20 numeroa vuodessa. Seuraava lehti ilmestyy 22.10.2021

Yhdistelmien ja istutusten runsautta

Erilaisista yhdistelmistä nähtiin rutkasti esimerkkejä FlowerTrials-näyttelyssä kesäkuun alussa. Jalostajat olivat laittaneet näytille valmiina myytävien taimiyhdistelmien lisäksi malli-istuksia, joiden monimuotoisuus kutkutti näköaistin lisäksi myös makuaistia.

Kaikki lajit ja lajikkeet eivät kasva yhdessä tasapainoiseksi kokonaisuudeksi. Jalostajien valmiiden ryhmäpottien etuna onkin muun muassa se, että kasviyhdistelmät on testattu toimiviksi. Toiset yhdistelmät näyttivät kyllä toimivan jalostajien koekentillä paremmin kuin toiset. Jos ei itse innostu viljelemään valmiita yhdistelmiä niin ainakin valikoimaa tutkimalla voi saada ideoita omiin sekoituksiin.

Mikseissä on mistä valita

– Joka vuosi testaamme 150 erilaista laji- ja lajikeyhdistelmää, joista kahdesta viiteen päätyy lopulta valikoimaan, Birgit Kleiber-Heß kertoo Selectan näyttelykentän kukkapaljouden keskellä.
Trixi-sarjan sekoituksista löytyy saman lajin eri värien yhdistelmiä ja eri lajien yhdistelmiä kolmen kimpassa. Sarjan uutuuksista Kleiber-Heß nosti esille pastellisävysen, kerrottukukkaisen pikkupetunian, lumihiutaleen ja lobelian yhdistävän ’Romancen’. Vanhemmista yhdistelmistä yksi suosituimmista on hänen mukaansa valkoisen petunian, verbenan ja lobelian yhdistelmä.
Dümmenillä kukkia yhdistellään samaan tapaan Confetti Garden -sarjassa. Yhdistelmiä on peräti viitisen kymmentä, uutuuksiakin kymmenkunta. Useammassa Confetti Garden -sarjan yhdistelmässä valkoinen tuoksupielus on saanut rinnalleen muita kesäkukkia. Esimerkiksi valkosävyisessä Glossy Snow Angel-yhdistelmässä tuoksupielus kasvaa muhkeasti yhdessä kohtalonkukan ja hieman varjoon jäävän petunian kanssa.
Dümmenin Garden Party-yhdistelmissä ilotellaan jopa neljällä eri lajilla. Lopputulokset ovat runsaita. Erityisesti eriväriset isokirjopeipit tuovat moneen yhdistelmään särmää. Esimerkiksi Roundabout Rodeo Drive -sekoituksessa isokirjopeipin lehdet toistavat mukavan näköisesti viereisen tumman liilan petunian sävyä lehdissään, vaaleamman pikkupetunian ja tuoksupieluksen seurana.
Checkies -sarja on Grünewaldin vastike taimiyhdistelmämarkkinoille. Checkies -sarja luottaa petuniaan ja sitä löytyykin lähes kaikista yhdistelmistä.

Yhdistelmien ja istutusten runsautta

Miksaa itse

Omatoimisesti kesäkukkia voi yhdistellä melkein miten vain. Eri lajeja ja lajikkeita samaan ruukkuun laittaessa pitää kuitenkin huomioida erilaiset kasvutavat. Saman lajikeryhmän kasvit sopivat todennäköisimmin samaan ruukkuun niin, että toinen ei jätä toista tai kolmatta varjoonsa. Asiakkaan on oltava tyytyväinen ostamaansa yhdistelmään koko kesän ja siksi onkin tärkeää, että se pysyy sopusuhtaisena ajan kuluessa.
Värien yhdistäminen on makuasia. Toinen laittaisi vierekkäin mieluummin toisiaan lähellä olevia sävyjä kuin vastavärejä. Räiskyvät sävyt sopivat toisten puutarhoihin paremmin kuin pastellisävyt.
Puutarhamyymälässä malli-istutukset toimivat parhaimmillaan myynninedistäjinä, joista ostaja saa kimmokkeen viedä kotiinsa useamman kasvin viiden punaisen pelargonin sijaan. Istutuksiin kannattaa siis panostaa ja yhdistellä rohkeasti puutarhan valikoimaa näyttäviksi kokonaisuuksiksi.

istutus3Lehtikasveista näyttävyyttä

Eriväristen ja mallisten lehtikasvien valikoimasta riittää ammennettavaa kukkivien rinnalle. Parhaimmillaan oikean sävyinen lehtikasvi korostaa kukkien sävyjä ja muotoja istutuksissa.
Useimmilta jalostajilla on valikoimissaan herkullisen sävyisiä lehtikasveja. Oranssina hehkuvista koristenokkosista, pir-
teän vihreästä koristebataatista tai hempeän vaaleanpunaisesta lehtibegoniasta syntyy upea pohja istutuksille. Ja saahan jo pelkistä lehtikasveistakin näyttäviä yhdistelmiä aikaiseksi, tosin pelkät kukattomat kasvit eivät ole monen kuluttajan mieleen kesäkukkamarkkinoilla.

Maukkaat vihannesistutukset

Hyötykasvien suosio näkyi myös FlowerTrialsin näyttelypaikoilla. Istutuksissa oli yhdistelty vihannestaimia ja yrttejä minikokoisiksi ryytimaiksi. Maukkaimmissa istutuksissa oli minipaprikoita, -tomaatteja ja -chilejä samassa laarissa. Mansikan seuraksi oli laitettu salaattia ja minttua.
Vihannesten kanssa oli yhdistetty myös kukkia. Tuoksupielus oli istutettu minikurkun ja tomaatin kanssa samaan ruukkuun. Kun mukaan oli laitettu vielä hyönteisiä karkottava samettikukka, niin myös tuholaistorjunta oli kunnossa.
Koristekasveja ja vihanneksia yhdistellessä pitää tietenkin muistaa, että hyötykasvien kanssa samaan ruukkuun ei sovi laittaa syötäväksi kelpaamattomia kasveja. Myös kasvinsuojelussa pitää muistaa, että koristekasveilla ja vihanneksilla ei saa välttämättä käyttää samoja kasvinsuojeluaineita. Vihannestaimille pitää jättää myös riittävästi kasvutilaa, jotta taimi kasvaa ja tuottaa satoakin.

Aikaisemmat jutut