Aurinkosähkö edelleen varteenotettava investointi

Ruukkuyrttien ympärivuotiseen tuotantoon erikoistunut Nurmitarhat Oy on polkaissut lokakuussa käyntiin uuden aurinkosähköjärjestelmän Nurmijärven Lepsämässä. Investoinnilla tuetaan vahvasti yrityksen vihreää siirtymää.

Erno Laukkarinen on tyytyväinen puutarhan uuteen aurinkosähköjärjestelmään. Investoinnin kannattavuuden hän arvioi hyväksi sähkömarkkinan heikosta ennustettavuudesta huolimatta

teksti ja kuva: Lassi Remes

Uusien aurinkopaneelien tummat pinnat paistattelevat lokakuisessa auringossa. Tätivihreä -tuotemerkistä ja maistuvista yrteistään tunnettu Nurmitarhat on saanut uuden aurinkosähköprojektinsa maaliin ja laitos saatiin lokakuussa kytkentävalmiiksi. Tuotantopotentiaali hiipuu syksyllä varsin nopeasti vähenevän auringonvalon mukana, joten varsinainen tuotanto alkaa 2025.

Reilu pudotus hiilidioksidipäästöissä

Nurmitarhojen aurinkosähköjärjestelmän koko on 418 kWp ja arvioitu vuosittainen tuotto on keskimäärin noin 410 megawattituntia. Paneeleja on asennettu omalle hehtaarin kokoiselle pellolle 760 kappaletta. Osana investointia hankittiin myös uusi muuntaja.

Puutarhan mittakaavassa puhutaan merkittävästä parannuksesta sähköomavaraisuuteen ja tiputusta hiilijalanjälkeen. Erno Laukkarinen kertoo, että kasvihuoneissa kuluu sähköä vuodessa noin 2100 MWh, joten aurinkosähköjärjestelmän tuotto vastaa karkeasti 20 prosenttia vuosittaisesta kulutuksesta. Valaistus syö luonnollisesti tästä leijonanosan. Lisäksi sähköä kuluu puutarhalla käytössä olevan maalämpöjärjestelmän pyörittämiseen.

– Paneelit toimitti saksalainen LEDVANCE GmbH, joka on iso ja luotettava tekijä alalla. Heiltä on saatavilla hyvin myös teknistä tukea, Laukkarinen sanoo.

Vaikka toimittaja on eurooppalainen, paneelit valmistetaan edelleen suurelta osin Kiinassa.  Sähköasennus tilattiin El-Tec Oy:ltä, joka on Laukkariselle yhteistyökumppanina hyvin tuttu yritys vuosien varrelta.

Oma työpanos merkittävä

Päätös investoinnista tehtiin noin puolitoista vuotta sitten, mutta matkan varrelle osui viivästyksiä. Laukkarisen mukaan aurinkosähköjärjestelmän toimitus piti olla alun perin avaimet käteen periaatteella.

– Päädyimme lopulta tekemään projektissa paljon omaa työtä, jotta investoinnin kustannukset saatiin järkeviksi. Otimme projektin johdon omiin käsiin ja muun muassa maanrakennustyöt tehtiin valtaosin itse, Laukkarinen kertoo.

Investoinnin suuruusluokka on kokonaisuudessaan noin 400 000 euroa, josta uuden muuntamon osuus on 100 000 euroa.  Hankkeeseen saatiin maatalouden investointitukea.

Maapohjan rakennuksessa on käytetty rakennuspurkujätteeksi luokiteltavaa betonimurskaa, joka luetaan hiilineutraaliksi rakennusmateriaaliksi. Maapohjatöissä tuli huomioida, että aurinkosähkökentän alla kulkevat puutahran maalämmön keruuputket, noin 2,2 metrin syvyydessä.

Kannattavuutta vaikea ennustaa

Nurmitarhojen aurinkopaneelipelto on aidattu kauttaaltaan, sillä alue on peurojen kulkureitillä. Paneelit on asennettu hieman normaalia isommalla rivivälillä, jolloin ne eivät varjosta toisiaan keväällä ja syksyllä, kun aurinko paistaa matalammalta.

– Olemme laskeneet järjestelmälle noin 30 vuoden elinkaaren. Paneeleilla on 25 vuoden takuu. Takaisinmaksuaikaa on hyvin haastavaa arvioida tarkasti, sillä sähkön hintakehitys on arvaamatonta. Sähkön siirrossa saavutetaan joka tapauksessa merkittävä säästö, eivätkä siirtomaksut ole ainakaan alenemassa, näkee Laukkarinen.

Tuotannon optimointia

Aurinkosähkön perimmäinen haaste on, että suurin osa tuotannosta saadaan silloin, kun puutarhan sähkönkulutus on vähäisintä. Kesällä osa sähköstä myydäänkin verkkoon.

Aurinkovoimalalle rakennetaan omaa automatiikka, jolla sen saa kytkettyä automaattisesti pois, kun pörssisähkön hinta painuu pakkaselle. Järjestelmässä on neljä invertteriä, joiden avulla sähkön tuotanto, tai sen sammutus, voidaan porrastaa neljään osaan.

– Lähtisimme toteuttamaan hankkeen myös nykytiedolla. Aurinkopaneelien hinnat ovat tulleet merkittävästi alas ja investointi nähdään sähkömarkkinoiden huonosta ennustettavuudesta huolimatta hyvänä. Investoinnin osaksi tullaan mahdollisesti hankkimaan myös akusto, jolla voi varastoida halpaa sähköä ja osallistua reservimarkkinoille, Laukkarinen pohtii.

 

NURMITARHAT OY

  • Sijaitsee Nurmijärvellä
  • Perustettu vuonna 1990
  • Yrittäjät Erno ja Johanna Laukkarinen
  • Viljelyssä laaja valikoima ruukkuyrttejä, joista osa myydään omalla Tätivihreä-tuotemerkillä
  • Kasvihuonepinta-ala noin 5 000 m2
  • Siirtynyt maalämpöön vuonna 2009
  • Yrittäjäperheen lisäksi ympärivuotinen tuotanto työllistää noin yhdeksän henkilöä
  • Vuoden 2021 laatutuottaja

Tilaa uutiskirje

Uuutiskirjeessä saat lehden ilmestymispäivänä maistiaisia uusimmasta lehdestä.
P&k uutiskirje ilmestyy 20 kertaa vuodessa.

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietosuojaselosteemme.

Mikäli haluat tilata lehden, voit tilata sen tästä.

Puutarha&kauppa

Puutarha&kauppa kertoo ajankohtaiset uutiset ja kuulumiset koko alalta. Ammattitaitoisen, puutarha-alaan perusteellisesti perehtyneen toimituksen verkostot ulottuvat laajalle ja tuottavat jatkuvasti uutta tietoa lukijoille meiltä ja maailmalta.