20 numeroa vuodessa. Seuraava lehti ilmestyy 22.10.2021

tunnelma1

TUNNELMA on joulun valtti

Jouluna, jos koskaan, on mahdollisuus myydä tuttuja tuotteita aina vain houkuttelevimmin keinoin.

Kasvien siemenet olisivat mitä parhaita joululahjoja: ekologisia, pieneen tilaan meneviä, helppoja ostaa ja lähettää, ja mikä parasta, sisältävät paljon lupauksia. Monikaan alan toimija ei ole asiaa tuotteistanut.

Satunnainen nettisurffailija ei helposti eksy ”oikeille” siemenmyyntisivustoille, vaan kärkeen haussa ja mainoksissa nousevat isot nettikauppiaat, joilla on joitain kasvatuspaketteja valikoimissaan. Siemenkauppa.com ja fataliiseeds.net chilinsiemenineen ovat sentään kymmenen kärjessä. Myös Schetelig Oy tulee esiin, mutta yksityiset eivät sieltä helposti pääse ostamaan.

Exotic Garden muistutti lahjakorttimahdollisuudesta uutiskirjeessään marraskuun alkupuolella, mutta sen saavat vain kirjeen tilanneet.

Loviisan Kukassa jouluajatukset eivät olleet vielä loppukesästä selvillä. Marianne Nordström kävi Helsingissä katsomassa Loviisassa kuvatun Onnelin ja Annelin talvi -elokuvan kutsunäytöksen toimitettuaan kimppuja elokuvaan. Elokuva ihastutti, mutta vasta tukkumatka Hollantiin marraskuussa selkiytti ajatukset: joulun teema syntyy elokuvasta. Tämän joulun värit adventista alkaen ovat vaaleansininen, vaaleanpunainen ja harmaa. Lähempänä joulua valikoimaan pääsee myös purppuranpunainen.

– Pikkuruinen Vaaksanheimon perhe on koditon ja tytöt auttavat kodittomia. Elokuvan sanoma on ajankohtainen ja hieno: MaaPaikallisuutta ja tarinaa on Loviisan Kukan näyteikkunassa, jossa seikkailee tänä jouluna pienen pieni Vaaksanheimon perhe Onnelin ja Annelin talvi -elokuvasta. Joulun sidontatyöt ovat samaa puuterista sävymaailmaa. ilman kohtalo riippuu siitä, mitä pienimmille tapahtuu, Nordström kertoo.

Kukkakaupan näyteikkunassa ja Facebookissa Vaaksanheimon tarina jatkuu. Välillä ikkunassa joku perheestä puuttuu, ja sitä ihmetellään somen puolella.

– Ihmiset lähtevät mukaan tarinaan, ja lapsia ikkuna kiinnostaa. Tämä on ollut myös minulle tosi kivaa, Nordström sanoo. Teemasta kumpusi myös Nordströmin henkilökohtainen halu auttaa kodittomia tänä jouluna.

Viherlassilan puutarhamyymälässä Turussa aukesi 28. marraskuuta jouluaattoon asti avoinna oleva Joulupuutarha.

– Meillä on ollut pienempimuotoinen joulumaa muutamana vuonna myymälämme hallin viileässä osassa. Joulupuutarha on hautunut markkinoineen jo jonkin aikaa mielessä, mutta tänä vuonna toteutettiin. Joulupuutarhassamme on kaksi teemaa: punasävyinen Pirtti ja valko-vihreä Taika.

Joulupuutarhasta tulee jokavuotinen perinne, Silja Lassila kertoo. Joulupuutarhan tavoitteena on houkutella kanta-asiakkaita, mutta myös tavoittaa uusia tuttavuuksia. Avajaisviikonloppuna nostettiin maljat kuluneesta puutarhavuodesta kantaasiakkaiden kanssa. Kanta-asiakkaat saivat ostoksista myös 20 prosentin alennuksen. Joulukuun kolmena viikonloppuna on joulumarkkinat, jolloin muuten talviaikaan vähällä käytöllä ollut halli herää eloon.

– Meillä on pop up -kahvila erilaisine tarjoiluineen. Sunnuntaisin on jälkiruokala ja lauantaisin vaihtuvia kahvilanpitäjiä, joilla on tarjolla muun muassa leivonnaisia, pakuriteetä ja talvista sosekeittoa. Paikallisille kädentaitajille ja osaajille on myyntipaikkoja, ja kaikki paikat ovat täynnä.

Paikallisradiossa on Hyvän mielen joulukuusi -kisa, jossa saa kiittää tai kehua ehdottamaansa henkilöä. Viherlassila lahjoittaa kymmenen joulukuusta, joiden saajat julkistetaan Auran Aaltojen aamuissa. – Saajat pääsevät valitsemaan kuusen myymälästämme. Tarvittaessa myös veikeä Kuusitaxi-vespa toimittaa kuusen perille.

TUNNELMA on joulun valtti Kuusamon Mansikkatilan joulumyymälä Lammilla on avoinna nyt kolmatta kertaa. Johanna ja Kai Mettälä päättivät vuosien Tuomaanmessuille osallistumisen sijaan keskittää oman tilan tuotteiden myynnin olemassa olevaan myymäläänsä.

– Asiakkaat kyselivät tänä vuonna jo, milloin myymälä avataan, kertoo Kai Mettälä. Viime vuonna myymälässä kävi satoja asiakkaita, ja moni kesä- ja vapaa-ajanasukas on tuttu vuosien takaa.

Johanna Mettälä kertoo, että oman tilan jalosteisiin panostetaan ja niistä on laaja valikoima: mehut, hillot, hyytelöt, kuivatut jauheet ja glogit sekä niistä valmistetut erilaiset lahjapakkaukset. Myyntiin on otettu myös muiden kotimaisten tuottajien valmisteita.

– Lahjapakkaukset ovat suosittuja ja niitä ostavat niin yksityiset kuin yrityksetkin. Jonkin verran taantuma vaikuttaa hankittavien liikelahjojen hintaan, Johanna Mettälä toteaa.

Aikaisemmat jutut