Esittelyssä kotimainen marjatunneli

Sauvolaisen Jarvenkyla Oy:n viljelijätilaisuudessa toukokuun 8. päivänä 2018 nähtiin uutuutena kotimaassa valmistettu kasvutunneliratkaisu.

Jarvenkylän tunneliyleiskuva 2018

Parkanolainen Fenno-Steel Oy on valmistanut putket ja taivuttanut kaaret ja turkulainen Virte-Metalli Oy tehnyt vesikourut esittelyssä olleeseen malliin. Leveyttä kolmen tunnelin kokonaisuudella on 13,5 metriä. 

Teksti ja kuvat: AnnaMarja Vilander

Iltapäivän aurinko helli Järvenkylän maatilalle kokoontunutta väkeä, ja kysymykset sinkoilivat, kun Jari Suominen esitteli kotimaassa valmistettua tunneliratkaisua.

– Kymmenen vuoden marjanviljelyn kehittämisprojektini on päätöksessä. Pystymme tarjoamaan hyvälaatuista ja kestävää kotimaista marjaa kuluttajille toukokuusta lokakuulle, Suominen valotti pohtimaansa.

Suominen Jari ja Leppanen Juha 2018

Tunnelihankkeen edistäjät: Jari Suominen ja Juha Leppänen.

Putket Parkanosta

Suomisen pohdiskelujen ja parkanolaisen FennoSteel Oy:n yhteistyön tulos on blokkimainen tunneliratkaisu.

– Näin saadaan koko peltoalue käyttöön, eikä jää turhia rikkaruohokaistoja. Yksi automatiikkaratkaisu riittää ja hoitotoimet helpottuvat, Suominen listasi.

Putkien valmistus ja kaarien taivutus ja työstö tehdään Parkanossa.

– Kaaret on tehty läpimitaltaan 32 x 2 millin putkesta. Putkien materiaali kestää hyvin korroosiota, kertoi Juha Leppänen.

Tunnelin päihin asennetaan sivutuet kahteen kaariväliin. Jos tunneli on yli 80 metriä pitkä, keskelle asennetaan poikittaistuet yhteen kaariväliin. Erittäin tuulisilla paikoilla poikittaistukia voi olla useampia.

Paalun asennus Jarvenkyla 2018

Jari Suominen esitteli kierrepaalun asennusta.

Teroitetut kierrepaalut

Kierrepaalujen kärjet on litistetty ja teroitettu. Kierteen nousukulmaa on kasvatettu siten, että pienet kivet eivät estä porautumista maaperään. Porauksessa maa pysyy tiiviimpänä ja tukevoittaa kierrepaalua.

Kierrepaalun yläpäässä on halkaisijaltaan kymmenen millin reikä kaarihaarukkaa ja hydraulikierrintä varten.

– Vakiokorkeus on 2,5 metriä, mutta sitä voidaan muuttaa asiakkaan haluamiin mittoihin. Asennussyvyys riippuu maaperästä, mutta on vähintään 50 senttiä.  Ankkurit asennetaan 2,3 metrin välein, Suominen selvitti.

Paalunasennuskonetta suositellaan yli puolen hehtaarin asennuksiin.  Traktorimallissa on automaattinen lasersyvyydensäätö, ja sellainen on vuokrattavissa.

Kierrepaalujen päähän tulee pulttiasennuksena kaarikehikko. Kehikko on teleskooppinen, jolloin sitä voidaan nostaa notkokohdissa kymmenen sentin välein 30 senttiin saakka.

Vesikourut Turusta

Kaarikehikossa on vesikourun tukikehikko. Muovin kiinnitysnaruille on koukut valmiiksi juotettuna. Vuoden 2018 mallissa käytetään vesikouruna samaa kou­rumallia kuin viljelykouruissa.

Vesikourujen valmistaja on turkulainen Virte-Metalli Oy.  Toimituspituus on enimmillään 13 metriä, ja vesikouruilla on kymmenen vuoden takuu.

Viljelykouruja saadaan Jari Suomisen mukaan noin 6 000 juoksumetriä hehtaarille.

– Esimerkiksi kolme mansikkariviä tai kaksi riviä vadelmaa tai kaksi pensasmustikkaa yhteen tunneliin, hän sanoi.

Tunnelia tuuletetaan sekä ovien että sivujen kautta manuaalisesti tai automaattisesti lämpötila-antureja hyödyntäen. Keskituuletusta suositellaan yli 5 000 neliön huoneissa.

Automatiikkaan voidaan yhdistää erilaisia antureita ja etäohjaus. Monivuotinen UV-suojattu kalvo soveltuu sekä kevät- että syystuotantoon.

Suomisen mukaan pelkän tunnelirakenteen hinta on 14–16 euroa neliömetriä kohti.

Tilaa uutiskirje

Uuutiskirjeessä saat lehden ilmestymispäivänä maistiaisia uusimmasta lehdestä.
P&k uutiskirje ilmestyy 21 kertaa vuodessa.

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietosuojaselosteemme.

Mikäli haluat tilata lehden, voit tilata sen tästä.

Puutarha&kauppa

Puutarha&kauppa kertoo ajankohtaiset uutiset ja kuulumiset koko alalta. Ammattitaitoisen, puutarha-alaan perusteellisesti perehtyneen toimituksen verkostot ulottuvat laajalle ja tuottavat jatkuvasti uutta tietoa lukijoille meiltä ja maailmalta.