Mansikan mikrotaimia Kaarinasta

Tiina Nyman siirrosti ensimmäiset mansikan mikrotaimet viime syksynä Taimiemo Oy:n laboratoriossa. Toimitukset varmennettuja mansikantaimia tuottaville taimistoille alkavat Kaarinassa sijaitsevasta laboratoriosta maaliskuun alussa.

Tiina Nyman kasvatus  

Tiina Nyman kertoo, että yhtä mansikkalajiketta saa siirrostaa kymmenen kertaa, minkä jälkeen on hankittava uusi esiperusemomateriaali.  

 

Teksti ja kuva: AnnaMarja Vilander

Desinfiointiallas on vierailijaa ensimmäisenä vastassa Taimiemo Oy:n tiloissa Kaarinassa. Vasta kun suojatossut on vedetty jalkaan, käydään peremmälle.

– Hygienia on kaiken peruslähtökohta, kun on kyse mikrotaimien lisäyksestä, muistuttaa hortonomi Tiina Nyman tervehtiessään.

Tietoa ja kiinnostusta 

Nymanilla on kokemusta mikrolisäyslaboratoriossa työskentelystä kymmenen vuoden ajalta Hämeen ammattikorkeakoulun Lepaan yksiköstä. Ruohovartisten kasvien lisäystä hän on tehnyt pienimuotoisesti vuodesta 2011 saakka Paraisilla sijaitsevalla tilallaan.

– Siellä keskityin taimitarhakasveihin. Kun yrityksestä tuli osakeyhtiö marraskuussa 2018, toimintaan lähdettiin mikroli­säys edellä. Ajatuksissani se oli ollut Lepaalta asti, hän kertoo.

Yhteistyötä yli rajojen

Tieto mikrotaimien tarpeesta sai Nymanin hakemaan Ruokavirastolta kesäkuussa 2019 lupaa toiminnan aloittamiseen. Samaan aikaan hän otti yhteyttä norjalaiseen Saga Plant AS -yritykseen.

Siellä muun muassa puhdistetaan, testataan ja ylläpidetään esiperusemokasveja. Toimintaa valvoo Norwegian Food Safety Authority.

– Kesälomista huolimatta sain todella nopeasti tiedon kuuden mansikkalajikkeen saatavuudesta, tilasin esiperusemokasvimateriaalia  ja hain materiaalin syksyllä. Viime vuoden lokakuussa tein ensimmäiset siirrostukset.

Toimintaan soveltuvat tilat oli vuokrattu syksyllä 2018 Piispanristin tornitalosta, jossa on aiemmin toiminut panimo.

Ruokavirastolle Nyman antaa ison kiitoksen siitä, miten hyvin lupaprosessi hoitui.

– Viranomaisilta sain vastauksia moniin kysymyksiin. EU-lainsäädäntöön, hygieenisyyteen ja jäljittävyyden varmistamiseen piti paneutua huolella. Mutta se oli itsellenikin erittäin hyödyllistä.

Tiedonhankintaa vaativat myös ledivalotuksen  ja erilaisten kasvualustojen valmistaminen.

Tekoäly tuo tarkkuutta

Tarkkailuun ja kirjaamiseen Nyman käyttää tekoälyän suomia palveluja. Siihen tarjoutui mahdollisuus, kun samassa rakennuksessa toimivan a.i.mater-yrityksen Jarmo Hakulinen otti yhteyttä.

– Tiinalla on kuulokemikrofoni, johon hän sanelee kaikki tekemänsä kasvustohavainnot tai työvaiheet, kun hän valmistaa esimerkiksi ravintoliuoksia. Ellei hän vastaa jokaiseen kysymykseen ennalta määritellyllä tavalla, hän ei pääse eteenpäin tallennus- työssään, Hakulinen selvittää.

– Jos ilmoitan väärän tiedon, joudun aloittamaan alusta. Jälkeenpäin tiedän tarkasti, kuinka paljon aikaa liuoksen tekoon kului, joten voin käyttää tietoa myös ajankäytön seurantaan, Nyman toteaa.

Kaikki havainnot jäävät lajikkeittain ja kellonajoittain tietokantaan, josta ne on helppo tarkistaa.

– Vähimmillään tarvitaan tietokone tai mobiililaite ja kuulokemikrofoni. Kuukausimaksullinen hinta on käyttäjäkohtainen ja riippuu siitä, hankkiiko yrittäjä itse tarvittavat laitteet ja minkälaista koulutusta vaaditaan, Hakulinen kertoo.

Nyman on erittäin tyytyväinen Mutsi-palveluun.

– Logiikka, eli miten kysymykset ja vastaukset etenevät, on helppo laatia. Palvelua on vaivaton käyttää, työaikaa säästyy ja laadunvarmistus paranee, Nyman kiittelee.

Mansikkaan keskitytään

–  Piispanristin toimitila on hyväksytty mansikan perusemokasvien tuotantopaikaksi. Lupa ei ota kantaa lajikkeiden määrään, vain lajiin. On mahdollista, että lajikevalikoima lisääntyy.

Nyt kasvatushuoneessa olevat mikrotaimet toimitetaan viikolta kymmenen alkaen taimituottajalle emokasveiksi. Niistä otetuista pistokkaista juurrutettuja varmennettuja taimia voidaan toimittaa viljelijöille kasvukauden 2020 syysistutuksiin.

– Toivon, että tämä johtaa kotimaisten varmennettujen mansikantaimien määrän kasvuun niin, että mikrotaimien tuotantoa tarvitaan entistä enemmän.

– Haluan käyttää osaamistani ja antaa mahdollisuuden toiminnan jatkamiseen tyttärelleni, jolla on sekä koulutusta että halua tähän työhön, Tiina Nyman valottaa.

 

Julkaistu Puutarha&kauppa-lehdessä 7.2.2020

Taimiemo Oy

  • Toiminimi 2011
  • Osakeyhtiö 2018
  • Kaarina ja Parainen
  • Mikrolisäys ja pistokaslisäys
  • Mansikan mikrotaimista lajikkeet: Honeoye, Polka, Bounty, Korona, Elsanta, Frida
  • Yhteistyö SagaPlant AS kanssa
  • Luken valikoimista luumuja ja kirsikoita, kotimaisia ruusujalosteita, syreenilajikkeita

Tilaa uutiskirje

Uuutiskirjeessä saat lehden ilmestymispäivänä maistiaisia uusimmasta lehdestä.
P&k uutiskirje ilmestyy 21 kertaa vuodessa.

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietosuojaselosteemme.

Mikäli haluat tilata lehden, voit tilata sen tästä.

Puutarha&kauppa

Puutarha&kauppa kertoo ajankohtaiset uutiset ja kuulumiset koko alalta. Ammattitaitoisen, puutarha-alaan perusteellisesti perehtyneen toimituksen verkostot ulottuvat laajalle ja tuottavat jatkuvasti uutta tietoa lukijoille meiltä ja maailmalta.