Vahvasti paikallinen Iitin Imarre

Ilman mitään sidoksia Iittiin Anu Korhonen ja Jussi Kunttu ovat rakentaneet elämänsä sinne. Tällä hetkellä heillä on kukkakauppa ja pieni puutarhapuoti, mutta niiden ei tarvitse määritellä tulevaa.

Iitin Imarre -kukkakaupassa on kylmiötä vastapäätä oleskelutila, jossa voi keskustella kukkatilauksista. Kukkakauppaa on sisustettu kierrätystyyliin vanhoilla huonekaluilla. Pöydällä on aina valmiskimppuja, joita Anu Korhonen on sinne nostanut.

Teksti ja kuvat: Anu Pirhonen

Minulla oli vakaa ajatus, että en asuisi muualla kuin Helsingissä, nykyinen iittiläinen Anu Korhonen kertoo.

Anu Korhonen ja Jussi Kunttu tapasivat reilut kymmenen vuotta sitten opiskellessaan kukka- ja puutarhakaupan myyjiksi TTS Rajamäellä, jolloin Jussi Kunttu oli jo muuttanut Iittiin. He tapasivat myöhemmin uudestaan, jonka seurauksena Anu Korhonen vaihtoi pääkaupunkiseudun Iittiin.

Työntekijästä yrittäjiksi

Anu Korhonen työskenteli Kau­salan keskustassa sijaitsevassa kukkakaupassa vuoden. Kauppiaan lopettaessa kiinteistön omistanut ja samassa tilassa sijaitseva Ruuskasen hautaustoimisto kysyi Korhosta jatkajaksi. Korhonen ja Kunttu päättivät ryhtyä yrittäjiksi ja perustivat Iitin Imarteen syyskuussa 2019.

– Samalla paikalla on myyty kukkia yli kymmenen vuotta, joten kauppa on paikallisille tuttu, he tuumivat.

Kuntulla on viljelypuolen puutarhurin opintoja ja työkokemusta muun muassa sukunsa kukkakaupoista ja puutarhakaupan ketjumyymälöistä.

Anu Korhonen kiittelee floristiopintojen aikaista työssäoppimis- ja myöhemmin työpaikkaansa Kukkakauppa Florannaa Helsingissä saamistaan opeista ja vertaistuesta nyt yrittäjänä.

Helsingissä asuessaan Korhonen työskenteli myös puutarhaketju Muhevaisella, josta puutarhakaupan tuotteet ja tavarantoimittajat tulivat tutuiksi.

– Uutenakin toimijana on helppo ostaa, kun puutarhat ovat tuttuja entuudestaan. Esimerkiksi Männistön Puutarhan ryhmäkasveja ja Juholan luomuyrttejä ei tarvitse nähdä, kun laadun tietää.

Kierrätyskalustein sisustettu

Kukkakauppa sijaitsee vanhassa pankin isoikkunaisessa, mutta paahteelta suojassa olevassa liikehuoneistossa. Kukkakauppaan ei jäänyt edellisen omistajan jäljiltä mitään kalusteita tai tarvikkeita. Vaikeinta tyhjässä tilassa oli hahmottaa, mitä sijoitetaan mihinkin. Varastonkin on oltava varsin iso, että sadan neliön tila näyttää miltään.

Jussi Kuntun mummon ja äidin peruja löytyi paljon sopivaa materiaalia kukkakaupan kalusteiksi.

– Esimerkiksi vanhassa puusängyssä ja lipastossa on kasveja. Yksi asiakas lahjoitti ruukuille sopivan hyllyn. Jussi nikkaroi vanhan pihavajan seinälaudoista työtasot, pöytiä ja ikkunoiden alle tasot kasveille. Amppeleita varten katosta ripustetut heinäseipäät löytyivät niin ikään oman, vuonna 1902 rakennetun kodin pihalta, pariskunta kertoo.

Surusidontaa on lähes joka viikonloppu. Tilausten suunnitteluun auttaa edelleen hyväksi havaittu kansio malleista ja hinnoista.

Hautajaiset tärkeitä

Täyden palvelun kukkakaupasta lähiseutua kauempaakin kuluttajat ovat löytäneet viherkasvivalikoiman. Valmiskimppuja on aina myynnissä. Merkittävin rooli on hautajaiskukilla. Surulaitteen alkaen-hinta on 65 euroa, mutta suurin osa ostaa 75–85 euron hintaisen laitteen. Surukimppujen hinnat ovat 35–60 euroa. Iitissä yhden kukan hautajaiset ovat vielä harvinaisia.

– Ilman surusidontaa olisi tiukkaa. Vähissä ovat ne viikonloput, jolloin ei ole hautajaisia. 3–5 surulaitetta, arkkukoriste ja muistotilaisuuden kukat on tyypillinen tilaus, Korhonen kertoo.

