoneja, joita puutarhurit ovat saaneet, kasvattaneet ja nimenneet. Tällaisia ovat ’Antsepän’ lisäksi ’Tuulensuu’ ja ’Hilja Peippo’.

Muutakin kuin pelargoneja

Muissa kolmessa huoneessa viljellään laaja valikoima kausikasveja taimista amppeleihin. Esimerkiksi petuniaa viljeltiin taas pienissä ruukuissa yhdistettäväksi istutuksiin. Köynnöskasveista ja amppeliin sopivista reunuskasveista tehtiin kartion muotoisia, 35 euron hintaisia kesäkukkakaaria. Tontin perimmäiseen huoneeseen on jätetty tomaatinviljelyajoilta tomaattilangat, joissa 25 euron amppelit roikkuvat
asiakkaille mukavalla korkeudella.

– Pyrimme pitämään lajimäärän laajana, jolloin jokaiselle löytyy jotakin, yrittäjät kertovat.

Instagramiin houkutellaan

Puutarhan tuotteilla on oma asiakaskuntansa, jota tavataan erilaisissa pelargonitapahtumissa. Myös Facebookissa ollaan vahvasti. Siellä kerrotaan säännöllisesti puutarhan tuotteista.

– Olemme yrittäneet houkutella kuluttajia Facebookista Instagramin puolelle esimerkiksi kilpailuilla, mutta meidän asiakaskuntamme ei ole instaikäpolvea, Tommi Långström sanoo.

Yrityksessä myös työstetään parhaillaan uusia verkkosivuja.

– Aikeissa olisi myös avata verkkokauppa, yrittäjät jatkavat.

pcotyledonis

Pelargonium cotyledonis on yksi esillä olevista luonnonlajeista.

  amppelit

Seka-amppelit ”leijuvat ilmassa” vanhassa tomaattihuoneessa.

Harkiten valittua oheistavaraa

Myymälän valikoimiin kuuluvat ruukut ja pienessä mittakaavassa tarvikkeet ja lannoitteet. Asiakkaat kyselivät paljon sitä, millä puutarhan kasvit lannoitetaan.  Lannoite päätettiin tuotteistaa.

– Saarelman salaisuus on Kekkilän meille valmistamaa lannoitetta, Tommi Långström kertoo yrityksen logoa toistavasta tummanpunaetikettisessä pakkauksessa olevasta tuotteesta.

Lannoitteet on laitettu kauniisti esille tekstatun taulun viereen.

Myös myynnissä olevien ruukkujen paikat erottuvat.

– Bergsin kauniille ruukuille tehtiin oma hylly, etteivät ne ole myynnissä vain jossakin läjässä.

Yhden kasvihuoneen edustalle lavan päälle on asetettu suuria betoniruukkuja, ruosteisia koristeita ja muutamia monivuotisia kasveja. Myymälässä on ripustettu kastelukannuja kasvien yläpuolelle.

Kaikki on siististi paikoillaan – koska se helpottaa käsin letkulla tehtävää kastelua.

– Tavarat on hyvä laittaa esille selkeästi ja houkuttelevasti, koska silloin asiakas näkee ne. Vietämme täällä paljon aikaa, ja näin viihdymme itsekin paremmin ja tilaa jää luovuudelle, yrittäjät sanovat.

Saarelman puutarha

  • Perustettu 1953, perustajat Annikki ja Onni Saarelma. Guy ja Raili Långstöm siirsivät puutarhan lapsilleen Pia ja Tommi Långströmille 2013, jotka ovat puutarhan 3. polven yrittäjät.
  • Sijaitsee Lohjalla Nummen kunnassa
  • Kesäkukkien suoramyyntipuutarha, 1 500 neliötä
  • Tuotannossa alkuun tomaattia ja kurkkua, EU:n liittymisen jälkeen puutarha keskittyi kesäkukkiin
  • Työvoima 2 henkilöä

Tilaa uutiskirje

Uuutiskirjeessä saat lehden ilmestymispäivänä maistiaisia uusimmasta lehdestä.
P&k uutiskirje ilmestyy 21 kertaa vuodessa.

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietosuojaselosteemme.

Mikäli haluat tilata lehden, voit tilata sen tästä.

Puutarha&kauppa

Puutarha&kauppa kertoo ajankohtaiset uutiset ja kuulumiset koko alalta. Ammattitaitoisen, puutarha-alaan perusteellisesti perehtyneen toimituksen verkostot ulottuvat laajalle ja tuottavat jatkuvasti uutta tietoa lukijoille meiltä ja maailmalta.