Kilpailemalla yhä paremmaksi unelma-ammatissa

Floristi Heli Haapatalolla on palo kehittyä kukkasitojana. Kilpailut ja koulutus tukevat tätä tavoitetta kukkakauppatyön lisäksi.

Haapatalo Heli 2018 nettiinPk

Heli Haapatalo toimii myymälänhoitajana Kukkavarpukassa Ikaalisissa

Teksti ja kuva: Marianna Soini

Koska Heli Haapatalo on kotoisin Mäntsälästä, hänellä oli kotikenttäetu unelmiensa koulutukseen. Niinpä oli selvää, että hän hakeutui ”Saarelle” eli Keudan puutarhuri- ja floristiopintoihin Saaren kartanolle.

– Halusin lapsesta asti floristiksi. Minulle oli aina selvää, että tahdon tehdä jotain taiteellista käsilläni. Olen saanut todella hyvän koulutuksen Saarella, hän kehuu.

Ikävä kyllä Haapatalo tietää olevansa puutarhurikurssinsa ainoa, joka on yhä töissä alalla. Hän on kuitenkin luonut itselleen laajat ammatilliset verkostot.

Kipinä kilpailemiseen kyti hänessä alusta asti. Joulumaa Cupin voitosta lähti kehittymään aktiivinen kilpailu-ura, joka kukoistaa yhä, kuusi vuotta myöhemmin.

– Ainakin yhdet kilpailut vuodessa ja parhaana viidet, Haapatalo toteaa kisatahdistaan.

Motivaatio välillä raskaaseenkin harjoittelu- ja kisaprosessiin syntyy halusta tulla jatkuvasti paremmaksi. Ennalta kerrotun työn aihe ja idea sekä itse prosessi vievät kuitenkin mennessään.

– Olen kehittynyt kilpailijana todella paljon. Suunnittelen ja visioin hyvin tarkkaan, mitä teen. Minulla on selkeä käsitys kyvyistäni, tiedän omat rajani ja hallitsen hermoni.

Seuraava kilpailu on jo tiedossa ja ilmoittautuminen hoidettu.

Määrätietoinen itsensä kehittäminen on tuottanut tuloksia, jotka jokainen kukkasidontaa seuraava on huomannut: Heli Haapatalo on ensin napsinut yhä parempia sijoituksia, ja viime vuosina hänet on nähty usein mitali kaulassa. Suomen mestaruus tuli 2016 Tampereella. Tuorein saavutus on kolmas sija nuorten floristien Eurofleurs-EM-kilpailussa Belgiassa.

– Kaikista kisoista muistan paljon, mutta viimeisin on aina päällimmäisenä. Eurofleurs järjestettiin upeassa katedraalissa, ja paikallisuus korostui kilpailutöiden aiheissa.

Floristimestarin tutkintoon tähtäävät opinnot alkavat olla loppusuoralla. Tänä vuonna on edessä vielä viimeinen moduuli, mestarityön tekeminen.

Viime vuoden lopulla Haapatalo oli harjoittelemassa Saksassa, Münchenin lähellä Weihenstephanin koulussa. Saksalaiset kukkakaupat tekivät vaikutuksen.

– Ne voivat olla hyvin yksilöllisiä ja erikoistuneita. Esimerkiksi modernissa liikkeessä viime joulu oli roosan ja petroolin värinen, ja häihin erikoistunut liike kukittaa kymmenet häät viikossa.

Kun mestaritutkinto on suoritettu, 24-vuotias Haapatalo on saavuttanut jokseenkin kaikki meriitit, mitä Suomessa kukkasidonnassa voi saada. Isoja kansainvälisiä kisoja toki on vielä valloitettavana.

– Tällä hetkellä opettaminen kiinnostaa enemmän kuin oman kukkakaupan perustaminen. Olen saanut itse niin paljon, että haluai­sin antaa osaamistani alan käyttöön ja nähdä uusien floristien kasvavan alalle.

Kukkavarpukassa Ikaalisissa Haapatalo on työskennellyt jo kuusi vuotta. Nykyään hän vastaa liikkeestä myymälänhoitajana. Vaihtelevien työviikkojen alussa hän hoitaa enemmän laskutusta ja kukkati­lauksia loppuviikoksi, joka puolestaan painottuu sidontaan. Työhön kuuluvat myös valokuvaaminen ja yrityksen markkinointi.

– Tilaussidonta ja myymälän somistaminen ovat ihan parasta, koska niissä saa näkyviä tuloksia aikaan.

Suomalainen kukkakauppa kehittyy Haapatalon näkemyksen mukaan vahvasti kohti yksilöllisyyttä ja erikoistumista. Käsityöosaaminen nousee entistä suurempaan arvoon. Jokaisen floristin olisi tärkeää löytää oma tyylinsä ja toimintatapansa, joka sopii parhaiten omalle asiakaskunnalle.

– Peruskukkakauppa sellaisena kuin nyt sen ajattelemme jää historiaan. Kukkien käyttö on murroskohdassa, josta se voi lähteä niin laskuun kuin jopa vahvaan nousuunkin. Paljon riippuu alasta itsestään ja jokaisesta kukkakaupan ammattilaisesta.

Katso myös juttu Kukkavarpukasta P&k Floristin sivuilla 6–7.

 

 

HELI HAAPATALON KILPAILU-URA

 

Joulumaa cup, Saaren puutarhaoppilaitos, 2010, 4 sija

Joulumaa cup, Saaren puutarhaoppilaitos, 2011, 1 sija

Skills Taitaja finaali Jyväskylä, 2012, 3 sija

EuroSkills finaali Belgia, parikilpailu, pari Säde Tilsala, 2012

Helsingin Avoimet-kilpailu, 2015, 1 sija

Helsingin Avoimet-kilpailu, 2017, 1 sija

SM-kilpailut, Helsinki, juniorisarja, 2012, 3 sija

SM-kilpailut, Vaasa, 2013, seniorisarjan 2 sija ja kokonaiskilpailun 3 sija

SM-kilpailut Oulu, 2014, seniorisarjan ja kokonaiskilpailun 4 sija

SM-kilpailut Tampere, 2016, 1 sija seniorisarjan ja kokonaiskilpailun 1 sija

Interflora cup parikilpailu, pari Lila Hagman, 2016, 2 sija

Fusion Flowers International Designer of the Year 2016, 2017, kaikista 4 kategoriasta pronssia

Eurofleurs, Belgia, 2017, 3 sija

Tilaa uutiskirje

Uuutiskirjeessä saat lehden ilmestymispäivänä maistiaisia uusimmasta lehdestä.
P&k uutiskirje ilmestyy 21 kertaa vuodessa.

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietosuojaselosteemme.

Mikäli haluat tilata lehden, voit tilata sen tästä.

Puutarha&kauppa

Puutarha&kauppa kertoo ajankohtaiset uutiset ja kuulumiset koko alalta. Ammattitaitoisen, puutarha-alaan perusteellisesti perehtyneen toimituksen verkostot ulottuvat laajalle ja tuottavat jatkuvasti uutta tietoa lukijoille meiltä ja maailmalta.