Viherringin terästetyt suuntaviivat

Strategia voi kuulostaa paperinmakuiselta suunnitelmalta, mutta mitä vielä. Viherrinki Oy:ssä kirjattiin vain ylös, mitä ja miten asioita halutaan tehdä.

KH-Puutarhakeskuksen yrittäjä Tanja Nieminen, Viherringin toimitusjohtaja Satu Laurell ja KH-Puutarhakeskuksen työntekijä Kikka Kankkunen ovat kaikki osa toimivaa Viherrinkiä.

Teksti ja kuva: Anu Pirhonen

Satu Laurell aloitti Viherrinki Oy:n toimitusjohtajana elokuussa 2019.
– Johdonmukaisesta johtoryhmätyöskentelystä huolimatta Viherringissä ei ollut strategiaa tai visiota kirjattuna. Halusin uutena kirkastaa ihan jo itselleni, miksi Viherrinki on olemassa, mihin me suuntaamme ja mikä meidän tehtävämme on omistajille ja jäsenille, Satu Laurell taustoittaa.
Laurell ihmetteli supinaa siitä, miksi meillä on sekä Viherrinki että Suomen Puutarhakauppiaat ry.
–Näillä on lainsäädännöllinen ero, vaikka ovatkin hengeltään samantyyppisiä. Viherrinki noudattaa osakeyhtiölakia ja Suomen Puutarhakauppiaat yhdistystoiminnan lainsäädäntöä. Kummatkin ovat tärkeitä omalla toimialallaan ja siksi pyrimmekin kehittämään yhteistyötä, Suomen Lakiekonomit Oy:n toimitusjohtajan lakikoulutuksen käynyt Laurell pohjustaa.

Strategiaa varten kartoitettiin puutarhakauppaan vaikuttavaa maailmantilannetta ja sitä, miten kehittää toimintaa myymäläverkoston tukemiseksi ja yritystoiminnan edistämiseksi.
– Tavoitteena on myös olla haluttava kaikille: niin asiakkaille, puutarhamyymälöille kuin tavarantoimittajillekin, Satu Laurell sanoo.

Kiersimme lähes kaikki myymälät viime kesänä hallituksen kanssa. Tämä avasi silmät ja lujitti strategiatyön tarpeellisuutta.
Hämeen ammattikorkeakoulusta Jenni Paavola teki opinnäytetyönään Viherrinki Oy:n laatukäsikirjan, mikä on toiminut olennaisena osana nykyistä strategiaa. Työhön haastateltiin suurin osa kauppiaista. Tulosten pohjalta luodaan myymälöille laatuohjeistus ja lomakkeisto omavalvontaa helpottamaan. Ohjeisto on viimeistelyvaiheessa, jonka jälkeen Laurell pääsee jalkauttamaan sitä yrityksiin.
– Jokainen myymälä saa kuitenkin olla omanlaisensa, jatkaa omaa brändityötään ja toimia omilla vahvuuksillaan, hän painottaa.
Viherrinki tukee verkostonsa yrityksiä kaikissa niiden elinkaaren vaiheissa. Jäsenpalvelut laajenevat tulevaisuudessa yrityssparraukseen, jota Laurell parhaillaan opiskelee.

Graafinen ohjeisto 2000-luvulta on päivitetty, ja nyt Viherringin vihreävalkoista tunnusta voi nähdä myös myymälöiden brändiväreissä. Uuden visuaalisen ilmeen mukaiset markkinointimateriaalit saadaan tänä vuonna myymälään. Ihana Piha -lehteen sisällön tuottaa Laurellin lisäksi pitkäaikainen kasviasiantuntija Ella Räty.

Tavoitteena on aktiivinen ja yhteisöllinen vuorovaikutus myymälöihin ja puuttuminen ajoissa mahdollisiin ongelmiin. Laurell tapaa Teamsissa niin kirjanpitäjää kuin hallitustakin kerran kuussa. Myyjäkoulutukset ovat myös siirtyneet samalle alustalle, mikä on helpottanut kausityöntekijöiden osallistumista. Viime vuonna aloitetuista viikoittaisista kauppiaiden Teams-aamukahveista on nauttinut Viherringin tuore jäsen KH-Puutarhakeskus Hattulassa.
– Nämä ovat tärkeitä meille, samoin se, ettei toiminta ole vain millekään sisäpiirille, vaan kaikille Viherringin jäsenille. On mukava kuulla kuulumisia eri puolilta Suomea, Kikka Kankkunen kertoo.
Viherringin toimintaa on haluttu kehittää rauhassa, eikä kampanjoita uusien jäsenten hankkimiseksi ole ollut. Selvät tavoitteet ja niiden mukana tullut into tehdä näkyvät kuitenkin jo kiinnostuksena Viherrinkiä kohtaan.

Viherrinki oy

  • Perustettu 1985
  • Viherrinki on yksityinen hankinta- ja markkinointiyhtiö, johon kuuluu 17 myymälää ympäri Suomen
    Toimitusjohtaja Satu Laurell. Hallitukseen kuuluvat lisäksi Jukka Söderholm, Markku Karivainio Focuksesta, Sanna Elo Paratiisin Taimitarhasta, Sirkku Reko Kukka- ja puutarhakauppa Lillukasta ja Jyrki Tahvonen Viherlandiasta.
  • Oma lehti Ihana Piha ilmestyy kaksi kertaa vuodessa
  • Liikevaihto 799 000 euroa

Tilaa uutiskirje

Uuutiskirjeessä saat lehden ilmestymispäivänä maistiaisia uusimmasta lehdestä.
P&k uutiskirje ilmestyy 21 kertaa vuodessa.

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietosuojaselosteemme.

Mikäli haluat tilata lehden, voit tilata sen tästä.

Puutarha&kauppa

Puutarha&kauppa kertoo ajankohtaiset uutiset ja kuulumiset koko alalta. Ammattitaitoisen, puutarha-alaan perusteellisesti perehtyneen toimituksen verkostot ulottuvat laajalle ja tuottavat jatkuvasti uutta tietoa lukijoille meiltä ja maailmalta.