Aholammen tila keskittyy avomaan marjoihin

Vadelmaa ja mansikkaa avomaalla viljelevät Saara ja Tommi Tuominen haluavat tarjota asiakkailleen avomaalla viljeltyjä aromikkaita marjoja. Asiakkaiden kiitokset ja hyvä palaute kannustavat heitä siihen.

Saara ja Tommi Tuomisen hymy on herkässä helteestä huolimatta, kun viides satokausi Aholammen tilan viljelijöinä on alkanut.

Teksti ja kuvat: AnnaMarja Vilander

Juhannusviikon tiistaina Aholammen tilalla Valkealassa uusittu tilamyymälä on viittä vaille valmis vastaanottamamaan asiakkaat, jotka jo malttamattomina kyselevät milloin alkaa mansikan myynti.

Ensimmäiset Dahli-lajikkeen marjat poimittiin harson alta kesäkuun 15. päivänä. Pääsatokausi ajoittuu heinäkuun ensimmäiselle viikolle, kertoo Saara Tuominen.

Tuomisella on puolisonsa ­Tommi Tuomisen kanssa viides satokausi alkamassa mansikan ja vadelman tuotannossa tilalla, jossa hänen vanhempansa Esa ja Tuula Vigrén aikoinaan ostivat ja aloittivat marjanviljelyn.

– He ovat edelleen apuna kiireisinä aikoina, kiittelee tytär vanhempiaan.

Halua ja uskallusta kokeiluun

Miksipä ei, oli Saara Tuomisen ajatus kun kolmen tyttären vanhemmat kysyivät jatkajaa tilalle. Kukaan heistä ei ollut suunnitellut viljelyn jatkamista, mutta ajatus vahvistui Tommi Tuomisen ollessa valmis kokeiluun.

– On ollut hyviä ja huonoja puolia, mutta niitä on turha miettiä. Eteenpäin kehitetään tilaa, summaa Tommi Tuominen.

– Keskitymme avomaan tuotantoon, sillä asiakkaat kiittävät marjojemme makua. Se tukee päätöstämme, Tuomiset sanovat.

Jalosteissa käytetään itseviljeltyjä marjoja niin paljon kuin mahdollista.

Vadelmalla kokeiluja

– Vadelman viljelyssä mietimme, että voisimme käyttää kausitunneleita sääsuojina. Se toteutunee ensi vuonna, pariskunta kertoo.

Näköetäisyydellä tilakeskuksesta on uusin vadelmalohko, jonne helteessä käveleminen nostattaa hien pintaan. Mypex-kankaalla katetun vajaan hehtaarin lohkon vieressä on aurinkopaneelit, jotka on asennettu jo vuonna 2016 ja niiden teho on 27 kW.

– Hiljainen myyntivalttimme on, että tuotamme marjat ja jalosteet vihreän energian avulla, Saara Tuominen toteaa.

Mypex-kangasta on käytetty vadelmalla vuodesta 2020 saakka ja kokemukset siitä ovat hyvät.

– Saattaa olla, että vadelma kehittyy aavistuksen aikaisemmin katetulla lohkolla kuin ilman sitä, Tuomiset kertovat havainnoistaan.

Nokkosta kitketään kahdesti istutusrei´stä kasvukauden aikana, mutta muuta rikkojen torjuntaa ei tarvita.

–Uusiokäytettävää katekangasta kierrätetään niin, että mansikallakin sille saadaan usean vuoden käyttöikä. Vadelmalla tämä on uusi kokeilu, kertoo Tommi Tuominen.

Vadelman päälajikkeena on Muskoka, jonka ohella on istutettu pieniä määriä Maurin Ma­keaa ja Stioraa. Glen Ample-lajiketta on yhdellä rivillä. Taimet on hankittu Peuraniemen Taimitarhalta.

Maurin Makean ja Stioran talvehtiminen on ollut Muskoka-lajiketta heikompi. Osasyynä siihen on ollut Tuomisten mukaan lohkon sijainti, sillä ”Muskoka” on parhaalla paikalla mitä tulee viettävyyteen ja ilmansuuntaan.

Juhannusviikolla Muskoka-lajike kukkii, ja joitain raakileitakin on nähtävillä. Satoa alettaneen poimia heinäkuun puolivälissä ja kausi kestää normaalisti kuukauden verran.

Kehut kannustavat

– Emme mieti kauden pidentämistä kausitunneleita rakentamalla, vaikka satokausi kestääkin vain noin kuukauden, pariskunta sanoo.