Esimerkiksi jutuntekoa seuraavana viikonloppuna oli kahdet hautajaiset.

Paikallisuus on vahvuus

– Täällä on vahva paikallisuuden arvostus. Vaikka olemme tulleet muualta, meidät on otettu hyvin vastaan ja olemme ylpeästi iittiläisiä. Siksi meille oli selvää, että haluamme yrityksen nimeen Iitin, yrittäjät kertovat.

Suurin osa Korhosen paikallisista tutuista on yrittäjiä.

– Näin muiden kanssa on luontevaa ja helppoa tehdä yhteistyötä ja olla monessa mukana. En ole tällaista yhteisöllisyyttä kokenut ennen, yrittäjän ammattitutkintoa parhaillaan opiskeleva Korhonen sanoo.

Myös yrityksen somekanavien seuraajista moni on paikallisia.

Puutarhapuoti palvelee

Jussi Kunttu vastaa pienen puutarhapuodin myynnistä, vaikka työskentelee myös kukkakaupassa.

Puutarhapuoti sai alkunsa, kun Iitin maatilatorilta kysyttiin 2020 yrittäjiä myymään kasveja.

– Kukkakauppa oli ollut meillä puoli vuotta, ja sitten iski korona. Ajattelimme, että maatilatorilla myyminen on matalan kynnyksen kokeilu saada lisätuloja. Lähellä ei myöskään oikein ollut taimikauppiaita, Korhonen ja Kunttu kertovat.

Korhosten asuintontin halkaisee tie, jonka vieressä on noin tuhannen neliön tila. Paikalla on ollut ennenkin puutarhamyymälä, joten viime kesänä pari siirsi myynnin kodin viereen.

Silloin myynnissä olivat vielä puut ja pensaat, mutta tänä vuonna yrittäjät päättivät keskittyä pelkästään kesäkukkiin ja yrtteihin. Myös edellisvuoden kasvualustasäkit myydään pois, eikä lisää oteta kasvaneen kilpailun ja kohonneiden rahtikustannusten vuoksi.

Levollisena tulevaan

– Alkuun olin töissä toisella. Otimme yrittäjyyden alkuun vain vähän lainaa, jos kaupankäynti loppuukin. Nyt meillä on kaksi paikkaa, ja palkattuna työntekijänä on aloittanut alkuvuodesta Harjusta kukka- ja puutarhakaupan puutarhuriksi valmistunut Anne Lehto-Laine, Korhonen summaa Kuntun kanssa edellistä neljää vuotta.

Lisäksi Korhonen tuuraa Iitin Rantamakasiinin kesäkahvilassa ja Kunttu työskentelee paikallisella hautausmaalla loppukesästä syksyyn. Vapaus tehdä erilaisia asioita on mieleen.

– Kahvila kukkakaupalla tai puodilla olisi kiva. Puutarhapuodin tontilla olisi hirsikehikkokin odottamassa. Laajennammeko ruokapuoleen vai kehitämmekö puodin miljöötä? Luotamme, että sopivat jutut tulevat vastaan, Iitistä paikkansa löytäneet Korhonen ja Kunttu kertovat.

Iitin Imarre Oy

  • Perustettu 2019 syyskuussa
  • Omistajat Anu Korhonen, yrityksen päätökset tasavertaisesti Jussi Kuntun kanssa
  • Yritykseen kuuluvat Ruuskasen hautaustoimiston tiloissa sijaitseva kukkakauppa sekä puutarhapuoti
  • Kukkakauppa sijaitsee Kausalan keskustassa Iitissä ja puutarhapuoti Iitin siunauskappelin ja Iitin kirkon läheisyydessä
  • Kukkakaupan koko 100 m2,
  • Työvoima osa-aikainen    työntekijä
  • Kukkakauppa auki arkisin klo 10–17 ja la 9–14, puutarhapuoti keväällä klo 10–18
  • Liikevaihto 150 000 e

Tilaa uutiskirje

Uuutiskirjeessä saat lehden ilmestymispäivänä maistiaisia uusimmasta lehdestä.
P&k uutiskirje ilmestyy 21 kertaa vuodessa.

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietosuojaselosteemme.

Mikäli haluat tilata lehden, voit tilata sen tästä.

Puutarha&kauppa

Puutarha&kauppa kertoo ajankohtaiset uutiset ja kuulumiset koko alalta. Ammattitaitoisen, puutarha-alaan perusteellisesti perehtyneen toimituksen verkostot ulottuvat laajalle ja tuottavat jatkuvasti uutta tietoa lukijoille meiltä ja maailmalta.