Leikkokukkia pikkupuutarhalta
Leikkokukkaviljely nostaa varovaisesti päätään pienellä kauppapuutarhalla Mynämäellä. Arno Sundell on jo tullut tutuksi liljojen ja krysanteemien kanssa, seuraavaksi kiinnostaisi neilikka.
Teksti ja kuvat: Marianna Soini
Ensin ei ollut tarkoitus, että Arno Sundell jatkaisi vanhempiensa perustamaa puutarhaa, vaikka alalla jo olikin. Isoveli Jarno Sundell tapasi kuitenkin tulevan vaimonsa Turun Kauppatorilla – ja tämä sattui olemaan Kukkakauppa Reginan yrittäjä Eija Ellä, tunnettua Ellän puutarhasukua. Nyt Eija ja Jarno Sundell pyörittävät yhdessä Ellän Kukkaa ja Arno Sundell vastaa veljesten kotitarhasta. Keskimmäinen veli on sähköalalla.
– Ihan mukavaa hommaa tämä on ollut, ja suunta koko ajan ylöspäin, Arno Sundell kuittaa leppoisasti nyt yhdeksän vuotta kestäneen yrittäjätaipaleensa.
Sundell oli työskennellyt useita vuosia mynämäkeläisellä Aron Puutarhalla. Sieltä tulee yhä paljon tuotteita myyntiin, samoin muilta tutuilta tarhoilta.
– Noina vuosina syntyneistä suhteista ja kontakteista on ollut paljon etua yrittäjänä. Esimerkiksi kanervat tilaan suoraan Saksasta, ja tuttujen kollegojen kanssa on helppoa tehdä kauppaa.
Kun kasvihuonepinta-alaa on alle tuhat neliötä ja vähittäismyyntiin tarvitaan laaja valikoima, on mietittävä mitä kasvattaa itse ja mitä ostaa. Tämän Sundell kokee hallitsevansa hyvin.
– Pari alkuvuotta yrittäjänä meni kuten aina ennenkin, mutta sen jälkeen minulla on ollut toiminnasta selkeä oma idea.
Mitä puutarhan vuoteen siis sisältyy? Tammikuun huilitauon jälkeen ruukutukset alkavat viikolla 6 ja orvokkien istutus viikolla 7. Myynti Turun Kauppatorilla käynnistyy maaliskuun loppuun mennessä. Viikolla 12 kaikki kolme kasvihuonetta ovat täynnä ryhmäkasveja, joita myydään koko kesä.
Ensimmäisinä leikkokukkina istutetaan liljan sipulit toukokuun lopulla. Juhannusviikolla on krysanteemin pistokkaiden aika. Leikkoja tuotetaan useita eriä syksyyn asti.
Syksyksi viljellään muun muassa koristekaalia. Jouluun hyödetään hyasinttia ja ritarinkukkaa, muut joulukukat ostetaan.
Leikkokrysanteemin äärelle tekee mieli pysähtyä, niin harvinainen näky se on nykyään. Sundell kertoo vanhempiensa kokeilleen sitä jo vuonna 2000.
– Heti iski karanteenituhooja valkoruoste, ja koko kasvusto piti hävittää kaatopaikalle. Silloin menetyksestä sentään sai vielä korvauksia valtiolta.
Uusi yritys koitti viisi vuotta sitten, ja se onnistui. Sundell tilaa Scheteligin kautta hollantilaisen Straathof Young Plantsin pistokkaita. Tilaus hoidetaan yhtä aikaa Kultarannan Puutarhan kanssa.
Minimitilaus on 250 pistokasta lajiketta kohti, joten Sundellin kahdeksan lajikkeen tilauksesta muodostuu 2 000 tainta. Pistokkaissa on valmiina juurrutushormoni, jonka avulla kasvu lähtee käyntiin.
– Ensin ne ovat viikon aivan kuolleen näköisiä, mutta sopiva kastelu ja sumuttelu auttavat.
Sundell pistää yhteen kukkasipulilaatikkoon vain kymmenen pistokasta, jotta sivunuppuja kehittyy hyvin. Väljyys estää versoja myös venymästä, samoin kuin yksi kasvunsäädekäsittely B-ninella. Kasvualusta on vaihdellut vuosien mittaan ammattiturpeesta Biolanin Mustaan Multaan. Sundellin mukaan yhtä hyvin on kasvanut näissä kaikissa.
Juhannuksen alla pistettyjen taimien pimennys alkaa heinäkuun alussa. Ensimmäiset kukat poimitaan elo–syyskuun vaihteessa. Siirtopöydälle viritetystä tukikehikosta kukka nousee helposti, kun se ensin katkaistaan ja sitten riivitään verkon alle jäävät lehdet ja sivuversot pois.
– Kukat kerätään myyntiin edellisenä iltana. Näin tuoreina ne kestävät jopa kolme viikkoa, Sundell kehaisee.
Osittain kestävyyteen vaikuttavat myös syksyn kylmiömäiset olosuhteet lämmittämättömässä kasvihuoneessa. Kukat voidaan ”säilyttää” siellä juurineen.
Leikkokukkaviljely on alkanut kiinnostaa kokemusten karttuessa yhä enemmän.
– Ruukkukukkaa saa aina kaikilta, mutta minä alan kallistua leikkoon. Esimerkiksi tuontineilikan laatu huononee. Ensin se makaa kaksi viikkoa kylmiössä ja sitten pudottaa nuppunsa, kun homeinen paketti avataan. Hinta on kuitenkin noussut suolaiseksi. Ensi vuonna taidan laittaa myös neilikkaa kasvamaan, Arno Sundell suunnittelee.
Sundellin Puutarha
• Perustettu 1984, Mirja ja Hannu Sundell
• Arno Sundell vuodesta 2012
• Sijaitsee Mynämäellä
• Kasvihuonepinta-ala 899 m2
• Kevätkukkia ja ryhmäkasveja
• Syyskasveja ja joulukukkia
• Leikkoliljaa ja -krysanteemia
• Myynti Turun Kauppatorilla ja omassa myymälässä
• Facebook ja Instagram aktiiviset
• Urheilusponsorointia ja säännöllistä lehtimainontaa
• Liikevaihto 180 000 euroa