Aivan ensimmäisiä marjoja itsepoimijat eivät pääse poimimaan, mutta hyvin pian kauden alettua alkaa vadelman itsepoimintakin.

Tuomiset ovat lisänneet vadelman viljelyalaa hiukan viime vuosina.

– Kysynnän vuoksi. Asiakkaat haluavat nimenomaan avomaalla tuotettuja marjoja niiden maun vuoksi, Tommi Tuominen sanoo.

Saara Tuominen ennakoi, että tunnelimarjojen myynnin piikki on koettu.

– Vastaamme asiakkaiden toiveisiin.  Positiivinen palaute ja kiitokset hyvältä maistuvista marjoista kannustavat keskittymään avomaan viljelyyn.

– Haluamme, että hyvä laatu on muutakin kuin kauppakestävyyttä ja silmillä ostamista, he tiivistävät.

Marjoja poimitaan ja toimitetaan asiakkaille kuutena päivänä viikossa.

–Tänään poimittu marja myydään tänään. Jos näin ei kävisi, marjat käytetään jalostukseen.

Keväällä Mypex-kankaaseen istutettu Wendy-lajike kukkii juhannusviikolla.

Näkyvyyttä monin tavoin

Tuoremarjoista reilut puolet päätyy asiakkaille tilamyymälästä. Sen ohella niitä toimitetaan noin sadan kilometrin säteellä Kouvolan seudulle vähittäiskauppoihin. Käytössä on oma kylmäkuljetusauto Tommi Tuomisen hoitaessa kuljetukset ja muut logistiikkaan liittyvät tehtävät.

Saara Tuomisen koulutus ja osaaminen on ollut omiaan markkinoinnissa ja jalosteiden ilmettä uusittaessa.

– Tilan ja marjojen tunnettuus on jo entuudestaan hyvä. Olemme jonkin verran käyttäneet lehtimainontaa, ja radiomainos on valmis, mutta se jäänee ensi kauteen. Osallistumme erilaisiin tapahtumiin, ja somessa olemme esillä, hän listaa.

Jalosteet työllistävät

Vaikka avomaan marjojen kausi Aholamme tilalla on lyhyt ja kiivas, työt marjojen parissa jatkuvat läpi vuoden. Niitä jalostetaan ja pakastetaan niin, että kaikkia tuotteita on tarjolla asiakkaille ympäri vuoden.

Suurin osa niistä valmistetaan itseviljellyistä mansikoista ja vadelmista. Pensasmustikkaa ostetaan pitkäaikaiselta yhteistyökumppanilta ja jalosteissa käytettävät luonnonmarjat hankitaan pääasiassa lähialueelta.  Paikalliset luonnonmarjojen poimijat ovat toimittaneet marjoja jo useina vuosina.

–Kantokykyä on kokeiltu sekä ulkoisten että sisäisten tekijöiden puolesta. Omasta elannosta on kyse, siihen keskitytään, tiivistää Tommi Tuominen menneet vuodet, kun viides satokausi marjanviljelijänä on alkamassa.

Aholammen tila

  • Sijaitsee Valkealassa
  • Esa ja Tuula Vigrén aloittivat marjanviljelyn 1991
  • Saara ja Tommi Tuominen sukupolvenvaihdos 2018, 1.satokausi 2019
  • 2023: Viljelyssä 20 ha
  • Mansikka: 6 ha, lajikkeet Dahli, Polka, Sonata ja Wendi
  • Vadelma: 2 ha, lajikkeet Muskoka, Maurin Makea ja Stiora
  • Herne: 2 ha, lajikkeet Mucio, Avola ja Sommerwood
  • Tuoremarja: tilamyynti 60 % ja vähittäiskaupat  40 %
  • Jalosteiden osuus liikevaihdosta noin 30 %
  • Vakituisia työntekijöitä 1, kausityöntekijöitä noin 30

Tilaa uutiskirje

Uuutiskirjeessä saat lehden ilmestymispäivänä maistiaisia uusimmasta lehdestä.
P&k uutiskirje ilmestyy 21 kertaa vuodessa.

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietosuojaselosteemme.

Mikäli haluat tilata lehden, voit tilata sen tästä.

Puutarha&kauppa

Puutarha&kauppa kertoo ajankohtaiset uutiset ja kuulumiset koko alalta. Ammattitaitoisen, puutarha-alaan perusteellisesti perehtyneen toimituksen verkostot ulottuvat laajalle ja tuottavat jatkuvasti uutta tietoa lukijoille meiltä ja maailmalta.